Kotimaa

Teknologiasta voi olla opetukselle jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, sanoo Opetushallituksen uusi pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen

”Koulumaailman on oltava vaativa, ja teknisten ratkaisujen tulee palvella oppimista”, Olli-Pekka Heinonen sanoo. Valtioneuvosto nimitti Heinosen tänään Opetushallituksen pääjohtajaksi.

Opetushallituksen pääjohtajana parin viikon päästä aloittava valtiosihteeri Olli Pekka Heinonen, 52, ei ole suin päin digitalisoimassa kouluja, vaikka opetusministeriön nimitystiedotteen mukaan Heinosen valinnassa painoivat erityisesti hänen ansionsa muutosjohtamisessa. Erikseen mainittiin se, että hän vastasi Yleisradiossa televisiotoiminnan siirtymisestä analogisesta toiminnasta digitaaliseen maailmaan.

Valtioneuvosto nimitti Heinosen torstaina Opetushallituksen pääjohtajaksi viideksi vuodeksi 23 hakijan joukosta.

Toki Heinonen kannattaa digitalisaatiota, johon myös hänen viimeiset työnsä kokoomuksen hallitusryhmän valtiosihteerinä liittyvät. Mutta oppimisen teknologiaan opetusministerinäkin toimineella Heinosella on selvästi kriittinen ote.

”Kansainvälisten esimerkkien ja myös OECD:n selvitysten perusteella teknologiasta voi olla opetukselle jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. On kysytty, onko koulu valmis tekniikkaan, kun pitäisi kysyä, onko tekniikka valmis kouluun”, Heinonen sanoo ja korostaa käyttäjälähtöisyyttä etenkin opetusteknologiassa.

Heinosen mukaan kouluihin ei pitäisi luoda erillisiä teknisiä ratkaisuja, vaan lähteä liikkeelle sisällöt edellä. ”Koulumaailman on oltava vaativa, ja teknisten ratkaisujen tulee palvella oppimista”, Heinonen sanoo.

Tärkeänä hän pitää silti sitäkin, että oppilaat saavat koulussa tasavertaiset valmiudet käyttää teknisiä laitteita.

Suurimpana haasteena etenkin ammatillisessa koulutuksessa Heinonen pitää työelämän nopeaa muuttumista ja sen aiheuttamaa ennakoinnin vaikeutumista entisestään.

”Kun aikaisemmin koulutuksessa opittiin tekemään tiettyä työtä, niin nyt työstä on tullut oppimista. Siksi koulutuksessa korostuvat yhä enemmän oppimaan oppiminen ja yleisvalmiudet”, Heinonen sanoo.

Heinonen ei usko, että robotisaatio hävittää kaikki työt ja ammatit: ”Työhän on ongelmien ratkaisua. Samalla kun robotit tekevät osan työstä, ihmiset keksivät uusia ongelmia, joita ratkomaan tarvitaan luovuutta ja empatiaa.”

Opetuksen maailmaan Heinosen sai palaamaan se, että koulutuksella on ”oikeasti merkitystä kansakunnan kannalta”. Heinosen viisivuotinen pesti koulutuksen asiantuntijaviraston johdossa alkaa mittavien menoleikkausten keskellä. Niitä on kokoomuskin ollut tekemässä niin nykyisessä kuin edellisessäkin hallituksessa.

Heinonen viittaa ”julkisen talouden asettamaan tosiasiaan” ja muistuttaa, että myös 1990-luvun alussa tehtiin koulutusmenoihin mittavia leikkauksia. ”Osa tulevaa työtäni on osoittaa, että verorahoilla tehdään hyvää työtä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja että siihen kannattaa investoida. Tietysti olisi hyvä, jos koulutussektorilla säästöjä tehtäisiin mahdollisimman vähän.”

Yhtenä haasteena Heinonen pitää uusien, tänä syksynä käyttöön otettujen opetussuunnitelmien jalkauttamista kuntiin ja kouluihin. Opetushallituksen johdolla laadituissa opetussuunnitelman perusteissa Heinonen näkee paljon hyviä puolia, kuten oppijakeskeisyys, ilmiöpohjaisen oppimisen aloittelu ja koulun ja muun yhteiskunnan rajojen rikkominen.

Heinonen torjuu ruotsalaisprofessorin väitteet siitä, että Suomi nyt matkisi huonosti Pisa-vertailuissa menestynyttä Ruotsia, korostaisi vain viihtymistä koulussa ja veisi opettajilta opettajuuden.

”En kyllä ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti. Opettajan rooli vähän muuttuu ohjaavaan suuntaan, mutta työ pysyy yhtä haasteellisena. Viihtyisyys on huono sana, kun se viittaa viihteeseen. Mutta onhan se hyvä, jos oppilaat itsekin kokevat, että koulussa on kivaa ja oppiminen on merkityksellistä”, Heinonen pohtii.

Uusi pääjohtaja on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti. Hän on toiminut vuodesta 2012 alkaen valtiosihteerinä ensin valtioneuvoston kansliassa ja vuodesta 2015 valtiovarainministeriössä, sisäministeriössä, opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä ulkoministeriössä.

Yleisradiossa hän johti suomenkielistä televisiotoimintaa vuosina 2002–2012. Vuosina 2007–2010 hän oli asia- ja kulttuuriohjelmien johtajana ja vuosina 2011–2012 julkaisujohtajana.

Ministerikokemustakin Heinoselle on kertynyt. Hän oli vuosina 2000–2002 liikenne- ja viestintäministerinä, 1999–2000 liikenneministerinä ja 1994–1999 opetusministerinä. Kansanedustajana Heinonen oli 1995–2002 ja opetusministerin erityisavustajana vuosina 1991–1994. Opetusministerinä oli tuolloisessa Esko Ahon hallituksessa Riitta Uosukainen, josta sittemmin tuli eduskunnan puhemies ja hänen avustajastaan seuraava opetusministeri.

Opetushallitus toimii koulutukseen, varhaiskasvatukseen ja elinikäiseen oppimiseen sekä kansainvälistymiseen liittyvissä tehtävissä asiantuntijavirastona. Opetushallitus laatii muun muassa opetussuunnitelmien perusteet.

Opetushallitus ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus Cimo yhdistetään ensi vuoden alusta uudeksi virastoksi, jolle tulevat Opetushallituksen ja Cimon tehtävät. Myöhemmin uuteen virastoon liitetään myös Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johtajanimitys
 • Kokoomus
 • Koulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  6. 6

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  7. 7

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää