Kotimaa

Suomen vanhin asiakirja tuotiin esille: 700 vuotta vanha käsky vaalii naisrauhaa

Suomen vanhin asiakirja on poikkeuksellisesti esillä Turussa ja Helsingissä.

Naisten häiritsemistä voisi luulla uudeksi asiaksi, koska siitä puhutaan paljon. Kansallisarkiston vanhin asiakirja kuitenkin osoittaa, että niin ei ole:

”Kaikkien meidän alueellemme kuuluvien vaimojen ja naisten, jotka asuvat meidän linnamme Viipurin alaisuudessa eli Karjalan maassa, olkoot aviossa eläviä, leskiä, nunnia tai neitseitä, tulee saada nauttia rauhaa ja turvallisuutta niin kuin itse valtakunnassa Ruotsissa, yhtä hyvin omaisuuden kuin hengen puolesta”, Ruotsin kuningas Birger Maununpoika kirjoitti 1. lokakuuta 1316.

Asiakirja täyttää 700 vuotta lauantaina. Juhlan kunniaksi se lähti kodistaan Kansallisarkistosta Helsingistä ja matkusti vartijan kanssa viikonlopuksi Turkuun kirjamessuille.

Kirjettä, eli noin A5-kokoa olevaa pergamenttia, säilytetään messuilla varta vasten rakennetussa kopissa, jossa olosuhteet ovat kohdallaan. Esimerkiksi valon taajuus on oikea.

Messujen jälkeen pergamentti palaa Helsinkiin Kansallisarkistoon, jossa sen voi nähdä ensi keskiviikkona 5. lokakuuta.

Visiitti on poikkeuksellinen, sillä pergamenttia ei juuri oteta arkistosta esille, kertoo tiedottaja Marko Oja. Asiakirja on arka valolle, ja sitä säilytetään arkistossa ilmastoidussa tilassa, joka on toisen ilmastoidun tilan sisällä.

Naisrauhassa ei ollut oikeastaan kyse siitä, että naisten turvallisuus olisi huolettanut kuningasta. Pikemminkin hän halusi osoittaa paikallisille napamiehille, kuka on pomo.

Suojelukirjeen lähettämisen aikaan Karjalassa elettiin rauhatonta aikaa. Ruotsi oli vallannut maata idästä 1200-luvun lopulla, mutta kamppailu novgorodilaisten kanssa jatkui aina Pähkinäsaaren rauhaan asti. Se solmittiin vuonna 1323.

”Birger halusi vakiinnuttaa valtansa äskettäin vallatulla alueella”, selvittää Kansallisarkiston tutkimusassistentti Lauri Leinonen.

”Siellä noudatettiin luultavasti paikallisia lakeja. Ruotsin lakien noudattaminen tarkoitti myös sitä, että Ruotsin valta tunnustettiin alueella.”

Kuningas korostikin, että naisrauha oli säädetty lakina noudatettavaksi. Sen rikkomisesta seuraa rangaistus Ruotsin lain mukaan:

”Älköön kukaan rohjetko heitä rasittaa millään vääryyksillä ja vaivata tai tehdä heille ruumiillista väkivaltaa, mikäli tahtoo välttää meidän kuninkaallisen rangaistuksemme, nimittäin sen, jota meidän edellä mainitussa valtakunnassamme Ruotsissa lakina noudatetaan.”

Rauhan julistavat lait ovat osa vanhaa ruotsalaista lainsäädäntöä, Leinonen kertoo. Niillä on taattu kotirauha, kirkkorauha ja käräjärauha.

Ilmeisesti myös joulurauhan julistaminen on samaa perua.

Rauha julistettiin kansanosille, jotka eivät osallistuneet sotimiseen. ”Rauhan takaaminen kuului keskiajalla kuninkaan velvollisuuksiin”, Leinonen sanoo.

Karjalan naisille rauhan takaava suojelukirje tunnettiin pitkään vain kopiona, jota epäiltiin väärennökseksi.

Se kuitenkin löydettiin Viipurin kaupunginarkistosta 1840-luvulla. Vuosisadat ovat jättäneet jälkensä: ruostunut paperiliitin on tehnyt tahroja asiakirjaan ja repeytynyt alaosa on kiinnitetty takaisin.

Keskiaikaisia asiakirjoja esille

 Kansallisarkisto julkistaa lauantaina uudistetun Diplomatarium Fennicum -tietokannan.

 Se sisältää kaiken Suomen keskiajan asiakirja-aineiston.

 Mukana on lähes 7 000 asiakirjaa. Vanhin niistä on kuningas Birgerin suojelukirje Karjalan naisille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Naiset
 • Karjala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää