Kotimaa

Sienivuosi siirtyy kohti suppilovahverokautta

Kesän ja syksyn oivasta sienikaudesta huolimatta sienilajeja on metsissä nyt vähänlaisesti, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen.

Sienikausi on siirtynyt kohti suppilovahverokautta, kun kuivat ja viileät säät ovat harventaneet metsänantimien kirjoa tavanomaisesta. Näin sanoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset aromit ry:stä, joka pyrkii edistämään luonnontuotteiden, kuten sienten ja marjojen, talteenottoa ja käyttöä Suomessa.

Esimerkiksi herkkutatin kypsyminen on hiipunut eikä sen virkoaminen näytä todennäköiseltä.

”Kyllä varmasti sienessä kannattaa käydä, mutta luulisin, että aika niukasti tällä hetkellä sieniä tulee. Nyt alkaakin olla jo suppilovahverokausi”, Moisio sanoo.

”Suomalaiset voivat löytää muitakin kotitaloussieniä, mutta vähäisessä määrin – kuivuus ja kylmyys ovat tehneet tehtävänsä. Vielä kuukausi sitten oli ihanteellista, kun vettä tuli ja lämpöä riitti. Sitten tuli kylmyys ja kuivuus, mikä heijastui äkkiä sienirihmastoon.”

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuu on ollut kuukauden ensi päivien jälkeen Etelä- ja Keski-Suomessa paikoin jopa poikkeuksellisen kuiva.

Moision tapaan myös Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen on pannut merkille sienien kaikkoamisen. Kylmät yöt kuitenkin vähentävät sienten kasvua enemmän kuin kuivuus, hän sanoo.

”Elokuussa ja syyskuun alkupuolella satoi aika tavalla – maassa on kyllä paljon vettä. Tässä vaiheessa ei voi oikein kuivuudesta puhua. Kyllä syksyä kohti sienien määrä vähenee joka tapauksessa, ja kylmät yöt vähentävät sienten kasvua kuin kuivuus konsanaan”, Jalkanen sanoo ja muistuttaa, että Etelä-Suomessakin on jo ollut paikoin yöpakkasia.

”Lajikirjo on silti varsin suppea, ja tietyt sieniryhmät puuttuvat – haperoita ja tatteja on ollut hyvin niukasti, vaikka heinäkuussa satoi paljon.”

Sieniä on kuitenkin yleisesti ollut kesän ja alkusyksyn aikana runsaasti. Hyvästä sienivuodesta alettiin puhua sen jälkeen, kun ensimmäiset herkkutatit ja kanttarellit havaittiin jo touko-kesäkuussa.

Sateinen mutta melko lämmin kesä oli sienikasvustoille hyväksi, ja vielä viime viikolla syyskuun satoa ennakoitiin melko normaaliksi.

”Sadossa on Etelä-Suomessa vaihtelevia eroja. Mutta nyt tiettyjen, keskeisten sienilajien aika on mennyt ohi – haperoilla ja tateilla heinä–elokuu oli se aika”, Jalkanen sanoo.

Suppilovahvero alkoi kypsyä poikkeuksellisesti jo elokuussa, mutta sen satoa on vielä vaikea arvioida. Sitä vaikuttaisi kuitenkin olevan metsissä runsaasti.

Suppilovahveroa esiintyy pitkälle syksyyn, sillä se selviää pienistä yöpakkasistakin. Etelä-Suomessa suppilovahveroa voi kerätä vielä joulukuussa, jos ei ole kovaa pakkasta ja lunta.

Torvimaista, pienehköä suppilovahveroa Arktisten aromien Simo Moisio neuvoo etsimään sammalpeitteisistä metsistä, etenkin kuusikoista. Aloittelijan voi aluksi kuitenkin olla hankala löytää sammaleen sisälle kätkeytyvää sientä.

Kaikkiaan sienestyskausi kestää jopa puoli vuotta, kun sienilajit kypsyvät eri aikoihin. Korvasienet voivat kypsyä jo toukokuussa, suppilovahvero yleensä vasta syys–lokakuussa.

Poimintakelpoisia ruokasieniä voi nousta metsiin jopa 360 miljoonaa kiloa, ja sienisadosta korjataan lopulta vain pieni osa. Poimittujen sienien määrä vaihtelee muutamasta miljoonasta kilosta 16 miljoonaan kiloon vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sienikausi
 • Sienet
 • metsäsienet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  2. 2

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  6. 6

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  7. 7

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  8. 8

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  9. 9

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää