Kotimaa

Poliisi kerää taas luvattomia aseita – konstaapeli vei Matti Lapin isän vanhan pienoiskiväärin

Poliisi saa kerättyä satoja luvattomia aseita jokainen kerta, kun se järjestää armovuosikeräyksen.

Keuruu

Keuruulainen eläkeläinen Matti Lappi on asetellut kaiken valmiiksi verstaaseensa odottamaan poliisin tuloa. Pöytää vasten nojaa pienoiskivääri ja ilmakko, pöydällä laatikoissa on muutama kilo räjähteitä, sytytyslankaa ja patruunalaatikoita.

Ne saavat nyt lähteä maatalosta.

Pihaan kaartaa pakettiauto ja peräkärry – erityinen pommi­peräkärry.

Poliisipartiolla on edessään yksi yli 220 keikasta, joita Sisä-Suomen poliisi on tehnyt parin viikon aikana armovuosikeräyskampanjassaan. Niin monta eri osoitetta poliisi kiertää ja kerää ihmisten ilmoittamia räjähteitä ja aseita, joihin yleensä ei ole lupia.

”Tämä on minun isäni vanha pienoiskivääri, joka on vähän vuosien saatossa mennyt rikki. Minä en ole mikään metsämies, niin minun puolestani se joutaa mennä. Ei minun ole tullut siihen edes lupia hommattua”, Lappi sanoo, kun pitelee asetta kädessään viimeisiä kertoja.

”Tehdään siitä paperit pois”, sanoo vanhempi konstaapeli Matti Aralahti ja ottaa kiväärin.

Poliisit ja Lappi koettavat tihrustaa tšekkiläisestä kivääristä sarjanumeroa, jotta sen saisi mahdollisesti poistettua ase­rekisteristäkin, mutta numeroa ei löydy. Joskus aseeseen oli lupa, mutta paperit ovat hukassa.

”Minä olen tenavana nähnyt sen luvan, siinä oli Keuruun nimismiehen allekirjoitus”, Lappi sanoo.

Vanhasta maatalosta löytyy muutakin poliisin mukaan lähtevää. Puulaatikossa on kolme kiloa raivauspanoksia.

”Nämä räjähteet on siltä ajalta, kun peltoja raivattiin sodan jälkeen. Nämä ovat jostain 1950-luvun lopulta tai 1960-luvun alusta. Siihen aikaan ei ollut isoja koneita, niin piti kannot ampua ja kivet särkeä, että niitä saatiin pois.”

Lapin tilan ”saalis” on poliisin mukaan tyypillinen. Ei puutu kuin vanha haulikko, joita niin ikään on kerätty paljon.

”Aseita on tullut yllättävän paljon. Räjähteitäkin on kohta kerätty sata kiloa”, sanoo keräystä järjestävä ylikonstaapeli Matti Haavisto Sisä-Suomen poliisista Tampereelta.

Yksi syy isoihin määriin on se, että edellisen kerran armovuosikeräys tehtiin alueella runsas kymmenen vuotta sitten.

”Aseita on jäänyt paljon kuolinpesien haltuun. Usein alkuperäinen omistaja on jo kuollut, ja aseet ovat sitten kulkeneet suvussa. Sitten on vielä rintamalta tuotuja sotamuistoaseita.”

Erityisen arvokkaita tai erikoisia aseita ei tällä kertaa ole tullut eteen, paitsi yksi saksalainen ­sotilaspistooli, niin sanottu Ukko-Mauser, jonka piippu oli poikki.

”Suurin osa on suhteellisen arvottomia. Aseiden arvot ovat muutenkin aselainsäädännön uudis­tuksen jälkeen romahtaneet. Vain muutama ase näistä päätyy ­Riihimäen asehuutokauppaan. Tunnearvoa monella on enemmän kuin rahallista arvoa.”

Valtaosa aseista päätyy romutukseen, räjähteet ja patruunat taas tuhottavaksi Ähtärin räjähdevarikolle.

”Jos luvattomia aseita, räjähdysaineita ja ammuksia on itsellä hallussa, niistä kannattaa ilmoittaa paikalliselle poliisilaitokselle. Missään tapauksessa niitä ei saa itse lähteä tuomaan poliisille ilman lupaa. Poliisi noutaa ne kotoa, eikä siitä tule kustannuksia eikä seuraamuksia”, Haavisto sanoo.

Vastaava keräys oli Pohjanmaalla keväällä, Hämeen seudulla se on lähiviikkoina ja pääkaupunkiseudulla vielä tämän vuoden aikana.

Armovuosikeräykset ovat tuloksekkaita

 Poliisi järjestää ajoittain eri puolilla maata armovuosikeräyksiä, joissa ihmiset voivat ilmoittaa aseista ja räjähteistä.

 Poliisin mukaan keräyksissä saadaan haltuun yleensä satoja aseita ja kymmeniä kiloja ruutia ja räjähdysaineita, joskus sota-aikaisia ammuksiakin.

 Armovuosilaki (2004) armahtaa luovuttajan rangaistuksesta, joka muutoin tulisi esimerkiksi aseen luvattomasta hallussapidosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aseet
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  5. 5

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  6. 6

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  9. 9

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  10. 10

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää