Valikko
Kotimaa

Homoparien vihkimiseen ryhtyvä pappi saa tappouhkauksia – ”Minua ei voi uhkailla hiljaiseksi”

Vielä ei tiedetä, millaisia rangaistuksia homoja vihkivät papit ensi keväänä saavat.

Tilaajille

Syyskuun alussa helsinkiläinen pappi Toni Fagerholm kertoi Ylen haastattelussa aikovansa vihkiä ensi keväänä homopareja. Haastattelu tehtiin vähän sen jälkeen, kun piispainkokous oli linjannut, että avioliitto on miehen ja naisen välinen asia.

Fagerholm alkoi haastattelun takia saada tappouhkauksia. Niitä ovat lähettäneet hänen pettymyksekseen kirkkoon kuuluvat ihmiset.

”En anna niille ihmisille valtaa. Minua ei voi uhkailla hiljaiseksi”, Fagerholm sanoo.

Fagerholm on tehnyt uhkauksista rikosilmoituksia. Hän toivoo ilmoitusten avulla voivansa korjata ihmisten käsityksiä siitä, mitä toiselle voi sanoa.

Hänen mukaansa monet muutkin papit ovat ammattiryhmän sisäisissä keskusteluissa ilmoittaneet vihkivänsä homoja ensi keväänä.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan maaliskuun alussa. Sen jälkeen Suomen laki hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot. Kirkon kanta vihkimisiin on kuitenkin tällä hetkellä se, että pappi ei voi vihkiä samaa sukupuolta olevia. Fagerholmia ihmetyttää, miksi piispainkokous linjasi näin, eikä kertonut sitä, että kirkon kanta asiaan on muutoksessa.

Hän on ollut pettynyt siitä, että evankelis-luterilainen kirkko on jo kohta kaksi vuotta tiennyt, että tasa-arvoinen avioliitto on tulossa. Silti vasta tänä syksynä piispainkokous tarttui asiaan.

Vielä ei tiedetä, mitä Fagerholmille tapahtuu sen jälkeen, kun hän on keväällä vihkinyt ensimmäisen homopariskunnan. Pappi voi saada huomautuksen, hänet voidaan pidättää virasta kuukaudesta puoleen vuoteen tai pappisoikeus voidaan pahimmassa tapauksessa ottaa kokonaan pois.

”Päätöksiä ei voida vielä ennakoida. Kirkkolaissa ei ole suoraan sanottu, millainen rangaistus tulee mistäkin rikkeestä”, Helsingin tuomiokapitulin notaari Heikki Hämäläinen kertoo.

Pappien tekemiset käsitellään tuomiokapituleissa. Suomessa on yhdeksän hiippakuntaa, jossa jokaisessa on tuomiokapituli. Siihen kuuluu muun muassa hiippakunnan piispa ja pappeja.

Fagerholmille pappisviran menetys on riski, jonka hän on valmis ottamaan. Hän luopui vuodevaihteessa seitsemän vuotta kestäneestä papin toimesta ja ryhtyi psykoterapeutiksi. Oikeus harjoittaa papin ammattia säilyy kuitenkin koko elämän, jos sitä ei viedä pois.

Fagerholm on aiemminkin ollut esillä kirkon tasa-arvokysymyksissä. Esimerkiksi pari vuotta sitten hän siunasi naisparin Helsinki Pridessa. Tuolloin Fagerholmin odotettiin joutuvan vaikeuksiin.

Hän tuohtui kirkolle siitä, että seksuaalivähemmistöt saavat erilaista kohtelua kuin muut, sillä heidän puolestaan rukoillaan, kun muita vihitään ja siunataan.

Kiistely kirkon kanssa ei kuitenkaan ole syy siihen, miksi Fagerholm luopui kokopäiväisestä pappeudesta.

”Olen perheellinen mies, jolla on kaksi pientä lasta. Papit tekevät seurakunnissa tosi pitkää päivää ja ovat kaikki viikonloput töissä. Tein ratkaisun, että on tärkeämpää olla hyvä isä lapsilleni kuin seurakuntapastori.”

Pappeihin kohdistuvasta uhkailusta kertoi ensimmäisenä Valomerkki-verkkomedia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää