Kotimaa

Päivystysjonot koettelevat hermoja – tällaista on Malmin sairaalassa

Suomen akuutti­lääketieteen yhdistyksen puheen­johtaja haluaa päivystyksiin kansalliset laatukriteerit.

Helsinkiläinen lääkäri järkyttyi potilaiden kohtelusta Malmin sairaalassa, jonka päivystykseen hän hakeutui voimakkaan päänsäryn vuoksi sunnuntai-iltana.

Radiologian erikoislääkärinä työskentelevä Riitta Korpisaari kertoi kokemuksistaan keski­viikkona julkaistussa HS:n mielipidekirjoituksessa. Hänen mukaansa kukaan hoitajista ei tullut tervehtimään, esittäytymään tai tarkistamaan syytä hakeutua hoitoon, kun hänet siirrettiin sisätautien päivystykseen.

Päänsäryn syyksi selvisi lopulta viruksen aiheuttama aivo­kalvontulehdus. Myös huonokuntoisen vanhuksen kohtelu oli järkyttänyt Korpisaarta.

Malmin sairaalan päivystyksessä Helsingissä oli keskiviikkona kello yhden aikaan odottava tunnelma. Joillekin se oli helposti sulatettavissa, toisille ei.

Esimerkiksi Jukka Saastamoinen kertoi, että hän oli saanut käyntinsä hoidettua tunnissa. Hän kävi päivystyksessä hoitamassa tulehtunutta jalkaansa.

”Minua kohdeltiin hyvin. Hoitajat kertoivat koko ajan, mitä tehdään.”

Eräs kiireellisen psyykkisen vaivan vuoksi päivystykseen tullut nainen taas kertoi kuulleensa, että aiemmin tulleet olivat olleet tunteja jonossa.

”Ärsytti ja halusin kotiin.”

Hän varasi puhelimella ajan yksityiselle vastaanotolle ja poistui.

Huonot kokemukset ovat tut­tuja myös Suomen akuuttilääketieteen yhdistyksen puheenjohtajalle Susanna Wilenille, joka on päivystyksen ylilääkäri Joensuun keskussairaalassa. Huonot kokemukset liittyvät yleensä pitkiin odotusaikoihin. ”Välillä tuntuu, että sillä ei ole merkitystä, mitä hoitohenkilökunta tekee, kunhan jonotusajat eivät veny.”

Suuri syy pitkiin päivystys­jonoihin ovat riittämättömät palvelut päiväsaikaan. ”Moni tulee päivystykseen, koska päivällä ei ole saanut vastaanottoaikaa.”

Toinen keskeinen päivystyksiin liittyvä ongelma on Wilenin mielestä kansallisten laatukriteerien puute. Esimerkiksi siitä, kuinka nopeasti päivystyspotilaan on päästävä hoitoon, ei ole asetusta tai edes kansallista suositusta. ”Omasta mielestäni potilaan ei pitäisi joutua odottamaan yli kahta tuntia.”

Myös terveys- ja sosiaalipalveluiden välisen yhteistyön parantaminen vähentäisi ruuhkia päivystyksessä, Wilen sanoo. Hoitajien ammattitaito on hänestä riittävä tehtävään. Wilen mainitsee vielä yhden keinon nopeuttaa hoitoon pääsyä päivystyksessä: yleis- ja erikoissairaanhoidon rajan purkamisen.

Näin ei pitäisi olla, sanoo ­Malmin sairaalan päivystystoiminnasta vastaava johtajalääkäri Mia Laiho mielipidekirjoituksessa kerrotuista kokemuksista.

”Jos kirjoituksen tiedot pitävät paikkansa, niin tämmöinen toiminta ei ole hyväksyttävää ja sellaista ammatillista käytöstä, jota päivystyksessä työskenteleviltä edellytetään.”

Asiasta on käynnistetty sisäinen selvitys ja kaikkia osapuolia kuullaan, Laiho kertoo.

”Pyydämme kaikilta vuorossa olleilta kirjallisen selvityksen tapahtumista.”

Laihon mukaan myös potilaan kokemus tervehtimättä ja huomioimatta jättämisestä on valitettavaa. Hän kertoo, että sairaala järjestää hoitohenkilökunnalle asiakaspalvelukoulutusta. Hoitajille saa ja pitää tulla ­kertomaan, jos huolestuu toisten potilaiden voinnista, Laiho muistuttaa.

Myös Malmin sairaalan päivystystoiminnan ylihoitaja Katariina Jantunen pahoittelee mieli­pidekirjoittajan kokemuksia.

”Hyvä, että huonot potilas­kokemukset tulevat meidän tietoomme. Suhtaudumme niihin aina hyvin vakavasti.”

Hän lisää, että päivystyspotilaiden enemmistö on tyytyväisiä hoitoonsa. ”Malmin ja Haartmanin sairaaloissa yli 80 prosenttia on sähköisen palauteautomaatin vastausten mukaan ollut tyytyväisiä. Hyvin ruuhkaisina päivinä tyytyväisyys on heikompaa.”

Milloin päivystykseen?

Kannattaa mennä:

 Tapaturmat, kuten haavoja tai epäily murtumasta.

 Äkillinen hengenahdistus tai rintakipuoireet.

 Äkillisesti alkanut kova päänsärky tai vatsakipu.

 Erilaiset myrkytysoireet.

 Uudet halvausoireet.

 Allergiset reaktiot.

 

Ei kannata mennä:

 Lääkärintodistuksen haku.

 Rokotuksiin liittyvä asia.

 Krooninen vaiva, kuten pitkittynyt selkäkipu.

Lähde: Päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho, Helsingin kaupunginsosiaali- ja terveysvirasto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito
 • sairaala
 • Malmin sairaala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää