Kotimaa

STT: Liikenneministeri Bernerin ohjailu viivytti kanteiden nostamista Finavian miljoonien tappiot aiheuttaneessa johdannaissotkussa

Berner: Ministeriö ei ole estänyt kanteiden nostamista

STT on saanut lisätietoa, millä tavalla liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) vaikutti siihen, ettei Finavia nosta entistä johtoaan vastaan kanteita yhtiölle miljoonatappioita aiheuttaneessa johdannaissotkussa.

Lentokenttiä ylläpitävän Finavian johdannaiskaupat tuottivat yhtiölle 34 miljoonan tappiot vuosina 2009–2011.

STT:n on saanut käsiinsä liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiaisen viime lokakuussa Finavian hallituksen silloiselle puheenjohtajalle lähettämän viestin sisällön.

”Ministerin pyynnöstä ilmoitan, että Finavia pitää ylimääräisen yhtiökokouksen marraskuun puolivälin tienoilla. Sitä ennen yhtiön ei tule edetä johdaiskanneasiassa”, Pursiainen kirjoitti muun muassa Iltalehden julkaiseman STT:n uutisen mukaan.

Helsingin Sanomissa Finavian puheenjohtajan tehtävästä eronnut hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi kertoi jo joulukuussa, että kanteet peruttiin ministeri Anne Bernerin ohjauksella. Tiuraniemi erosi ohjailun jälkeen.

HS:n tietojen mukaan Tiuraniemen ero ei johtunut nyt julkaistusta viestistä, vaan ministeriöltä tuli runsaasti ohjailua myös Pursiaisen viestin jälkeen.

Erikoista asiassa on se, että luvattua yhtiökokousta ei koskaan pidetty. Uutta STT:n viestissä on juuri se, että ministeriö lupasi kokouksen, mutta sitä ei järjestetty.

Näin käytännössä osa kanteista vanheni. Yhtiökokouksessa ministeriö olisi voinut päättää kanteiden nostamisesta tai luopumisesta, mutta näin ei siis tapahtunut. Valtiotalouden tarkastusvirasto kehotti useita kertoja ministeriötä järjestämään yhtiökokouksen, mutta Berner kieltäytyi.

Hallitus päätti viime lopulta olla nostamatta kanteita vuoden 2010 johdannaistappioista. Näin kanneoikeus vanhentui.

Tiuraniemen HS:ssa tekemän ulostulon jälkeen Valtiontalouden tarkastusvirasto päätti tehdä harvinaisen laillisuustarkastuksen Finavian ja liikenneministeriön toiminnasta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) antoi keväällä Bernerille täyden tukensa.

Berner on toistuvasti kiistänyt antaneensa ohjeita, joiden perusteella Finavia luopui kanteista johdannaistappioiden aiheuttaneita kohtaan.

Näin hän teki myös lauantaina. Hän lähetti tiedotteen, jonka mukaan ministeriö ei ole estänyt Finavian hallitusta nostamasta kanteita entistä johtoa vastaan.

”Ministeriö ei ole puuttunut epäsopivalla tavalla Finavian operatiivisiin asioihin johdannaisasian hoitamisessa. Eikä ministeriö ole estänyt kanteiden nostamista yhtiön entistä toimitusjohtajaa tai entisen hallituksen jäseniä vastaan”, Berner toisti kantansa lauantaina.

Berner sanoo, että liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt STT:n julkaiseman sähköpostiviestin Valtiontalouden tarkastusvirastolle (VTV) viime talvena ja keväänä sen valmistellessa laillisuustarkastuskertomusta Finavian johdannaiskysymyksessä. Hän sanoo, että viestistä on informoitu yhtiökokousta ja asia on oli esillä myös samana päivänä lehdistötilaisuudessa.

”STT:n haltuunsa saama (14.10.2015) ministeriöstä Finavian hallituksen puheenjohtajalle lähetetty sähköpostiviesti on lähetetty tilanteessa, jossa johdannaisasian hoitoon liittyvät selvitykset ovat olleet edelleen kesken”, Berner sanoo.

Berner sanoo, että ministeriö on informoinut suunnitellusta ylimääräisestä yhtiökokouksesta ja ettei sen vuoksi ja selvitysten ollessa kesken tule edetä johdannaiskanneasiassa.

”Omistaja halusi selvittää syitä yhtiön hallituksen tekemiin ristiriitaisiin päätöksiin ja hallituksen jäsenten jättämään eriävään mielipiteeseen koskien kanteiden nostamista. Eriävän kannan mukaan yhtiön hallituksen huolellinen harkinta edellytti lisäselvityksien tekemistä”, Berner kirjoittaa.

Berner sanoo, että yhtiön hallitus päätti yksimielisesti 6. maaliskuutta 2015 olla nostamatta kanteita. Puolen vuoden päästä 25. syyskuutan 2015 yhtiön hallitus puolestaan päätti täpärän äänestyksen jälkeen nostaa kanteet

Berner myös julkistaa otteen ministeriössä laaditusta asiakirjasta, joka kuvaa ajallisesti ministeriön toimia ja tapahtumien kulkua johdannaisasian selvittelyssä. Kyseinen asiakirja on toimitettu myös VTV:lle joulukuussa 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finavia
 • johdannaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää