Kotimaa

Isosta Omenasta tuli valvova isoveli – kauppakeskus voi kerätä asiakkaiden puhelimelta tietoja perhesuhteista, liikkeistä ja somekäytöstä

Citycon on piilottanut yhteisösovellukseensa oikeuden kerätä asiakkaiden henkilökohtaisia tietoja. Yhtiö pitää mahdollisena, että tietoja käytetään tulevaisuudessa asiakkaiden yksilölliseen profilointiin.

Kymmeniä kauppakeskuksia Suomessa hallinnoiva Citycon on hankkinut itselleen oikeuden poikkeuksellisen laajaan asiakastietojen keräämiseen.

Henkilökohtaisten tietojen keruu on aloitettu espoolaisen kauppakeskuksen Ison Omenan asiakasyhteisöstä, johon kuuluu yli 20 000 ihmistä.

Matinkylässä sijaitseva kauppakeskus avasi kesällä yhteisön, jonka jäsenenä saa ilmaista ­pysäköintiaikaa. Pysäköinti Ison Omenan hallissa on kaikille maksutonta ensimmäiset kaksi tuntia. Jäsenet voivat pysäköidä ilmaiseksi vielä kahden lisätunnin ajan, kun muut maksavat niistä euron tunnilta.

Yhteisöön liittyessään asiakas kuitenkin myös luovuttaa Isoa Omenaa hallinnoivalle pörssi­yhtiölle oikeuden kerätä runsaasti tietoa itsestään.

Monisivuisesta tietosuojaselosteesta selviää, että Citycon saa kerätä tietoja muun muassa tulotasosta, perhesuhteista ja sosiaalisen median palveluista, kuten Facebookista. Lisäksi yhtiöllä on oikeus seurata asiakkaan liikkumista kauppakeskuksessa matkapuhelimen sijaintitietojen perusteella.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää tapausta poikkeuksellisen räikeänä ja sanoo HS:lle ottavansa sen selvitykseen.

”Kyllä tämä kelloja soittaa.”

Aarnio tutustui Cityconin asiakasyhteisön tietosuojaselosteeseen HS:n pyynnöstä.

”Asiakkaalle pitäisi olla kristallinkirkasta, mitä hän Cityconilta saa. Nyt kun katsoo monipolvista ja vaikeaselkoista tietosuojaselostetta, niin ei se ainakaan minulle aukea”, Aarnio tuumii.

Helsingin yliopiston viestintä­oikeuden professori Päivi Korpisaari pitää ongelmallisena, että tiedonkeruupyyntö on piilotettu pysäköintiaikaa tarjoavaan sovellukseen.

”En ole ennen törmännyt näin laajaan tietojenkeruuseen. Ihmisestä voi paljastua hyvinkin arka­luonteisia tietoja, jos esimerkiksi käy usein lääkärissä, apteekissa tai kirkossa”, hän huomauttaa.

”Käyttötarkoituksen kannalta tarpeettomia tietoja ei saa kerätä edes suostumuksen nojalla. Tätä ei voi kiertää sillä, että yritys määrittelee ehdoissaan käyttötarkoituksen niin laajaksi, että se kattaa käytännössä kaiken.”

Tyrmäys tulee myös kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavasta Effi-järjestöstä.

”Käytännössähän tässä nyt yritetään ikään kuin kiertoreittiä kalastella ihmisistä mahdollisimman paljon tietoa. Mainittuja tietoja tuskin tarvitaan ilmaisen parkkiajan tai muiden kanta-asiakasetujen tarjoamiseen, mikä tekee toiminnasta epäilyttävää", sanoo Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen.

Citycon ei omien sanojensa mukaan profiloi tällä hetkellä yksittäisiä asiakkaita. Ehdot antavat siihen kuitenkin oikeuden.

Citycon voi myös luovuttaa tietoja kolmansille osapuolille, kuten kauppakeskuksen liike­tiloista kiinnostuneille vuokralaisille.

”On ihan totta, että nämä ovat laajat ehdot. Tällä hetkellä emme kuitenkaan kerää mitään erityistä tietoa yksittäisistä ihmisistä, vaikka nämä ehdot mahdollistavat sen. Ei voi kuitenkaan sanoa, että tietoja ei käytettäisi jatkossa”, sanoo Cityconin markkinointijohtaja Petteri Anttila.

Citycon aikoo näillä näkymin laajentaa yhteisöpalvelua myös muihin kauppakeskuksiinsa.

”Seuraavaksi ehkä Lappeenranta, Tampere ja Lahti sekä muutamat keskukset Ruotsissa ja Virossa”, Anttila kertoo.

Jäsenyyden voivat saada maksutta kaikki yli 15-vuotiaat. Mobiililaitteeseen ladataan sovellus, johon täytetään yhteystiedot sekä auton rekisterinumero ja hyväksytään käyttöehdot.

Asiakasyhteisön jäsen ei voi kieltää profilointia mutta pääsee tarkastelemaan hänestä kerättyjä tietoja, jos lähettää Cityconille omakätisesti allekirjoitetun kirjeen.

Markkinointijohtaja Anttilan mukaan Citycon kerää asiakastietoja ainoastaan palvellakseen asiakkaitaan paremmin.

”Meille on tärkeää tietoa esimerkiksi se, että 45 prosenttia rekisteröityneistä asiakkaista käy vain hypermarkettitasolla. Voisimme kohdistaa heille tarjouksia ja mainontaa, että myös yläkerrassa on liikkeitä.”

Anttilan mukaan tietojen laajempaa käyttöä pohditaan sen mukaan, miten uudistusten katsotaan hyödyttävän asiakkaita.

”Olisi mahdollista kerätä nykyistä enemmän tietoa ja tehdä laajempaa analyysia.”

Mistä asiakas sitten tietää, miltä osin hänestä kerättyjä tietoja käytetään tulevaisuudessa?

”Ei varmaan mistään.”

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ilmiö on yleis­tymässä. Kuluttajat eivät huolehdi riittävästi henkilötietosuojastaan, ja kauppiaat taas käyttävät tätä auliisti hyväkseen.

”Selvitysten perusteella suomalaiset ovat sinisilmäisiä. He kertovat mitä pyydetään ja luottavat siihen, että rekisterinpitäjät menettelevät asiallisesti”, tietosuojavaltuutettu Aarnio sanoo.

Tietotekniikan asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen kuulee Cityconin ehdoissa ”amerikkalaisuutta”.

”Aivan kuin teksti olisi käännetty maasta, jossa varsinaista henkilötietolainsäädäntöä ei ole. Sosiaalisessa mediassa julkisesti näkyvien tietojen kerääminen voi olla laillista, mutta ainakin niiden yhdistäminen omaan rekisteriin on epäilyttävää.”

Ilmainen pysäköintiaika on Järvisen mielestä mitätön korvaus arvokkaista ja luottamuksellisista tiedoista. Hänen mukaansa kyse on laajemmasta ­ilmiöstä: tietojen kerääminen naamioidaan asiakkaan eduksi.

”Ennen asiakaskokemus tai markkinoinnin tehottomuus oli kauppiaan ongelma, nyt siitä ollaan tekemässä asiakkaan ongelmaa.”

Isossa Omenassa käy joka arkipäivä noin 25 000 asiakasta. Espoolainen Arto Ekman liittyi yhteisön jäseneksi pysäköintiajan vuoksi. Ehtoja hän ei lukenut.

”Nyt mietityttää, mihin ihmeeseen kaikkia noita tietoja minusta tarvitaan. Lupaa niiden keräämiseen ei kyllä kysytty mitenkään selkeästi”, Ekman sanoi HS:lle Ison Omenan pysäköintihallissa viime viikolla.

Tietosuojaselostetta ei lukenut myöskään Henrik Sten. ”Se oli jotenkin piilotettu.”

Milla Lintula sen sijaan ei liittynyt, koska aviopuoliso kehotti kärsivällisyyteen. ”Mies sanoi, ettei palveluun kannata liittyä ennen kuin hän on ehtinyt kunnolla lukea selosteet.”

 

Ketjuliikkeet tietävät joka ostoksen

Asiakasjärjestelmissä ja profiloinnissa ei välttämättä piileksi mitään mörköä. Jos asiakas katsoo saavansa jäsenyydestä riittävän korvauksen, tietojen luovuttaminen voi palvella molempia osapuolia.

Suomen suurimmat kanta-asiakasohjelmat ovat S-ryhmän etukortti ja Keskon Plussa-kortti. Vähintäänkin toinen niistä on yli 80 prosentissa kotitalouksista.

Kanta-asiakkaaksi ryhdytään yleensä etujen ja tarjousten takia. Ketjut taas kertovat saavansa tarkan kuvan siitä, mitä, mistä ja milloin ihmiset ostavat. Lisäksi ne voivat kohdentaa markkinointiaan tehokkaammin.

Tiedot rekisteröidään molemmissa ketjuissa yksittäisten tuotteiden tarkkuudella. S-ryhmä ei aiemmin kerännyt tuotetietoja päivittäistavarakaupassa ja polttonesteliikkeissä tehdyistä ostoksista. Syyskuun alusta se laajensi seurannan niihinkin. Hotelleista ja ravintoloista kerätään vain kuitin loppusumma, ei tietoa yksittäisistä ostoksista.

Kesko on eritellyt kaikki ostokset tarkkaan jo vuosien ajan. Yksittäisen asiakkaan ostostietoihin pääsee noin 50 työntekijää.

”He ovat kaikki allekirjoittaneet salassapitosopimuksen”, kertoo K-Plussa-konseptin johtaja Tapio Näveri.

Kumpikin ryhmä tarjoaa ­kanta-asiakkaalle mahdollisuuden kieltää tietojen tuotetasoinen erittely. Kokonaan tietojenkeruun voi estää vain siten, ettei käytä ketjun korttia.

Suomalaisilla on poikkeuksellisen vankka luottamus siihen, että tietoja käsittelevät yhteisöt huolehtivat tietosuojasta eikä informaatiota käytetä väärin.

Tietojen hyödyntämiseen liittyy silti riskejäkin. Kuinka kauan tietoja säilytetään? Kenellä on niihin pääsy? Miten eri tahot ­yhdistelevät tietoja?

Joskus profilointi saa surku­hupaisat ulottuvuudet. The New York Times kertoi taannoin, miten amerikkalainen Target-kauppaketju pyrki vuosituhannen alussa seulomaan asiakaskunnastaan raskaana olevat naiset. Kauppa halusi selvittää raskauden varhaisessa vaiheessa, milloin perheenlisäys muuttaa kulutustottumuksia.

Target onnistui seulomaan raskauden varhaisessa vaiheessa, jopa samoihin aikoihin kun nainen oli vasta itse tullut asiasta tietoiseksi. Odottaville naisille lähetettiin tarjouskuponkeja.

Profiloinnista luovuttiin kaikessa hiljaisuudessa sen jälkeen kun postitse tulleet mainokset paljastivat vanhemmille lukio­ikäisen tyttären raskauden.

Pohjoismaiden ja Baltian suurin

 Cityconilla kaikkiaan 52 kauppakeskusta ja lähes viiden miljardin euron kiinteistöomaisuus. Sen kauppakeskuksissa vierailee vuosittain yli 200 miljoonaa ihmistä.

 Suomessa Cityconilla on 20 kauppakeskusta. Pääkaupunkiseudulla toimivat Ison Omenan lisäksi muun muassa Columbus, Arabia ja Lippulaiva.

 Se on toimialansa suurin Pohjoismaissa ja Baltiassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppakeskukset
 • Tietosuoja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Vekkulan lopettaminen aiheutti palautevyöryn – Linnanmäki saanut yli 800 ideaa uutta laitetta varten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump julisti hirmumyrskyn jyräämän Puerto Ricon katastrofialueeksi – sitten murtui vielä pato
  3. Ratkaisija Tallberg koki tunteenpurkauksen IFK:ta vastaan: ”On se aina hienoa voittaa täällä”
  4. AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase
  5. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vaatii tiukkaa ryhtiliikettä – ”Pelimme on ihan hirveää vuoristorataa”
  6. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  7. Tunti sitten
  8. Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät
  9. IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään
  10. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Osassa on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  11. Sipilä vei kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa presidentin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – ”Arvostan Macronin tapaa tarttua toimeen”
  12. Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille
  13. Näytä lisää