Valikko
Kotimaa

Yle: Sisäilmaongelmista kärsinyt 14-vuotias vietiin ambulanssilla psykiatriseen hoitoon

Oikean diagnoosin tekoon kului yhdeksän vuotta. HS on seurannut kahta sisäilmaongelmista kärsivää nuorta. Kummallekaan ei ole löytynyt sisäilmaltaan tarpeeksi tervettä koulua.

Jo viisivuotiaasta asti sairastelleen lapsen sisäilmasta johtuneet terveysongelmat kärjistyivät niin pahasti, että lopulta hänet vietiin lääkärin vastaanotolta ambulanssilla psykiatriseen hoitoon, kertoo Yle.

Lapsen sairastelun oikeaa syytä ei monesta lääkärissä käynnistä huolimatta saatu selville, vaan flunssankaltaiset oireet diagnosoitiin väärin muun muassa astmaksi ja migreeniksi.

Ylen mukaan lapsi joutui olemaan paljon pois koulusta, jossa oli todettu sisäilmaongelma. Kun lääkkeet eivät hänen oireisiinsa auttaneet, oireilua alettiin pitää henkisenä.

Vanhempien vaatimuksesta lasta tutkittiin myös Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa, jossa tällä epäiltiin olevan siitepölyallergia. Ylen mukaan diagnoosi varmistui lastenpolilla Kouvolassa. Lapselle määrättiin suuri määrä verenpaine- ja kipulääkkeitä.

Lapsi sairastui myös sitkeään keuhkoklamydiaan. Koulunkäynnistä ei tahtonut tulla mitään, eikä perhe äidin mukaan saanut apua opiskeluongelmiin.

Ylen mukaan paljon pois koulusta olleesta lapsesta tehtiin lastensuojeluilmoituksia.

Vasta, kun lapsi oli 14-vuotias, selvisi, että hänen toisessa kodissaan oli sisäilmaongelma, ja lääkäriltä saatiin varmistus homesairaudelle yhdeksän vuoden epätietoisuuden jälkeen.

Lapsi oli sairastelunsa takia jäänyt koulunkäynnissä pahasti ikätovereistaan jälkeen. Lapsen äiti pohti tilannetta lastensuojelun, koulutoimen ja nuorisopsykiatrian kanssa, Yle kertoo. Äidin mukaan keskusteluissa suhtautuminen oli perhettä syyllistävä.

Myöhemmin lääkärien mukaan ahdistuneelta vaikuttanut 14-vuotias päätettiin viedä ambulanssilla psykiatriseen hoitoon suoraan nuorisopsykiatrian lääkärin vastaanotolta, jonne hänet oli äidin mukaan kutsuttu hänen tietämättään.

”Totta kai häntä ahdisti, kun häntä painostettiin osastohoitoon. Lääkäri oli kirjoittanut lähetteen valmiiksi”, äiti kertoo Ylelle.

Viikonlopun jälkeen lapsi pääsi pois psykiatrisesta hoidosta, jolle ei todettu olevan tarvetta. Hoitopalaveriin oli osallistunut sisäilmasairaiden tukihenkilö.

Lapsen koulunkäynti on edelleen kesken, sillä hänelle ei ole löytynyt koulua, jossa ei olisi sisäilmaongelmia.

”Tällä hetkellä kaupunki haluaa sijoittaa lapseni johonkin perhekotiin, jossa järjestetään opetus. Sijoituksen kustannuksilla lapselleni pystyttäisiin maksamaan kotiopetus moneen kertaan”, äiti kertoo Ylelle.

Helsingin Sanomat on seurannut kahden sisäilmaongelmien kanssa kamppailevan 12-vuotiaan pojan tilannetta viime keväänä ja alkaneena syksynä. Heidän koulunkäyntinsä olosuhteet eivät ole nyt juurikaan sen paremmat kuin aiemminkaan.

Esimerkiksi astmaa sairastava vantaalainen Roope Lempiäinen odottaa, että voisi käydä koulua osin Skype-videopuheluohjelman avulla. Espoolainen Arttu Kurenniemi puolestaan suorittaa nyt yläasteen opintoja verkossa Feenix-nettikoulussa. Kummallekaan ei ole löytynyt sisäilmaltaan tarpeeksi tervettä koulua.

HS kirjoitti viime keväänä pääkaupunkiseudun sairaista kouluista. Pelkästään Helsingissä oli tuolloin 59 sellaista koulurakennusta, joissa kaupunki on kolmen vuoden aikana tehnyt tutkimuksia sisäilmaongelmien takia ja myös löytänyt vaurioita.

Koulujen sisäongelmien takia sairastuneiden määrää ei tiedetä.

Helsingin Kansalaistorilla järjestetään tänään tiistaina 6. syyskuuta kello 18 lähtien mielenosoitus terveen sisäilman puolesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisäilman ongelmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää