Kotimaa

Työllisyystyöryhmä uhkasi jo kaatua, mutta työ jatkuu ainakin ensi viikon alkuun – ”ohut lanka, jolla jatketaan tätä työtä”

Palkansaajajärjestöt uhkasivat keskiviikkoaamuna jättää hallituksen nimittämän työryhmän – mutta päättivät silti jatkaa. ”Erittäin hankalaa”, SAK:n puheenjohtaja Eloranta sanoo.

Hallituksen asettama työllisyystyöryhmä jatkaa työtään ainakin ensi viikon alkuun.

”Ohut lanka, jolla jatketaan tätä työtä”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi keskusjärjestön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Työryhmän työ uhkasi jo katketa keskiviikkona, kun ainakin osa palkansaajia edustavista keskusjärjestöistä oli jättämässä työryhmän. Niiden mielestä työryhmän esityksestä oli tulossa työttömyysturvaa leikkaava, mutta ei työllisyyttä lisäävä.

”Meillä on paljon kysymyksiä siitä, miten maaliin päästään. Lähtökohtaisesti tämä on erittäin hankalaa”, Eloranta sanoi. SAK:n hallitus käsittelee työryhmän kaavailuja maanantaina.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt tapasivat keskiviikkoaamuna hallituksen työllisyysryhmästä vastaavia ministereitä. Ryhmä kävi läpi työryhmän väliraportin. Keskusteluissa päätettiin, että työryhmä jatkaa työtään, vaikka erimielisyydet ovat mittavia.

Työryhmä käy vielä läpi sekä työryhmässä valmistuvan että jo voimassa olevan karenssipäiväjärjestelmän, kun aikaisemmin työryhmässä ei ole voimassa olevia karensseja käsitelty juuri lainkaan.

Järjestöt saivat läpi myös vaatimuksen, että työryhmä yrittää löytää ratkaisun siitä, miten työttömyysturvaa voisi käyttää opiskeluun.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, millaista muutosta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan työryhmä on kaavaillut.

HS:n useista lähteistä saamien tietojen mukaan työryhmä neuvottelee mallista, jossa työttömäksi jäävällä olisi heti työttömyyden alkaessa viisi omavastuupäivää eli rahattomia päiviä. Hallitus siis peruisi päätöksensä nostaa omavastuupäivien määrän viidestä seitsemään.

Viiden päivän lisäksi työttömällä olisi joka kuukausi yksi omavastuupäivä. Omavastuupäivä muuttuisi korvauspäiväksi, jos työtön olisi töissä vähintään 18 tuntia edellisen kolmen kuukauden aikana. Leikkaukselta säästyisi myös, jos työtön olisi työkokeilussa, kuntoutuksessa, kotouttamiskoulutuksessa tai vaikka työvoimakoulutuksessa.

Jos työtön olisi hallituksen toivomilla tavoilla aktiivinen seuraavien kolmen kuukauden aikana, hänen työttömyysturvansa palautuisi ennalleen seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Työttömyysturvaa malli leikkaisi enimmillään kuukaudessa 4,56 prosenttia.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder suhtautuu kriittisesti työllisyystyöryhmän raporttiin, koska malli ei huomioi työttömän omaehtoista aktiivisuutta millään tavalla.

”Työllisyyden parantaminen on tärkeää, mutta esitetty malli on epäreilu kaikkia niitä työttömiä kohtaan, jotka pyrkivät itse hyvin aktiivisesti työllistymään, mutta eivät siinä välttämättä onnistu. Lisäksi, mistä korkeakoulutetut asiantuntijat voivat löytää osaamistaan ja koulutustaan vastaavaa työtä 18 tunnin ajaksi kolmessa kuukaudessa, kuten raportissa esitetään?” Fjäder sanoo.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mielestä valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä pääsee maaliin, jos hallitus unohtaa työttömän kyykyttämisen ja valitsee kannustamisen.

”Työttömyysturvan pitää aktivoida ja kannustaa työtöntä, mutta se ei saa tarkoittaa turvan heikentämistä. STTK toivoo, että esimerkiksi työttömän laajempi oikeus opiskeluun toteutuisi. Työn vastaanottamiseen kannustettaisiin verohelpotuksin”, Palola sanoo..

Elorannan mukaan hallituksen antaman toimeksiannon mukaan on mahdotonta luoda tavoiteltua 8 000 työpaikkaa ilman työttömyysturvan leikkausta. Tarvitaan siis muita toimia.

”Nyt tämä näyttäytyy meille leikkauksena”, Eloranta sanoo. Hän sanoo, ettei SAK:lle käy leikkaus niin, että työttömyysturvajärjestelmästä lähtee rahaa pois. Elorannan mukaan työryhmän nykyiset ehdotukset eivät yksinkertaistaisi työttömyysturvajärjestelmää eivätkä mahdollistaisi nykyistä sujuvampaa liikkumista työttömyyden ja työn välillä.

Palkansaajajärjestöjen mielestä kyseessä on selvä työttömyysturvan leikkaus, vaikka omavastuupäivien määrä vähenisi työttömyyden alussa seitsemästä viiteen. Valtio säästäisi uudistuksessa muutamia kymmeniä miljoonia euroja, jotka ilmeisesti siirrettäisiin nuorisotyöttömyyden hoitoon.

Erityisen hankala on järjestelmä, jota Eloranta kutsuu ”kaksoisgiljotiiniksi”. Nykyisellä järjestelmällä työtön voidaan määrätä 30 päivän karenssiin. Sen lisäksi nyt tulisi lisäkarenssipäiviä. SAK haluaisi käydä tarkasti läpi, miten nämä kaksi järjestelmää voitaisiin yhdistää tai tehdä kokonaisuudistus.

HS:n hallituslähteistä saamien tietojen mukaan hallitus on valmis arvioimaan näiden kahden karenssijärjestelmän toimivuutta.

Elinkeinoelämän keskusliitolle ja Kuntatyönantajille työryhmän puheenjohtajan, valtiosihteeri Hetemäen ajama uudistus todennäköisesti kävisi.

Palkansaajien mielestä malli on byrokraattinen, monimutkainen eikä tuo riittävästi työpaikkoja, koska siitä puuttuvat varsinaiset aktivointitoimet ja porkkanat. Palkansaajat ovat esittäneet omaehtoisen kouluttautumisen ja sivutoimisen opiskelun mahdollistamista työttömille.

Hallitus päätti elokuussa uudistaa työ- ja elinkeinotoimistojen toimintaa niin, että työttömiä haastatellaan ja aktivoidaan poikkeuksetta kolmen kuukauden välein. Hallitus hankkii 17 miljoonalla eurolla työhön ohjaukseen keskustelijoita. Samalla työllisyyssuunnitelmasta laistamisesta tulisi herkemmin täysi 30 päivän työttömyysturvan karenssi.

Näillä näkymin uutta haastattelujärjestelmää ei aiota hyödyntää lainkaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisessa.

Työryhmässä on tullut esiin myös perustuslaillisia ongelmia. Mitä tapahtuu, jos työtön menettää työttömyysturvansa siksi, ettei valtio ole pystynyt tarjoamaan aktivointitoimia, joilla ansiomenetyksen voisi estää?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyys
 • Työmarkkinajärjestöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Paavi puolustaa jälleen siirtolaisia: yksilön turvallisuus menee kansallisen turvallisuuden edelle

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Ainakin yksi kuollut maanjäristyksessä Italiassa

  9. 9

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää