Kotimaa

Suomesta synkkä kuva maavertailussa: Nuorista miehistä joka viides koulutuksen ja työvoiman ulkopuolella – ”Todella huolestuttava tulos”

Koulutusvertailussa Suomi erottuu maana, jossa syrjässä olevien nuorten osuus on noussut.

Nuorisotakuusta ja muista ponnisteluista huolimatta Suomi näyttäytyy kaikkea muuta kuin esimerkkimaana tuoreimmassa OECD:n koulutusvertailussa. Etenkin nuorten miesten joutilaisuus on Suomessa lisääntynyt kymmenessä vuodessa, kun se monissa muissa maissa on vähentynyt.

Talouden yhteistyöjärjestö OECD julkisti torstaina vuotuisen jäsen- ja kumppanuusmaidensa laajan vertailun koulutuksesta. Usein Suomi on saanut tilastojärkäleessä kehuja siitä, että maassa on tehokas koulutusjärjestelmä eli hyviä, esimerkiksi Pisa-testien mittaamia oppimistuloksia saadaan keskivertokustannuksilla. OECD:n raportti tarkoittaa nuorilla 20–24-vuotiaita.

Tosin esimerkiksi lasten vähäisestä osallistumisesta varhaiskasvatukseen on tullut moitteita jo aiemmin, samoin monet maat ovat tuntuvilla panostuksillaan ohittaneet Suomen yleisessä koulutukseen osallistumisessa.

Tuoreimmassa vertailussa huomio kiinnittyy siihen, että vailla työtä ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten miesten osuus on kasvanut Suomessa niin, että se oli vuonna 2015 jo yli viidennes. Se on vertailumaiden kuudenneksi korkein arvo.

OECD käyttää syrjäytymisuhan alaisista nuorista eli niistä, jotka ovat koulutuksen ulkopuolella työttömänä tai työvoiman ulkopuolella nimitystä NEET-nuoret. Se on lyhenne sanoista neither in employment nor in education or training.

Vuonna 2005 Suomen NEET-miesten osuus oli 12,2 prosenttia. Naisten vastaava osuus Suomessa oli kymmenen vuotta sitten 13,9 prosenttia ja viime vuonna 15,4 prosenttia.

Viime vuonna yhteensä 17 prosenttia OECD-maiden 20–24-vuotiaista oli näitä NEET-nuoria. Suomessa vastaava osuus oli 18,3 prosenttia.

Esimerkiksi Saksassa ja jopa Turkissa osuus on laskenut kymmenessä vuodessa talouskriisiä edeltäneelle tasolle, mutta Suomi on Kreikan, Irlannin, Italian, Portugalin ja Espanjan kanssa maita, joissa NEET-nuorten osuus on vuonna 2015 yhä vähintään yli viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuonna 2005.

”Tämähän on nyt todella huolestuttava ja jopa nolo tulos Suomen kannalta”, sanoo yksikön päällikkö Kristiina Volmari Opetushallituksesta.

”Kyllähän nuorten pahoinvointi ja syrjäytymisuhka ovat pitkään olleet tiedossa. Jotain on varmaan tehty väärin”, Volmari pohtii syitä huonoihin lukuihin.

Volmari etsii syitä sekä koulusta että sosiaalihuollosta. Koulussa ei tarpeeksi ajoissa puututa ongelmiin ja esimerkiksi mielenterveyden horjumiseen ei saada apua.

Edellisen hallituksen yksi kärkihankkeita oli nuorisotakuu, jonka rahoitusta nykyhallitus on supistanut lähes olemattomiin ja suunnannut sitä kohti yhteisötakuuta ja yhden luukun periaatetta niin sanotuissa Ohjaamoissa. Kaikille peruskoulun päättäville on yhä määrä taata koulutus-, työ- tai kuntoutuspaikka.

Myös etsivää nuorisotyötä ja nuorten mielenterveyspalveluita pyritään vahvistamaan. Keinoina ovat myös nuorten palkkatuki ja Sanssi-kortti.

Nuorisotakuu on onnistunut lähinnä siinä, että käytännössä kaikki peruskoulun päättävät sijoittuvat jatkokoulutukseen eli ammattikouluun tai lukioon. Sen sijaan esimerkiksi nuorten oppisopimuspaikkoja ei juuri pystytty lisäämään tuntuvista tuista huolimatta. Nyt oppisopimus aiotaan pitkälti korvata koulutussopimuksella, jossa nuorille ei makseta palkkaa.

Nuorten joustavaa koulutusta ja työllistämistä pohditaan myös kolmikantatyöryhmässä, jonka on syyskuun loppuun mennessä määrä kertoa konsteistaan hallitukselle. Ilmassa on myös jo joillakin aloilla erilaisia kokeiluita työllistää kouluttamattomia nuoria tes-määräyksiä tuntuvasti matalammilla palkoilla.

Erityisasiantuntija Janne Savolainen työ- ja elinkeinoministeriöstä huomauttaa, että nuoriso- tai yhteisötakuun kaltaisilla toimilla on hankalaa puuttua itse rakenteisiin, kun taloustilanne on mikä on: ”Tarvittaisiin talouskasvua ja lisää työpaikkoja.”

Myönteistä Savolaisen mukaan on se, että pelkän peruskoulun varassa työmarkkinoille pyrkivien osuutta on saatu laskettua. Esimerkiksi nuorten aikuisten osaamisohjelmaa hän kiittelee. Ohjelma erityisine valtionavustuksineen suunnattiin pelkän peruskoulun varassa oleviin 20–29-vuotiaisiin. Ohjelman mahdollisesta jatkosta ei ole päätetty.

Vuotuinen vertailu

 OECD julkistaa syksyisin laajan Education at a Glance (EAG) -raportin jäsenmaidensa koulutuksen tilasta. Jäsenmaiden (35) lisäksi mukana on 11 muuta maata.

 Raportin mukaan suomalaisten alle esiopetusikäisten lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen jää yhä alle OECD-maiden keskiarvon. Suomessa 68 prosenttia kolmevuotiaista ja 74 prosenttia neljävuotiaista osallistui varhaiskasvatukseen, kun OECD-maissa osuudet ovat 71 ja 86 prosenttia.

 Koulutuskustannukset ovat Suomessa OECD-maiden keskitasoa.

 Perusopetuksen tuntimäärä on Suomessa selvästi alle OECD-maiden keskiarvon, joka on 7 540 tuntia, kun Suomessa se on 6 327 tuntia.

 Vuotuisten opetuspäivien määrä peruskoulussa Suomessa on 189, kun keskiarvo on 185.

 Keskimääräinen luokkakoko eli opetusryhmän suuruus vuonna 2014 oli OECD-maissa peruskoulun alaluokilla 21 ja yläluokilla 23 oppilasta. Suomessa luvut ovat 19 ja 20.

 Oppilaitten ja opetushenkilöstön suhteena laskettuna peruskoulun luokilla 1–6 OECD-maissa oli 15 oppilasta yhtä opettajaa kohti, kun Suomessa suhdeluku oli 13.

 Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa yhtä opettajaa kohti oli Suomessa 14 opiskelijaa, kun heitä OECD-maissa oli keskimäärin 17.

 Korkeakoulutuksen läpäisy on heikkoa monissa maissa. Vain Britanniassa yli puolet opiskelijoista suoritti tutkinnon tavoiteajassa. Suomessa osuus oli 43 ja OECD-maiden keskiarvo oli 41 prosenttia. Kaikissa maissa naiset pääsevät maaliin opinnoissaan paremmin kuin miehet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • OECD
 • Koulutus
 • Nuorisotyöttömyys
 • Syrjäytyminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  9. 9

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee tänään paluun Töölöntorin uudessa Alkossa
  3. Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori
  4. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  5. Sohva syttyi yöllä palamaan Helsingin Mellunkylässä –palovammoja yhdelle
  6. HS:n digi- ja näköislehdessä teknisiä ongelmia – lehti luettavissa sovelluksen tai suoran linkin kautta
  7. Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  8. Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa
  9. KokoTeatteriin tuotu Jutun loppu on tyylikäs, mutta herättää kysymyksen: miksi tämä tarina esitetään juuri nyt?
  10. Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä
  11. Varhainen Hindemith tekee yhä vaikutuksen oopperoillaan – Nunnan himot heräävät ja murhattu nainen palaa tekemään aviorikoksen Ville Saukkosen ohjauksessa
  12. Näytä lisää