Kotimaa

Huimapäiden ammattikunta – tuulivoimaloiden korjaajat keikkuvat köysien varassa taivaalla ja töitä riittää

Joka viides tuulivoimalan lapa pitää korjata toimintaikänsä aikana. Korjaajia kutsutaan lavanhalaajiksi, koska lapojen todellinen kunto selviää vain tunnustelemalla.

Tuulivoimalan lapaa korjaava Denis Kohh istuu jo kuudetta tuntia köysien varassa runsaan 50 metrin korkeudessa. Hän on laminoimassa kolmatta lasikuitukerrosta lavan halkeamaan. Lavan valmistuksessa on käytetty lasikuitua ja epoksihartsia. Lapahuollon ajaksi pysäytetty tuulivoimala sijaitsee Hailuodon lauttasatamassa Oulunsalon Riutunkarissa.


”Yleisin rikkoutumisen syy on lapaan tullut pieni reikä, josta pääsee vettä sen sisälle. Tämän lavan pinnasta löytynyt pieni reikä osoittautui suureksi halkeamaksi, kun sitä ryhdyttiin hiomaan ja korjaamaan”, korjaustyötä urakoivan Airice Oy:n yrittäjä Feodor Gurvits kertoo.


Laminaatin kuivuttua se tasoitetaan ja maalataan kahteen kertaan. Työt keskeytetään jos tuuli yltyy yli 10 metriin sekunnissa.


Yritys tekee lapojen tarkastuksia ja korjauksia köysityönä. Vastaavia yrityksiä on Suomessa useita. Sen lisäksi ovat ylhäällä tuulivoimalan konehuoneessa säännöllisesti käyvät huoltomiehet, jotka eivät roiku köysissä. Yhteensä huoltoja ja korjauksia tekee noin 250 ihmistä.


Suomessa tuulivoima-alalla työskentelee yhteensä noin 5 000 työntekijää. Heistä noin 2 000 toimii hankekehityksessä, voimaloiden pystytyksessä ja kunnossapidossa. Loput ovat tuulivoimaloita valmistavan teollisuuden palveluksessa, sanoo Suomen tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Suominen.


”Kiipeämme tornin sisällä ylös konehuoneeseen, jonka katolta laskeudumme köysien varassa työkohteeseen. Meitä sanotaan lapojen halaajiksi, sillä lavan todellinen kunto ei selviä kuin käsin tunnustelemalla”, korjauksia tekevä Gurvits sanoo.


Lavan sisälle jäänyt vesi voi pakkasella aiheuttaa tuhoja, jos siiven kärjen vedenpoistoaukot ovat tukkeutuneet. Vaikka siivessä on ukkosenjohdatin, voi lapaan iskevä salama höyrystää suljetussa tilassa olevan veden ja aiheuttaa pienen räjähdyksen sekä siiven repeämän.


Huoltotoimenpiteisiin tarvitaan lisää ihmisiä. Gurvitsin yritys etsii yhtä lisätyöntekijää.


”Etsimme yhtä työntekijää lisää, sillä tuulivoimaloiden määrän kasvu on lisännyt myös huollontarvetta.”Tuulivoimala tarkastetaan ja huolletaan 1–3 vuoden välein.


Alamiehenä työskentelevä Damir Järvelä laittaa työkaluja ja alipainepumpun koriin, jonka köysien avulla lavan korkeudelle noussut Gurvits nostaa ylös.


”Työ on kuin veneen kunnostamista, paitsi että vene sijaitsee ylhäällä ja korjattava pinta on pystyssä. Tämä on kuin mitä tahansa työtä, kun vain on huolellinen. Pelolle ei saa antaa valtaa”, Gurvits sanoo.


Gurvits on ollut alalla jo yhdeksän vuotta. Hänellä on tarvittava köysityöpätevyys.


”Kertaakaan en ole ollut pudota”, Gurvits sanoo. Hän kiipeää kahden köyden varassa, joista toinen on varmistusköysi.


”Kerran hiomalaikka putosi ylhäältä lehmälaitumelle. Siellä oli sonni, joka uhkasi puskea sitä hakemaan mennyttä alamiestä”, Gurvits sanoo ja nauraa.


Perämerellä eräs likinäköinen kalastaja luuli työmiesten oransseja haalareita liekeiksi lavan varressa, Gurvits kertoo.


Joka viides tuulivoimalan lapa tarvitsee ainakin yhden suunnittelemattoman korjauksen toimintaikänsä aikana, arvioi norjalainen luokituslaitos Norske Veritas.


Noin puolet voimaloiden häiriöilmoituksista koskee lapoja ja toinen puoli generaattoreita ja vaihteistoja.


”Vain kerran Suomessa on lapa katkennut ja sekin oli valmistusvirhe. Tuulivoimalan huolto ja mahdollinen korjaus on laskettu mukaan jo investointipäätöstä tehtäessä. Autotkaan eivät toimi, jos niitä ei huolleta”, Kimmo Kaila kertoo lapoja huoltavasta Bladefence Oy:stä.


Huollon osuus on 2–5 prosenttia voimalan kokonaishinnasta. Tuulivoimalan käyttöiäksi on laskettu 20 vuotta.


Tuulivoimalat ovat kolmilapaisia


Tuulivoimalan pääosat ovat navasta ja noin 50 metrin pituisista siivistä koostuva roottori, suuren linja-auton kokoinen konehuone, yli sadan metrin pituinen torni ja paksut betoniperustukset. Ylhäällä konehuoneessa on generaattori, vaihteisto ja taajuusmuuttajat.


Tuulivoimalan siivet muuttavat tuulienergian sähköksi pyörittämällä generaattoriin kytkettyä akselia. Pyörimisenergia muuttuu sähköksi generaattorissa.


Tuulivoimalat ovat yleensä kolmilapaisia. Niiden roottorit kääntyvät tornissa tuulen mukaan. Tuulivoimaloiden teho on 1–3 megawattia. Suomen suurimman, Simossa sijaitsevan tuulivoimalan tornin napakorkeus on 147 metriä. Sen siipi yltää pyöriessään 210 metrin korkeuteen, Tampereen Näsinneulaakin korkeammalle.


Suomeen tähän mennessä rakennettujen tuulivoimaloiden yhteenlaskettu teho ylitti vuodenvaihteessa 1 000 megawattia. Vertailun vuoksi Saksan tuulivoimakapasiteetti on 45 000 megawattia.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuulivoima
 • Työ
 • Sähkö
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  3. 3

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  8. 8

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  9. 9

   Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”

  10. 10

   Sukellus­veneretkellä kadonneen ruotsalais­toimittajan perhe kirjoitti koskettavan kirjeen: ”Antakaa meille tieto siitä, mitä on tapahtunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää