Valikko
Kotimaa

Leikkaukset näkyvät jo yliopisto-opetuksen laadussa: ”Ainoa henkilö, jolla olisi ollut ammattitaitoa, on irtisanottu”

Helsingin yliopiston opiskelijat epäilevät, että irtisanomiset ovat viivyttäneet kurssimerkintöjen saamista kuukausilla. Yliopisto kiistää väitteen.

Keneltä voi saada opinto-ohjausta? Kuka tulee opettajaksi harjoitusryhmiin?

Helsingin yliopiston lukuvuosi avattiin maanantaina epävarmoissa merkeissä. Keväällä päättyneissä yt-neuvotteluissa irtisanottiin 371 työntekijää, joista 48 oli opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Opiskelijat ovat huolissaan siitä, kuinka paljon opetuksen laatu heikkenee ja jääkö kursseja kokonaan pitämättä.

Helsingin yliopistossa kasvatustieteitä opiskeleva Mirka Oinonen oli maanantaina lukuvuotensa ensimmäisellä luennolla. Siellä opiskelijoille oli kerrottu, että alkaneen kurssin harjoitusryhmiin ei ole lainkaan opettajaa. Lisäksi kurssin toisesta osasta uupuu opettaja kokonaan.

”Ainoa henkilö, jolla olisi ollut ammattitaitoa, on ilmeisesti irtisanottu. Luennoitsija sanoi, että saattaa olla, että yliopisto joutuu nyt palkkaamaan jonkun jostain ulkopuolelta. Se on hankalaa, jos hän ei tunne meidän tutkintorakennettamme”, Oinonen sanoo.

Hänen mukaansa myös opintoneuvontaa on ollut hankala saada.

”Tämä huolestuttaa minua tosi paljon. Tulin tänne vasta viime vuonna opiskelemaan. Nyt pelottaa, mitä koulutuksen laadulle tapahtuu.”

Myös muut opiskelijat jakavat Oinosen huolen.

”Parin viikon päästä nähdään, miten pahasti irtisanomiset näkyvät opiskelijoiden arjessa. Jo nyt näkyy se, että opintojen suunnittelu on ollut vaikeaa, koska kursseja ei ole julkaistu ajoissa”, kertoo opiskelijoita edustavan ylioppilaskunnan puheenjohtaja Susanna Jokimies.

Yliopiston rehtori Jukka Kola kertoo olevansa lukuvuoden alkaessa hyvin positiivisella mielellä. Hän pyytää opiskelijoilta kärsivällisyyttä, vaikka tilanne on hankala.

”Tästä ei selvitä ihan kivuttomasti”, Kola sanoo.

Vuoden alussa Helsingin yliopisto ilmoitti, että se vähentää jopa tuhat työntekijää ensi vuoden loppuun mennessä. Aiheesta järjestettiin mielenosoituksia. Julkisuudessa ihmeteltiin, miksi menestynyt yliopisto joutuu vähentämään väkeä. Säästöjen syy oli hallituksen leikkaukset yliopistojen rahoitukseen.

Kola sanoo, että yliopiston pakollisesta opetuksesta ei syksyllä tingitä. Sen sijaan vapaaehtoiset ja valinnaiset opinnot kärsivät. Esimerkiksi humanistisen tiedekunnan oppiaineissa on karsittu ulkopuolelta ostettua tuntiopetusta. Kolan mukaan yliopisto aikoo myös selvittää, voisiko joissain pienemmissä kielissä ottaa opiskelijoita sisään vain joka toinen vuosi.

Keväällä yliopisto irtisanoi pääosin hallintohenkilökuntaa. Ylioppilaskunnan mukaan joidenkin opiskelijoiden kurssimerkinnät ovat irtisanomisten takia viivästyneet jopa kuukausia. Yliopisto kiistää, että irtisanomiset olisivat syynä viivästyksiin.

Asia on tärkeä, sillä puuttuva kurssimerkintä voi estää opiskelijaa saamasta opintotukea. Moni opiskelija ostaa peruselintarvikkeensa opintotuella, joten tuen menettäminen voi aiheuttaa suuria ongelmia.

Säästöt iskivät pahimmin Helsingin yliopistoon, mutta kaikkien muidenkin rahoitusta on leikattu. Eniten kärsivät tekniset yliopistot, eli Helsingin Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto, joista irtisanottiin kuluneen vuoden aikana kymmeniä ihmisiä.

Viime vuosina eniten yt-neuvotteluita on käyty Itä-Suomen yliopistossa, jossa viimeisimmät päättyivät keväällä. Potkut sai 55 työntekijää. Rehtori Jukka Mönkkönen sanoo, että alkava lukuvuosi ei kuitenkaan vähennä opetuksen tarjontaa.

”Tämä on iso laiva, eikä äkkinäisiä muutoksia voi tehdä”, Mönkkönen sanoo.

Ensi vuonna Itä-Suomen yliopistolta jää puuttumaan viisi miljoonaa euroa.

”Henkilöstö on kovilla. Tulevina vuosina talouden tasapainottaminen vaatii kärsivällisyyttä.”

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Juho Ikonen kertoo, että säästöt ovat vaikuttaneet opiskelijoihin. Yt-neuvottelujen aikana yliopiston ilmapiiri heikkeni.

”Henkilökunnan tunnelma ja henkinen pahoinvointi saattoi heijastua opiskelijoihin asti”, Ikonen sanoo.

Tampereen yliopistossa luotetaan siihen, että aiempina vuosina säästöön jääneet rahat riittävät pitämään opetuksen tason ennallaan. Tavoitteena on säästää pari miljoonaa euroa vuodessa seuraavan kahden vuoden ajan.

”Mitään dramaattista muutosta ei tänä vuonna ole tapahtunut”, sanoo Tampereen yliopiston hallintojohtaja Petri Lintunen.

Turun yliopisto säästää 10 miljoonaa tämän ja ensi vuoden aikana. Yliopisto ei aio irtisanoa väkeä, vaan muun muassa luopuu tiloistaan ja tekee enemmän yhteistyötä muiden yliopistojen kanssa. Tavoitteena on, että opetusta ei vähennetä. Myös Jyväskylän yliopistosta kerrotaan, että mitään olennaisia muutoksia ei tänä lukuvuonna ole tulossa.

Leikkausten kohteeksi joutuneet yliopistot saivat viime viikolla kuulla vielä yhdestä leikkurista. Kilpailukykysopimuksen eli kikyn neuvottelujen yhteydessä viime viikolla kerrottiin, että yliopistoilta leikataan vielä yhteensä lähes 14 miljoonaa euroa jo ilmoitettujen leikkausten päälle.

Helsingin yliopisto kertoi viime vuonna tavoitteekseen säästää peräti 86 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaan yliopistossa on kesken myllerrys, jossa tutkinnot kandista maisteriin menevät uusiksi.

Nykyisen yli sadan oppiaineen tilalle tulee 32 kandiohjelmaa. Sadan maisterintutkinnon tilalle tulee 60 uutta maisteriohjelmaa. Eri tieteenaloja sulautetaan keskenään.

Rehtori Jukka Kola kertoo, että tutkintojen myllerrys ei johdu pelkästään säästösyistä. Uudistuksia alettiin suunnitella jo ennen viime vuotta, jolloin tieto leikkauksista saatiin.

Kolan mukaan uudelleen suunnitellut tutkinnot voivat houkutella lukiolaisia, jotka eivät välttämättä aina tiedä, mitä haluavat opiskella.

”Yhteen tutkintoon voi kuulua esimerkiksi ekologiaa, ekonomiaa ja teknologiaa yli tiedekuntarajojen”, Kola sanoo.

Kansainvälisyyttä haetaan sillä, että yhä useampi tutkinto on englanninkielinen. Tarkoitus on myös houkutella maksavia EU- ja ETA-alueen ulkopuolisia opiskelijoita, joista ensimmäiset tulevat vuoden päästä syksyllä.

Uusien yhdistelmätutkintojen lisäksi säästöjä saadaan rehtorin mukaan myös tilojen vähentämisestä ja vuokraamisesta sekä verkko-opetuksen lisäämisestä.

Kansainvälisten säätiöiden raha kiinnostaa Helsingin yliopistoa

Tulevaisuudessa yhä isompi osa Helsingin yliopiston rahoituksesta aiotaan hankkia kansainvälisiltä säätiöiltä.

”Suomessa tässä ollaan jäljessä. Esimerkiksi Tanskassa Kööpenhaminan yliopisto on saanut merkittävää säätiörahoitusta”, rehtori Jukka Kola sanoo.

Moni muukin Euroopan huippuyliopisto saa huomattavan osuuden rahoituksestaan säätiöiltä. Euroopassa arvioidaan olevan yli 141 000 yksityistä säätiötä. Ne tukevat yleishyödyllisiä kohteita yli 53 miljardilla eurolla vuosittain.

Helsingin yliopisto ilmoittaa saavansa sää­tiöiltä vuosittain 20 miljoonaa euroa.

Kola sanoo, että säätiörahan saamiseksi yliopiston pitää laajentaa tunnettuuttaan ja luoda nykyistä paremmat suhteet kansainvälisiin säätiöihin.

Yliopisto kerää parhaillaan säätiöiltä ja muilta lahjoittajilta rahaa. Toistaiseksi kassaan on tullut 32 miljoonaa euroa. Rahan kerääminen jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Kola korostaa, että lahjoitusraha ei riitä korvaamaan leikkausten aiheuttamia menetyksiä.

Kola odottaa, että hallituksen lahjoitustuki kaksinkertaistaa rahasumman. Alun perin tarkoituksena oli, että hallitus nelinkertaistaisi yliopistojen keräämät lahjoitusrahat.

Oikaisu kello 12:50: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Juho Ikosen mukaan säästöt ovat vaikuttaneet opiskelijoihin.

Yliopistojen irtisanomiset tänä vuonna

 Helsingin yliopisto 371 henkilöä.

 Aalto-yliopisto 188

 Itä-Suomen yliopisto 55

 Åbo Akademi 47

 Tampereen teknillinen yliopisto 40

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  4. 4

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  5. 5

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  10. 10

   Tomi Mäkilä juuttui tuntikausiksi kiitotielle, jäi lennoltaan ja sai taistella yösijasta – syynä British Airwaysin ”katastrofaalinen” tietojärjestelmävika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää