Valikko
Kotimaa

Orpo kiistää painostuksen: Maahanmuuttovirasto muutti Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuuslinjauksia itsenäisesti

Entinen sisäministeri Petteri Orpo kiistää, että Migriin olisi kohdistunut varsinaista poliittista painostusta. Hallitus kyllä päätti, että Suomen lainsäädäntö ja käytännöt eivät saa myöntää kansainvälistä suojelua helpommin kuin muissa Pohjoismaissa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoo, että Maahanmuuttovirasto eli Migri on tehnyt Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuuslinjaukset täysin itsenäisesti.

”Niihin ei koske kukaan millään tavalla, se on oikeasti pyhä asia. Näin minä tämän koen.”

Orpo toimi sisäministerinä viime toukokuussa, kun Migri tiedotti kolmen keskeisen lähtömaan turvallisuustilanteen parantuneen, minkä takia myös Suomen turvapaikkalinja kiristyi. HS kertoi sunnuntaina, että useat Migrin virkamiehet pitävät linjauksia poliittisesti värittyneinä. Virkamiehet huomauttavat, ettei edes Migrin omista maatietoraporteista löydy juuri tukea turvallisuuslinjauksien muuttamiselle.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen puolestaan sanoi HS:n jutussa pitävänsä hyvin ongelmallisena sitä, ettei Migri perustele turvallisuuslinjauksien muuttamista riittävän vakuuttavasti. Se, miten turvallisena lähtömaata pidetään, vaikuttaa merkittävästi siihen, saako hakija kansainvälistä suojelua.

Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio perusteli linjauksia HS:lle viittaamalla kokonaisharkintaan. Migri on aiemmin perustellut Irak-linjauksen muuttamista myös viittaamalla terroristijärjestö Isisin menettämiin alueisiin, mikä ei useiden Irak-asiantuntijoiden (HS 7.8.) mielestä ole peruste turvallisuustilanteen parantumiselle.

Orpo toteaa, että Migriin kohdistui viime syksynä valtava paine monelta suunnalta, kun turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa räjähdysmäisesti.

”Se oli oikeasti todella vaikeaa aikaa, kun ei tiedetty, saako Eurooppa tilannetta hallintaan ja oliko jonon pää niin sanotusti Bagdadissa asti. Migrillä ei ollut lainkaan resursseja sellaiseen tilanteeseen.”

Entinen sisäministeri kuitenkin kiistää, että Migriin olisi kohdistunut varsinaista poliittista painostusta. Hallitus kyllä päätti, että Suomen lainsäädäntö ja käytännöt eivät saa myöntää kansainvälistä suojelua helpommin kuin muissa Pohjoismaissa. Orpon mukaan käytännön toteutus jäi Migrin omaan harkintaan, eikä esimerkiksi lähtömaiden turvallisuuslinjauksista keskusteltu.

”He noudattavat lakia ja tekevät oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti itsenäiset päätökset. On täysin poissuljettu ajatus, että poliitikot olisivat vaikuttaneet lähtömaiden turvallisuuden arviointiin.”

Orpo sanoo, ettei hän tiedä, mihin Migri perusti toukokuun linjauksensa.

”En, koska he tekivät sen arvion Migrissä. Me emme siihen vaikuttaneet, vaan se otettiin annettuna.”

Migrin ylijohtaja Vuorio sanoo HS:lle myös, ettei lähtömaiden turvallisuustilanteeseen olisi pitänyt ottaa kantaa toukokuun tiedotteessa. Vuorion mukaan tiedotteen tarkoitus oli muun muassa lähettää viesti potentiaalisille turvapaikanhakijoille sekä niille, jotka odottivat turvapaikkapäätöksiä Suomessa.

”Luin sen tiedotteen muistaakseni kännykästä. En muistaakseni tiennyt siitä etukäteen, mutta korostan, ettei siihenkään vaikutettu mitenkään”, Orpo sanoo.

”Pidimme sisäministeriössä hyvin tarkkaan huolta näistä asioista, koska tiedostimme, että tähän liittyy tämän tyyppisiä kysymyksiä poliittisesta paineesta.”

Monet Migrin virkamiehet kertovat HS:lle kovista tulostavoitteista ja kiireestä, joka saattaa vaarantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan.

Tulostavoitteet olivat hallituksen linjaus, Orpo toteaa. Tarkoitus oli saada turvapaikkahakemusten käsittely rullaamaan niin nopeasti kuin mahdollista, jotta suojelua saaneet saataisiin mahdollisimman nopeasti kotoutettua. Migriin palkattiin nopealla aikataululla satoja ja satoja ihmisiä lisää, mutta Orpon mukaan viraston resursseja ei voitu kasvattaa määrättömästi.

”Turvapaikanhakijoiden vastaanotto maksaa aivan valtavasti. Siksi rakennettiin mittarit, joilla työn etenemistä seurattiin. Mutta vaikka on millaiset tulostavoitteet tahansa, niin kyllä oikeusvaltioperiaatteen täytyy toteutua”, Orpo sanoo.

”Lähden siitä, että Migri huolehtii siitä, että näin tapahtuu. Ja jos koetaan että yksilöllinen käsittely ei toteudu, niin siihen tarvitaan korjauksia.”

Myös nykyinen sisäministeri Paula Risikko (kok) sanoo olevansa tietoinen Migrin virkamiesten kovasta kiireestä ja tulospaineesta. Migri tiedotti äskettäin, että se aikoo purkaa turvapaikanhakijoiden jonon vuoden loppuun mennessä. Aiempi, sisäministeriön asettama tavoite oli elokuun loppu.

”Minulle on kuitenkin vakuutettu, että yksilöllistä harkintaa pystytään tekemään. En voi muuta kuin luottaa siihen, että virkamiehet tekevät niin kuin laki sanoo”, Risikko kertoo.

”Tiedän kyllä, että heillä on tosi paljon työtä. Totta kai ymmärrän sen, vaikka olen ollut vastuuministerinä vain vähän aikaa. Kun ajattelee, miten paljon turvapaikanhakijoita viime syksynä tuli, täytyy nostaa hattua Migrin työntekijöille.”

Risikko sanoo olevansa menossa Migriin parin viikon päästä muun muassa kuulemaan, mitä henkilökunta ajattelee nykyisestä tulostahdista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuutto
 • Turvapaikanhakijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  5. 5

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  6. 6

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  7. 7

   Jos alamme tuomita ihmisiä vastenmielisten mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  8. 8

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  3. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  4. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  5. Tunti sitten
  6. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  7. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  8. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  9. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  10. 2 tuntia sitten
  11. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  12. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  13. Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta
  14. Näytä lisää