Valikko
Kotimaa

Vihreät pyrkii Helsingin, Turun ja Tampereen suurimmaksi puolueeksi

Puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan puolue aikoo kaataa kunnissa Sipilän hallituksen leikkaukset koulutuksesta, päivähoidosta ja terveyskeskusmaksuista

Vihreät tavoittelee ensi kevään kuntavaaleissa suureksi puolueeksi kaikissa keskisuurissa kunnissa. Helsingissä, Turussa ja Tampereella tavoite on olla suurin puolue.

”Viime aikojen gallupkannatuksemme on ollut niin korkealla, että niiden perusteella olemme jo Helsingin suurin puolue. Samalla kannatuksemme on noussut Turussa ja Tampereella niin korkealle, että emme voi tyytyä siellä yhtään heikompaan: meillä on mahdollisuus nousta myös Turussa ja Tampereella kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi”, Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi.

”Silloin me näytämme Suomelle suuntaa tulevaisuuteen: elinkeinot ja ihmiset voivat menestyä yhdessä, kun rakennamme kestäviä ja viihtyisiä kaupunkeja”, Niinistö sanoi Vihreiden kuntapäivillä lauantaina Laurea-ammattikorkeakoululla Tikkurilassa.

”Olemme haastaneet eduskunnassa Sipilän hallituksen leikkaukset koulutuksesta ja päivähoidosta. Kunnissa me voimme kaataa ne.”

Hän sanoo, että kunnissa vihreät aikovat kaataa myös hallituksen maksukorotukset terveydenhuollon asiakasmaksuista.

Niinistön mukaan puolueella on mahdollisuus, koska Juha Sipilän (kesk) hallitus ei ole kyennyt uusimaan Suomea vaan luonut näköalattomuuden ilmapiirin.

”Samalla kun pääministeri on laittanut kaikki paukkunsa kikyyn, jossa julkisen sektorin pienipalkkaiset naiset maksavat yritysten hintakilpailukyvyn parantamisesta. Hallitus sementoinut suomalaisen yhteiskunnan lukkotilaan”, Niinistö sanoi.

”Ajatus, että Suomi nousee leikkaamalla heikompiosaisilta, luo näköalattomuutta. Ja luulo siitä että kilpailukyky 2010-luvulla on vain pidempiä työaikoja ja heikompaa palkkaa, luo näköalattomuutta,” Niinistö kertoi noin 70 henkiselle yleisölle Vantaalla. ”Pääministeri on saanut suomalaiset kokemaan, ettei heitä arvosteta.”

Niinistö olisi valmis purkamaan apteekkien kilpailurajoituksia.

”On laskettu, että suomalaiset apteekkarit nauttivat noin 90–100 miljoonan euron vuotuisista ylisuurista voitoista. Tällä on suora kytkös alalle tulon rajoituksiin ja lääkkeiden hintojen sääntelyyn”, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan apteekkien määräsääntelyn ja omistusmuotorajoitusten poistaminen, apteekkiketjujen salliminen ja siirtyminen kattohintoihin todennäköisesti laskisivat lääkkeiden hintoja Suomessa.

”Tällöin apteekit kilpailisivat keskenään sekä hinnalla, laadulla että sijoittumisella. Tämän lisäksi hintojen laskun myötä ihmisille jäisi paremmin rahaa käytettäväksi muihin tarpeellisiin menoihin.”

Niinistö lupaa, että vihreät tasapainottaisi julkisen talouden kahdessa vaalikaudessa. ”Me leikkaisimme ympäristölle haitallisista ja tehottomista yritystuista, emme päiväkodeilta, ammatillisilta oppilaitoksilta ja perusturvasta”, hän sanoo.

Niinistön mielestä Suomen ja maailman ongelmat ovat 2010-luvulta, mutta hallituksen keinovalikoima on menneiltä vuosikymmeniltä. Hänen mielestään leikkaukset on ahkerasti paketoitu uudistusten käärepaperiin.

Niinistö perää kannustavia, uutta luovia normeja, jotka vauhdittavat elinkeinorakenteen uudistumista. ”Hallitus pönkittää vanhaa elinkeinorakennetta.”

Hänen mukaansa Vihreiden energiaremontilla luotaisiin 10 000 uutta työpaikkaa kolmessa vuodessa. ”Siinä uusiutuvan energian pientuotantoa vauhditetaan maatiloilla, kodeissa ja julkisissa rakennuksissa. Maatiloilla tuotettaisiin biokaasua polttoaineeksi, lämmöksi ja sähköksi. Kerros- ja rivitalojen hyödyntämätön kattopinta-ala täytettäisiin aurinkopaneeleilla. Päiväkotien ja sairaaloiden öljykattilat korvattaisiin maalämmöllä.”

Rahat tulisivat luopumalla energiaveron palautuksesta suurteollisuudelle. ”Tämän 200 miljoonan euron potin muun muassa Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on todennut tehottomaksi ja ympäristölle haitalliseksi yritystueksi”, Niinistö sanoi.

Niinistö paheksuu sitä, että hallitus kaavailee päästökaupan kustannusten kompensointia teollisuudelle.

”Ilmastosopimuksen ideana on torjua ilmastonmuutosta ja ohjata rahat vähäpäästöiseen kehitykseen. Kun saastuttaja pannaan maksamaan päästöistä hintaa, se luo kannustimia vähentää päästöjä ja säästää energiaa. Tähän ajatteluun ei sovi se, että valtio tulee hätiin ja tukee saastuttamisen jatkamista”, hän sanoo.

Niinistön mielestä pitää luoda normeja, jotka uudistavat taloutta.

Hän muistuttaa rikkidirektiivistä, jota Suomen elinkeinoelämä ja useimmat puolueet vastustivat henkeen ja vereen.

Niinistön mukaan laivaliikenteen päästöt Itämerellä romahtivat vuonna 2015. Rikin oksidipäästöt laskivat peräti 88 prosenttia. Helsingin ilmanlaatu parani huomattavasti. Kustannukset eivät nousseet merkittävästi. Lisäksi Wärtsilä on myynyt rikkipesureita maailman varustamoihin.

”Suomen talous uudistui, vienti kasvoi, ympäristö ja ihmisten terveys kiitti, terveyshaittojen kustannukset laski. Vaikea nähdä, kuka tässä yhtälössä hävisi.”

Tarkennus kello 12.40: Alun perin kirjoituksessa Niinistön mainittiin paheksuvan Pariisin ilmastosopimuksen kustannusten kompensointia teollisuudelle. Niinistö paheksui päästökaupan kustannusten kompensointia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  4. 4

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  7. 7

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  8. 8

   Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

  9. 9

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  10. 10

   Audi kutsuu korjattavaksi liki miljoona dieselautoa, joita on myyty myös Euroopan markkinoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  8. 8

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  9. 9

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää