Valikko
Kotimaa

Tutkijat löysivät uusia tekijöitä lasten lihavuuden taustalta: Sokeri saattaa lihottaa enemmän juotuna kuin kiinteänä – ja keisarileikkaus voi edistää lihomista

Ylipainoisten suomalaiskoululaisten määrä on jopa kolminkertaistunut 50 vuodessa – katso HS:n laskurista, liikkuuko lapsesi riittävästi.

Tilaajille

Tutkijat ovat löytäneet uusia tekijöitä lasten yhä yleistyvän lihavuuden taustalta. Ennestään tiedetään, että niin aikuisten kuin lasten lihavuuden taustalla on liikkumaton elämäntapa, ruudun tuijottaminen, entistä suuremmat ruoka-annokset ja roskaruuan saamisen helppous.

Nyt tutkijat ovat saaneet uutta näyttöä siitä, että makeat virvoitusjuomat olisivat lihottavampia kuin tähän asti on tiedetty.

”Juotu sokeri saattaa olla tutkimusten mukaan lihottavampaa kuin muusta ruoasta tuleva sokeri”, kertoo THL:n erikoistutkija Sari Niinistö.

”Virvoitusjuomat ovat joka tapauksessa liikaa juotuina epäterveellisiä ja mehuissa on usein yhtä paljon sokeria kuin limsoissa”, Niinistö muistuttaa.

Juomat ovat kuitenkin vain yksi lasten sokerin lähde. ”Lapset saavat mehujen ohella eniten sokeria makeutetuista maitotuotteista, kekseistä ja makeisista”, Niinistö kertoo.

Uutta tietoa on saatu myös suolistomikrobien vaikutuksesta lihavuuteen. Harvardin kansanterveyden laitoksen tutkijat havaitsivat äskettäin, että keisarinleikkauksella syntyneet lapset ovat 15 prosenttia todennäköisemmin lihavia kuin alateitse syntyneet.

Syynä on se, että keisarinleikkauksessa lapsi ei saa äidiltään yhtä hyvää suolistomikrobistoa kuin alatiesynnytyksessä. Mikrobistolla on tutkijoiden mukaan yhteys terveyteen ja myös lihomiseen. Syntymässä saatu lihomisen riski ulottuu näillä lapsilla aikuisikään asti.

Tutkimuksen mukaan keisarinleikkauksella syntyneet kuopukset olivat peräti 64 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä lihavia kuin heidän alateitse syntyneet sisaruksensa.

Harvardin kansanterveyden laitoksella tehdyn tutkimuksen aineisto koostui yli 22 000 nuorta aikuista kattavasta tietokannasta, ja siitä kertoo Sky News.

Niinistö pitää tulosta kiinnostavana.

”Suolistomikrobeja tutkitaan juuri nyt kiihkeästi. Tulevaisuudessa ymmärretään paremmin, miten ne vaikuttavat sairauksien taustalla. Sitä kautta saatetaan löytää myös uusia ehkäisykeinoja lihavuuteen ja sairauksiin”, Niinistö sanoo.

Lasten lihominen on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi 2000-luvun suurimmista terveyshaasteista. Maailmanlaajuisesti vuonna 2013 ylipainoisia alle viisivuotiaita oli 42 miljoonaa, heistä 31 miljoonaa kehittyneissä maissa.

Myös suomalaislapset ovat entistä lihavampia. ”Koululaisten ylipainon yleisyys on kaksin- tai jopa kolminkertaistunut 1970- ja 2010-lukujen välillä”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki.

”Keskimäärin joka viides kouluikäinen tyttö ja joka neljäs poika on ylipainoinen”, hän toteaa.

Leikki-ikäisten lasten lihavuuden yleisyydestä ja sen kehityksestä ei ole yhtä kattavaa tietoa kuin kouluikäisten. ”Pirkanmaalla tehdyn tutkimuksen mukaan leikki-ikäisten ylipainon yleisyys on pysynyt ennallaan. Viisivuotiailla lapsilla se oli 2000-luvulla samaa tasoa kuin 1980-luvulla: tytöistä vajaa 20 prosenttia ja pojista 10 prosenttia oli ylipainoisia”, Mäki kertoo.

Lisää tietoa pienten lasten liikuntasuosituksista löydät täältä.

Yhdeksi lasten lihomisen syyksi on esitetty muun muassa liiallista proteiiniin saantia. Tästä ei Niinistön mukaan ole kuitenkaan vielä riittävästi tutkimusnäyttöä.

”Suomalaislasten proteiinin saantia ei ole viime vuosina seurattu säännöllisesti. Uusimpien tutkimusten mukaan se näyttäisi olevan suunnilleen suositusten rajoissa”, Niinistö sanoo.

Lapsille ei kuitenkaan hänen mukaansa ole tarpeen antaa ylimääräistä proteiinia, esimerkiksi proteiinitäydennettyjä maitotuotteita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Lihavuus
 • Ylipaino
 • Terveys
 • Synnytys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää