Kotimaa

Kuka saa jäädä sairaan lapsen kanssa kotiin? Työnantajien ehdoissa kotihoidolle on rajuja eroja

Yhä useampi hoitaa sairaan lapsen ja tekee samalla työpäivän etänä. Vastaa HS:n kyselyyn ja kerro omista kokemuksistasi.

Flunssakaudella päiväkodissa käy kato. Lapset sairastuvat, ja vanhempien on jäätävä pois töistä.

Työnantajien käytännöt silloin kun työntekijä tarvitsee tilapäistä hoitovapaata, vaihtelevat laidasta laitaan. Vaikka aiempaa useammalla työpaikalla hyväksytään nykyään pelkkä oma ilmoitus, vaaditaan monessa paikassa yhä lääkärintodistus heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Helsinkiläinen Liisa Koski kertoo, että hänen perheessään sairas lapsi viedään herkästi lääkäriin, sillä perheen lapset on vakuutettu. Samalla hoituu lääkärintodistuksen hakeminen, joka vaaditaan työpaikalla heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

”Onneksi nämä (lapset) ovat hirveän terveitä”, Koski sanoo.

Koski kertoo, että heidän perheessään lasten sairastelun takia toinen vanhemmista joutuu olemaan kotona noin viikon verran yhden vuoden aikana. Useimmiten kotiin jää isä, sillä Liisa Kosken pitää löytää itselleen sijainen töihin.

Oululainen Mikla Ervasti on kiitollinen, ettei hänen työpaikallaan vaadita sairasta lasta näytille. Siivousalan työnantajalle riittää, että työntekijä soittaa terveydenhoitajalle ja kertoo tilanteen.

Ervastin viisi- ja kolmevuotiaat tytöt ovat ehtineet sairastaa tänä syksynä heti päivähoidon alettua.

”Olisipa ankeaa vaikka oksennustaudissa lähteä päivystykseen jonottamaan. Kun soitan hoitajalle, hän lähettää sairaustodistuksen.”

Sen sijaan vaivannäköä aiheuttaa puolison työssäolon todistaminen. Ervastin työnantaja vaatii todistuksen lasten isän työssäolosta. Ja sama toisin päin: Jos isä jää hoitamaan, pitää äidin hankkia todistus, että on ollut samana päivänä töissä.

Lääkärintodistusta ensimmäisestä sairauspäivästä lukien vaaditaan yhä melko laajasti vaikkapa palvelualoilla. Tämä kuuluu esimerkiksi VR-yhtymän käytäntöön ja S-ryhmän osuuskauppojen toimintatapoihin.

SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula perustelee mallia asioiden hallinnalla.

”Kun kyseessä ovat kymmenien ihmisten työryhmät, ei esimies tunne heitä kaikkia tosi hyvin. Totta kai voi olla hyvin haastavaa viedä ripuloivaa tai kor­keassa kuumeessa olevaa lasta lääkäriin. Näissä asioissa pitäisi päästä luottamukseen, mutta toisaalta olen itsekin ollut puoltamassa kontrollin säilyttämistä.”

SOK:ssakin on pyydetty joskus todistusta puolison työssäolosta.

”Jos poissaoloja on tiheästi ja toistuvasti samalla henkilöllä, voi syntyä epäluottamustilanne yhdenvertaisuuden toteutumiseen perheessä tässä asiassa, jolloin todistusta joudutaan pyytämään”, Nikula toteaa.

Edunvalvontajohtaja Matti Orkovaara Erityisalojen toimihenkilöliitto Ertosta korostaa, että todisteluun ei voida velvoittaa.

”Toiselle työnantajalle ei ole pakko aviopuolison työvuorolistoja näyttää. Uskottava selitys on ehkä se, jota haetaan. Esimerkiksi yötyötä tehneen ei tarvitse päivällä hoitaa sairasta lasta, mutta näistä on tullut kyllä sanomista, jos molemmat ovat faktisesti kotona.”

Lääkärin näkökanta sairaan lapsen riepotteluun on selkeä: ei mitään järkeä.

Vantaan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen sanoo käytännön olevan huono sekä perheen, kustannusten että tautien leviämisen kannalta.

”Sairaan lapsen terveysasemalle raahaamiseen ei ole perusteita. Vedotaan siihen, että työntekijät ovat lusmuja, mutta oma mututuntumani kertoo, että väärinkäytökset ovat äärimmäisen harvinaisia.”

Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan poissaolopäivät ovat olleet viime vuosina laskussa. Vuonna 2013 alle kymmenenvuotiaiden äideistä 71 prosenttia ja isistä 60 prosenttia oli ollut pois töistä lastaan hoitamassa edellisen vuoden aikana. Vuonna 2008 osuudet olivat suuremmat: äideillä 80 ja isillä 68 prosenttia.

Tarkastelussa olivat perheet, joissa molemmat vanhemmat käyvät kokoaikatyössä.

Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela arvelee yhdeksi syyksi sen, että taloudellisesti epävarmana aikana vanhemmat eivät uskalla jäädä kotiin, vaan koettavat järjestää hoidon muulla tavoin.

Toinen selkeä syy on parantunut etätyömahdollisuus. THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi sanoo vanhempien yhä useammin tekevän työpäivän, vaikka ovatkin sairaan lapsen kanssa kotona.

”Työpäiviä myös järjestellään niin, että toinen vanhempi on töissä aamupäivän ja toinen iltapäivän. Kaikissa ammateissa tällainen ei tietenkään ole mahdollista”, Salmi toteaa.

Kuusivuotiaan Sofian isä Tapani Pynnönniemi työskentelee mittamiehenä ja tekee välillä etäpäiviä kotonaan.

”Työnantaja ei aina edes tiedä, että lapsi on sairas. Työt ja lapsi hoituvat samaan aikaan.”

Keskimäärin poissaolopäiviä kertyi äideille 6,3 ja isille 5,4 päivää vuonna 2013.

Luvut koskevat kaikkia alle kymmenenvuo­tiaiden lasten ­kokoaikatyössä olevia vanhempia.

Alle kouluikäisten lasten vanhemmille poissaolopäiviä kertyy selkeästi enemmän, koska pikkulapset sairastavat useammin. THL:n tutkimuksessa kaksivuo­tiaiden lasten vanhempien tilapäisen hoitovapaan käyttö oli kasvanut viime vuosina.

Sairaan lapsen hoitopäivät eivät ole THL:n mukaan yhteiskunnalle suuri ongelma.

”Ne eivät suoraan maksa yhteiskunnalle mitään, koska Kela ei korvaa työnantajille näiden maksamia palkallisia sairaan lapsen hoitopäiviä. Palkallisuudesta on sovittu kunkin alan työehtosopimuksissa osana palkkaratkaisua”, Salmi muistuttaa.

Työnantajien keskuudessa kustannukset kärjistyvät yksityisen sektorin pienissä, naisvaltaisissa organisaatioissa.

Anna Ruostepuron kolmevuotias Alvar on ollut pitkään korvatulehduskierteessä.

”Kauhean raskasta aikaa”, Ruostepuro kertoo.

”Olin aiemmin töissä luontaistuotekaupan esimiehenä. Onneksi oma esimieheni oli aina ymmärtäväinen, vaikka itse kannoin syyllisyyttä. Lapsi on rakkainta maailmassa, mutta kun omaa länsimaisen työmoraalin, se on hirveä tilanne.”

 

Sairastelevien lasten kotihoidosta sanottua

”Jos lapsi sairastuu kesken hoitopäivän, joskus vanhemmat eivät malta irrottautua töistä tai sieltä ei pääse lähtemään, kun soitetaan.”

Paula Puolakka, Rajakylän päiväkodin johtaja, Oulu

 

”Esimiesten taholta ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa jäädä sairaan lapsen kanssa kotiin. Enemmän se huoli on itsellä: Kuka sinne tulee ja kuka ne työt hoitaa?”

Anna Ruostepuro, kolmen lapsen äiti, työskentelee valmentajana, Oulu

 

”Vaimo tekee vuorotöitä, joten usein hänen on ollut luontevaa jäädä hoitamaan, kun lapsi sairastuu. Omalla työpaikalla omailmoitusaika on kasvanut kahdesta kolmeen päivään. Itse pystyn tekemään jonkin verran etätöitä kotona.”

Jammu Kekkonen, nuorin lapsi esikoulussa, ohjelmistokehittäjä, Oulu

 

”Olemme eroperhe ja sairaan lapsen hoito on toteutettu isäpainotteisesti. Itse olen töissä päiväkodissa, jossa jokainen käsi on tarpeen, joten sieltä tuntuu vaikealta jäädä pois. Nyt olen sairauslomalla murtuneen käden kanssa ja morkkis on hirveä.”

Katja Vitikka, nuorin lapsi esikoulussa, työskentelee päiväkodissa, Oulu

 

”Menen töihin joka aamu kuudeksi. Jos lapsen sairaus huomataan aamulla ja olen ehtinyt lähteä, mies jää kotiin. Jos se huomataan jo illalla, yleensä minä jään.”

Mikla Ervasti, siivousalalla, Oulu

 

”Kun olin siivousalalla, siellä vaadittiin lääkärintodistus ensimmäisestä päivästä. Asuin 25 kilometrin päässä terveyskeskuksesta, ja tuntui hullulta lähteä sairaan lapsen kanssa ajamaan lääkäriin.”

Riitta Jussila, kolmevuotiaan äiti, opiskelija, Oulu

 

Kerro HS:lle omista kokemuksistasi:

 

Enintään neljä päivää sairaan lapsen hoitoa

 Jos työntekijällä on alle 10-vuotias lapsi ja tämä sairastuu äkillisesti, äidillä tai isällä on työsopimuslain mukaan oikeus jäädä kotiin hoitamaan lasta, ellei hoito muuten järjesty.

 Kotiin voi jäädä enintään neljäksi päiväksi. Alakohtaiset työehtosopimukset määrittelevät, moneltako päivältä maksetaan palkkaa. Yleensä kolmelta.

 Poissaolo-oikeus on myös lapsen kanssa samassa taloudessa vakituisesti asuvalla äiti- tai isäpuolella.

 Molemmat vanhemmat eivät saa olla kotona samaan aikaan, paitsi jos toinen vanhempi itse on vakavasti sairas.

 Työnantajalla on oikeus vaatia selvitys lapsen hoidon tarpeesta esimerkiksi lääkärintodistuksella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastenhoito
 • Sairastelu
 • sairastaminen
 • vanhemmat
 • Vanhemmuus
 • sairausloma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  5. 5

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  6. 6

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  7. 7

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  8. 8

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  10. 10

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää