Valikko
Kotimaa

Uudenmaan te-toimiston johtaja vastaa HS:n mielipidekirjoitukseen: työttömyyspäivärahan saamisen edellytykset tutkitaan aina, päätöksestä voi valittaa

Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen vastaa HS:ssä julkaistuun mielipidekirjoitukseen, jossa otettiin esiin taksinkuljettajan esimerkkitapaus.

Työttömyysetuuden saamisen edellytykset on aina tutkittava, kun asiakas hakee työttömyysturvaa, sanoo Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston (te-toimisto) johtaja Jarmo Ukkonen.

Ukkosen mukaan te-toimiston on selvitettävä myös työsuhteen päättymisen syyt. Hän viittaa Helsingin Sanomissa julkaistuun mielipidekirjoitukseen (HS 27.9.), jossa Helsingissä toimiva sosiaalityöntekijä Ilkka Paukkunen arvosteli Uudenmaan te-toimistoa siitä, että se katkaisee työttömyysetuisuuksia erikoisin perustein.

Esimerkiksi Paukkunen otti tapauksen, jossa te-toimisto ei ollut katsonut ajokortin menettämisen olleen asiakkaalle perusteltu syy lopettaa tämän työsuhde taksinkuljettajana. ”Taksia oli siis ilmeisesti voitava ajaa myös ilman ajokorttia”, Paukkunen kirjoitti mielipiteessään.

Te-toimiston johtaja Ukkonen arvelee, että Paukkusen esiin nostaman tapauksen yhteydessä on todennäköisesti tutkittu asiakkaan ilmoittamaa työsuhteen päättymistä, koska asiakas on menettänyt ajokorttinsa.

”Ilmeisemmin asiakkaan kuulemisen jälkeen on päädytty siihen, että asiakas on omalla toiminnallaan aiheuttanut työttömyytensä”, Ukkonen sanoo.

Tällöin työttömyyspäivärahaa ei Ukkosen mukaan makseta määräaikaisen ”karenssin” aikana.

”Peruskysymys kuuluu, että jos sinulta lähtee ajokortti ja sitä kautta myös työpaikka, niin oletko omalla toiminnallasi vaikuttanut siihen, että työttömyys on alkanut?” Ukkonen kysyy.

Sosiaalityöntekijä Ilkka Paukkunen piti mielipidekirjoituksessaan järjestelmän suurimpana vääryytenä sitä, että ”te-toimiston asiantuntija voi käytännössä täysin anonyymisti päättää asiakkaan elannon lakkauttamisesta – ilman tämän kuulemista tai valitusoikeutta”.

Te-toimiston johtaja Ukkonen pitää virheellisenä käsitystä valitusoikeuden puuttumisesta ja siitä, ettei te-toimiston työntekijä selvittäisi asiakkaan mielipidettä.

”Ennen kuin lausunto työttömyyspäivärahan maksajalle lähetetään, kuullaan aina asiakasta niin sanotun selvityspyynnön kautta”, Ukkonen kertoo.

Hän myöntää, ettei valmistelutyötä tekevällä te-toimiston asiantuntijalla ole tässä vaiheessa velvollisuutta tavata asiakasta kasvotusten. Ukkosen mukaan selvityspyyntö tehdään aina kirjallisesti, ja asiakkaan tulee vastata kirjallisesti.

Etuuden maksajan tekemästä päätöksestä asiakas saa tietää, kuka te-toimiston asiantuntijoista asian on valmistellut ja laatinut lausunnon, muistuttaa Ukkonen.

”Jos kuulemisen jälkeen nousee esiin olennaista ja uutta lausuntoon liittyvää tietoa, voidaan ratkaisua oikaista. Tämänkin jälkeen asiakkaalla on mahdollisuus hakea muutosta työttömyysturvan maksajan päätöksestä”, Jarmo Ukkonen sanoo.

Jos asiakas on tyytymätön päätökseen, työttömyysetuuden maksajan eli työttömyyskassan tai Kelan päätöksessä on mukana muutoksenhakuohje.

Vuonna 2015 Uudenmaan te-toimisto antoi Ukkosen mukaan kaikkiaan noin 580 000 työvoimapoliittista lausuntoa.

Näistä lausunnoista noin 70 000 oli sellaisia, joita varten te-toimiston työttömyysturvayksikkö tutki asiakkaan tilanteen. Runsaat 10 000 tapauksista oli sellaisia, joissa asiakas oli te-toimiston tulkinnan mukaan esimerkiksi omalla toiminnallaan aiheuttanut sen, että työsuhde päättyi tai hän ei ollut ottanut työtä vastaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työttömyysturva
 • Uudenmaan TE-toimisto
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  5. 5

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  6. 6

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  7. 7

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  8. 8

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  9. 9

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää