Kotimaa

Rkp:n mielestä hallituksen kaavailema sairaaloiden karsinta jakaa kunnat ykkös- ja kakkoskastiin

Anna-Maja Henriksson: Jako voittajiin ja häviäjiin tehdään jo nyt, kun sairaaloiden päivystys menee uusiksi.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo, että hallitus jakaa tulossa olevat 18 maakuntaa kahteen kastiin. Henrikssonin mukaan hallitus luo A- ja B-luokan maakuntia jo ennen kuin tämä uusi hallinnon taso aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

Henrikssonin mukaan näin tapahtuu jo nyt, koska hallitus aikoo radikaalisti uudistaa sairaaloiden päivystysverkostoa.

”Selkokielellä tämä tarkoittaa, että nyt karsitaan sairaalaverkostoa. Se tehdään etukäteen, ennen kuin maakuntauudistus ehtii astua voimaan. Päivystys luo askelmerkit ja jakaa maakunnat voittajiin ja häviäjiin”, Henriksson sanoo.

Päivystystä koskeva terveydenhuoltolain muutos ja siihen liittyvät asetukset ovat olleet lausuntokierroksella, joka päättyi juuri.

Vastaisuudessa kahdellatoista sairaalalla olisi laaja päivystysvastuu. Joukkoon kuuluvat yliopistosairaalat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa. Seitsemän muuta laajan päivystysvastuun keskussairaalaa olisivat Lahti, Pori, Lappeenranta, Jyväskylä, Seinäjoki, Joensuu ja Rovaniemi.

Näin kahdellatoista maakunnalla olisivat täyden palvelun sairaalat.

Ilman laajan päivystyksen sairaalaa jäisivät tulevista maakunnista Etelä-Savo, Kainuu, Kanta-Häme, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso ja Pohjanmaa.

”Maakuntien mahdollisuus tasavertaiseen kehitykseen voi vaarantua. Tämä huolettaa”, Henriksson sanoo.

Henriksson muistuttaa, että hallitus oli vuosi sitten kovin erimielinen maakuntien määrästä. Kokoomukselle oli vastenmielistä niellä 18 maakunnan määrä, kun se alun perin tavoitteli viittä suuraluetta.

”Ehkä tämä on askel siihen suuntaan, että maakuntiakin on kohta vain 12”, Henriksson arvelee.

Pietarsaaresta kotoisin olevan Henrikssonin oma kotimaakunta Pohjanmaa jää hallituksen suunnitelmassa ilman laajaa päivystystä. Vaasan keskussairaala ei maakunnan harmiksi päässyt kahdentoista valitun joukkoon.

Tämä on huolestuttanut Rkp:tä myös kielikysymyksenä, sillä Pohjanmaan seudun yli 90 000 ruotsinkielistä asukasta ohjattaisiin jatkossa vaativissa päivystystapauksissa Seinäjoen keskussairaalaan.

Henriksson kuitenkin torjuu sen, että hän puhuisi sotesta vain oman kotimaakuntansa vinkkelistä. Hän on huolestunut uudistuksen etenemisestä samalla tavoin kuin muutkin oppositiopuolueiden johtajat, jotka keskiviikkona vaativat päästä mukaan uudistuksen valmisteluun.

Laaja päivystys tarkoittaa kaikkein vaativinta hoitoa. Tämän verkoston ulkopuolelle jäävissä keskussairaaloissa on edelleen ympärivuorokautinen, mutta erikoisaloiltaan rajatumpi päivystys. Niitä vielä pienemmistä aluesairaaloista on tarkoitus jo karsia toimintoja päivystyksen loppumisen myötä.

Henrikssonin tulkinnan mukaan hallitus karsii nyt rajulla kädellä päivystäviä toimipisteitä joka tasolta.

Hän ennustaa, että ambulanssiralli Suomen maanteillä kiihtyy, kun potilaat eivät pääse öiseen aikaan lähipalveluihin, vaan heidät ohjataan alueen suurempiin sairaaloihin.

Henrikssonin mukaan hallitus on haukkaamassa liian isoa palaa, kun se tekee yhtä aikaa sotea ja maakuntauudistusta.

”Ensin olisi pitänyt keskittyä sote-uudistukseen. On vaarana, että nyt joudutaan kaaokseen.”

Henriksson sanoo, ettei näe soten nykymuodossaan saavuttavan uudistukselle asetettuja tavoitteita eli tasavertaisempia palveluita ja tulevaisuuden kustannusten hillintää. ”Minulla on suuri huoli, ettei päästä kumpaankaan.”

”On ilmiselvää, että koko uudistus menee erikoissairaanhoidon kylki edellä. Kukaan ei puhu sosiaalihuollosta, se on jäänyt täysin varjoon. Sosiaalihuolto olisi pitänyt jättää uudistuksen ulkopuolelle ja kuntien hoidettavaksi.”

Anna-Maja Henriksson

 Rkp:n puheenjohtaja alkukesästä 2016 lähtien.

 52-vuotias kolmannen kauden kansanedustaja Pietarsaaresta, Vaasan vaalipiiristä.

 Eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen.

 Toimi edellisen hallituksen oikeusministerinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Sote
 • Maakunnat
 • Rkp
 • Anna-Maja Henriksson

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää