Kotimaa

Sipilä sai kansalaisilta satoja kirjeitä, joissa arvostellaan turvapaikkapolitiikkaa – siirsi kirjeet sisäministeriöön

Pääministeri ohjasi kansalaisilta kesällä saamansa kirjeet sisäministeriön luettavaksi. Yli kuudessasadassa kirjeessä kritisoidaan Suomen hallituksen turvapaikkapolitiikkaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on saanut kesästä lähtien kansalaisilta satoja kirjeitä, joissa esitetään huoli hallituksen turvapaikkapolitiikasta. Sipilä sanoo lukeneensa ja selanneensa niitä.

Sipilälle kirjeistä jäi mieleen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden kertomat tarinat siitä, miksi heitä ei voisi palauttaa.

”Ne ovat aika samansisältöisiä”, hän sanoo. Yhdistävä sanoma viesteissä on huoli yksittäisestä kielteisestä turvapaikkapäätöksestä.

”Hyvä, että otetaan yhteyttä asioissa, jotka ihmisiä huolettavat.”

Hän sanoi yhtyvänsä huoleen siitä, toimiiko järjestelmä.

”Olen vakuuttunut, että suomalainen viranomainen tekee huolellisia päätöksiä ja jos tilanne muuttuu tai on virheellinen, oikeusasteessa se korjataan.”

”Oma arvomaailmani lähtee siitä, että sotaa pakenevia pitää auttaa ja itsekin olisin jopa asuntoni antanut käyttöön, jos se olisi ollut mahdollista. Lähtökohtana pitää olla, että lähtömaa ei ole turvallinen.”

Hän korostaa, että Suomen turvapaikkapolitiikka on pohjoismaisella tasolla.

Sipilän vastaukset ovat pitkään odotettua kuultavaa kampanjakirjeitä lähettäneille. Toinen kampanjan aloittajista, kirjailija Monika Fagerholm kertoi keskiviikkona, ettei kukaan ole vielä ollut heihin yhteydessä.

”Tämä on mielestäni aika kummallista”, hän sanoi.

Kirjeitä pääministerille on lähetetty kohta kahden kuukauden ajan. Fagerholm käynnisti kampanjan yhdessä kirjailijan Merete Mazzarellan kanssa heinäkuun lopussa.

Noihin aikoihin Monika Fagerholmin mitta täyttyi.

Jo aiemmin Maahanmuuttovirasto oli hätkähdyttänyt lieventämällä arviotaan Irakin, Somalian ja Afganistanin vaarallisuudesta, ja kesällä sosiaaliseen mediaan vuoti viraston päätös, jossa irakilainen turvapaikanhakija käännytettiin kotimaahansa ilmeisestä kuolemanvaarasta huolimatta.

Fagerholmin mielestä ihmisiä ei voi lähettää takaisin paikkoihin, joissa he joutuvat elämään ”konkreettisen kuolemanpelon kanssa”.

Aluksi kampanjakirjeitä lähettivät ruotsinkieliset kirjailijat, taiteilijat ja tieteentekijät, mutta parin kuukauden mittaan tempaukseen on liittynyt paljon myös tavallisia ihmisiä. Kaksi kolmasosaa lähetetyistä kirjeistä on ruotsinkielisiä.

Fagerholmin mukaan kukin on kirjoittanut pääministerille yksityishenkilönä eikä alansa edustajana. Hän korostaa, ettei kampanja ole poliittinen.

”Kyse on ihmisyydestä.”

Kesän jälkeen turvapaikanhakijoiden asemaa on Fagerholmin mielestä heikennetty entisestään. Syyskuun alussa astui voimaan laki, joka lyhentää turvapaikkapäätöksen valitusaikaa 30 päivästä 21 päivään.

Hämmennystä on herättänyt sekin, miksi Sipilä ohjasi itselleen valtioneuvostoon osoitetut kirjeet sisäministeriöön.

Pääministerin osoitteeseen kampanja­kirjeitä tipahteli kolmen viikon ajan ennen kuin ne käännettiin.

Sipilän mukaan kirjeet toimitettiin sisäministeriöön, koska asia kuuluu sisäministeri Paula Risikon (kok) toimivaltaan.

Sipilä ei katso olevansa velvollinen vastaamaan kirjeisiin itse.

”Vastauksen täytyy tulla asianomaiselta vastuuministeriltä. Hän on luvannut yhteisen julkisen vastauksen noin kuukauden sisällä.”

Totta on, että sisäministeri Risikko johtaa maahanmuuton ministerityöryhmää, jossa Sipilä on vain jäsen.

Mutta pääministeri johtaa maan hallitusta, joka vastaa muun muassa turvapaikkapoliittisesta toimenpideohjelmasta.

Kirjekuorissa on vastaanottajan kohdalla Juha Sipilän nimi, ja kansalaisten tuntoihin tutustuminen kuulunee pääministerin työtehtäviin asiassa kuin asiassa.

”Satoja kirjeitä – se ei ole paljon. Joissakin kirjekampanjoissa tulee tuhansia kirjeitä”, pääministerin erityisavustaja Riina Nevamäki sanoi HS:lle keskiviikkona.

Mittavat kirjekampanjat ovat yleensä sähköpostikampanjoita.

Mutta mitä kirjeille nyt kuuluu? Ne ovat sisäministeriössä Helsingin Erottajankadulla, jonne ministeriö on muuttanut Kirkko­kadulta remontin ajaksi.

Kokoushuoneen pöydällä lepää kolme arkisto­kansiota, jotka ovat täynnä kirjeitä ja postikortteja. Yhdessä kirjeessä on enkelipostimerkki, eräästä kortista katselee Pikku Myy. Tuolta pilkistää punamultaisen puukirkon kuva. Useimpiin osoite on kirjoitettu käsin. Priority-tarroja näkyy.

”Jokainen katsotaan läpi, että onko niissä jotain erityisiä kysymyksiä”, sanoo sisäministeri Risikko.

Hän kertoo lukeneensa joitakin kirjeistä. Suurin osa niistä sisältää kannanoton, ja mukana on henkilökohtaisiakin asioita, jopa lapsenlasten kuvia. Viestejä lukevat myös Risikon erityisavustaja ja viestintäväki.

Henkilökohtaisia vastauksia kirjeiden lähettäjät saavat Risikon mukaan odottaa tovin, mutta yhteinen vastaus heille on luvassa sisäministeriön nettisivulla kuukauden ­aikana.

Risikkoa palautevirta ei häiritse – päinvastoin. Kirjekampanja on hänen ministerinuransa ehdottomasti runsain.

”Joulupukillehan tulee kirjeitä varmaan tämän verran, vähän enemmänkin”, hän vitsailee.

Oikaisu 23. 9. kello 12.40: Valitusoikeutta turvapaikasta on lyhennetty 30 päivästä 21 päivään, ei 14 päivään, kuten jutussa aiemmin luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Juha Sipilä
 • Monika Fagerholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää