Kotimaa

Budjetti teettää töitä – nämä asiat nousevat esiin eduskunnan syksyssä

Tulevien kuukausien puheenaiheita ovat muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikka, sisäinen turvallisuus ja Finavian omistajaohjaus.

Eduskunta aloittaa syysistuntokauden tiistaina 6. syyskuuta ja lopettaa kauden joulun alla. Työssä on viikon tauko loka–marraskuun vaihteessa.

Heti ensimmäisenä päivänä eduskunta keskustelee ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, jota lyhentävä laki tulee eduskuntaan – samaan aikaan kun hallitus puuhaa jo uusia heikennyksiä. Lakiesityksessä ansiosidonnaisen keston ehdotetaan lyhenevän 500 päivästä 400 päivään.

Syksyllä eduskunnan keskeinen savotta on valtion budjetti, josta hallitus ja oppositio ottavat ensi kertaa yhteen 20. syyskuuta. Budjetti ja siihen liittyvät lait annetaan silloin eduskunnalle ja niistä käydään pitkä lähetekeskustelu.

Budjettiin liittyvissä laeissa päätetään muun muassa erilaisten sosiaalietuuksien leikkauksesta, lääkekustannussäästöistä ja perustulokokeilusta. Kaikki tavaraa, joka on kuohuttanut oppositiota.

Valiokunnat käsittelevät budjettia koko syksyn ajan. Äänestykset budjetin sisällöstä ovat viimeisellä istuntoviikolla ennen joulua.

Mitä muuta syksyllä on luvassa?

Henkilömuutokset

Kesän puoluekokousten päätökset ja ministerivaihdokset johtavat siihen, että eduskunnassa on edessä henkilövalintoja näkyville paikoille.

Eduskunnassa aloittaa myös kokonaan uusi kansanedustaja, kun eron saaneen Rkp:n Carl Haglundin tilalle nousee Veronica Rehn-Kivi.

Kolmen valiokunnan puheenjohtaja vaihtuu. Haglundin tilalle tulevaisuusvaliokuntaan nousee Thomas Blomqvist (r). Ulkoasiainvaliokuntaa johtaneesta Antti Kaikkosesta tuli kesällä keskustan eduskuntaryhmän johtaja, ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen siirtyy ryhmyrin paikalta vetämään ulkoasiainvaliokuntaa.

Perussuomalaiset valitsevat hallintovaliokuntaan uuden puheenjohtajan sosiaali- ja terveysministeriksi nousseen Pirkko Mattilan (ps) tilalle. Hallintovaliokunta käsittelee muun muassa kaikki maahanmuuttolait.

Valiokuntiin tulee muitakin jäsenmuutoksia puolueiden henkilövaihdosten takia. Ex-ministereille Alexander Stubbille (kok), Lenita Toivakalle (kok) ja Hanna Mäntylälle (ps) pitää saada mieleistä tekemistä.

Keskustan lisäksi myös muiden eduskuntaryhmien johtopaikoilla on ollut kesän mittaan kierrätystä ministeri- ja puheenjohtajavalintojen takia. Kokoomuksen ryhmää johtaa nyt Kalle Jokinen ja Rkp:n ryhmää Stefan Wallin. Vihreillä on ryhmyrin paikalla rotaatio, joten Outi Alanko-Kahiluodolle valitaan seuraaja tulevana torstaina.

Syksyn puheenaiheet

Ulkoasiainvaliokunta pyrkii saamaan syksyllä valmiiksi mietinnön hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, jonka analyysi Suomen uhista herätti keskustelua alkukesästä.

Hallintovaliokunnassa on käsittelyssä vastaava selonteko Suomen sisäisestä turvallisuudesta. Se saattaa valmistua vasta ensi vuoden puolella.

Tarkastusvaliokunta alkaa käsitellä lentoasemista vastaavan Finavian omistajaohjausta. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan liikenne- ja viestintäministeriö, käytännössä ministeri Anne Berner (kesk), puuttui yhtiön hallituksen toimintaan epäasianmukaisella tavalla Finavian johdannaistappioiden jälkipuinnissa. Valiokunta haluaa selvyyden omistajaohjauksen periaatteista, minkä lisäksi esiin nousee myös kysymys Bernerin mahdollisista virheistä ja niiden seurauksista.

Perustuslakivaliokunta antaa pian mietinnön Paavo Väyrysen (kesk) alulle panemasta kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen eurojäsenyydestä. Asiasta keskustellaan siis vielä kertaalleen täysistunnossa. Aloitteen läpimenomahdollisuudet ovat huonot, vaikka hallituspuolue perussuomalaisissa on sympatiaa aloitetta kohtaan.

Nyt torstaina eduskunta keskustelee toisesta kuumottavasta kansalaisaloitteesta, jossa halutaan nurin vastikään säädetty sukupuolineutraali avioliittolaki ja halutaan säilyttää avioliitto miehen ja naisen välisenä liittona.

Lait

Eduskunta saa käsiteltäväkseen 600-sivuisen hankintalain, jossa määritellään, millaisin ehdoin julkinen valta ostaa tavaroita ja palveluita. Sote-uudistuksen kannalta merkittävä laki menee talousvaliokuntaan, jolla on kesken myös arvopaperimarkkinoihin liittyvän hallintarekisterin pähkäily.

Ulkoasiainvaliokunnassa jäi keväällä kesken ulkopoliittisesti merkittävä laki kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta. Tarkoituksena on luoda selkeät raamit siitä, miten menetellään, jos Suomelta esimerkiksi kriisitilanteissa pyydetään sotilaallista apua.

Keväällä eduskunta hyväksyi postilain ensimmäisen vaiheen, ja kakkosvaihe on tarkoitus tuoda eduskuntaan vielä syksyllä. Siinä jakelupäiviä ehkä vähennetään nykyisestä.

HS on läsnä istunnoissa ja käytävillä

Helsingin Sanomat seuraa eduskunnan syksyn istuntokautta tiiviisti paikan päältä.

HS:n toimistossa eduskunnassa työskentelevät kokeneet ja tunnetut politiikan toimittajat Teija Sutinen ja Olli Pohjanpalo. He seuraavat lakien etenemistä valiokunnissa ja istuntosalin keskusteluja – politiikan ilmiöitä unohtamatta.

Sutisen mukaan eduskunta on istuntokauden aikana Suomen politiikan keskiö, jossa toimittajilla on parhaat mahdollisuudet saada tietoa kunkin hetken tärkeimmistä asioista.

”Siitä yritämme saada kaiken irti”, Sutinen sanoo.

Sutinen on työskennellyt HS:n politiikan toimittajana vuodesta 2009. Sitä aiemmin hän on muun muassa toiminut pitkään lehden taloustoimituksen esimiehenä. Pohjanpalo on työskennellyt HS:n politiikan toimittajana vuodesta 2006. Aiemmin hän on muun muassa seurannut kuntapolitiikkaa lehden kaupunkitoimituksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Lainsäädäntö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  9. 9

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee tänään paluun Töölöntorin uudessa Alkossa
  3. Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori
  4. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  5. Sohva syttyi yöllä palamaan Helsingin Mellunkylässä –palovammoja yhdelle
  6. HS:n digi- ja näköislehdessä teknisiä ongelmia – lehti luettavissa sovelluksen tai suoran linkin kautta
  7. Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  8. Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa
  9. KokoTeatteriin tuotu Jutun loppu on tyylikäs, mutta herättää kysymyksen: miksi tämä tarina esitetään juuri nyt?
  10. Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä
  11. Varhainen Hindemith tekee yhä vaikutuksen oopperoillaan – Nunnan himot heräävät ja murhattu nainen palaa tekemään aviorikoksen Ville Saukkosen ohjauksessa
  12. Näytä lisää