Valikko
Kotimaa

Professori: Kohua herättäneillä ohjustesteillä voi olla Suomelle kauppapoliittisia seurauksia

Aleksanteri-instituutin professori Markku Kivinen muistuttaa, että asekauppa ei koskaan ole ulkopoliittisesti neutraalia.

Hollannin pyynnöstä Suomessa tehdyllä venäläisvalmisteisen ohjuksen räjäytyksellä tuskin on ulkopoliittisia vaikutuksia Suomen ja Venäjän suhteisiin, arvioi Aleksanteri-instituutin professori Markku Kivinen.

Suomessa räjäytettiin vuosi sitten venäläisvalmisteinen Buk-ohjus osana rikostutkintaa, jolla selvitetään, kuka on vastuussa malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta Ukrainan ilmatilassa 2014. Onnettomuudessa kuoli 298 ihmistä.

”En usko, että sillä on poliittisia seuraamuksia Suomen ja Venäjän suhteille. Tämä on aika marginaalinen asia kuitenkin, jos vertaa sitä malesialaiskoneen alasampumiseen tai Ukrainan tilanteeseen”, Kivinen sanoo.

Asekauppaan liittyvillä salassapitopykälillä sen sijaan voi olla isokin taloudellinen ja kauppapoliittinen merkitys. Presidentti Sauli Niinistö sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että Suomi on mahdollisesti rikkonut Buk-ohjusten hankintasopimusta antaessaan kansainvälisten sopimusten mukaisesti virka-apua Hollannille rikostutkinnassa.

Niinistö kommentoi asiaa pikaisesti koolle kutsutussa tiedotustilaisuudessa, kun kansainvälisen tutkijaryhmän johtaja oli sanonut HS:lle, ettei Suomi ole antanut lupaa täällä tehdyn testin tulosten käyttämiseen kansainvälisessä rikostutkinnassa.

Katso mitä presidentti Niinistö sanoi ohjustestistä tästä.

”Asekauppasopimuksissa voi olla esimerkiksi pykäliä, että sopimusrikkomuksen vuoksi joudutaan luopumaan koko kalustosta tai vastaavaa. Nämä ovat aika kalliita järjestelmiä, joten asialla voi olla iso taloudellinenkin merkitys”, Kivinen sanoo.

”Minulla on sellainen käsitys, että Suomella on aika paljon näitä ohjuksia. Ne ovat aika edullisia ja hyvin toimiva järjestelmä. ”

Kivisen mukaan sanktioita on vaikea arvioida näkemättä itse kauppasopimusta.

Kivisen mielestä Suomessa käyty keskustelu ohjustestin salaamisesta on ollut tarpeeton.

”Presidentti antama selitys kertoo, että testin salaamiselle oli hyvä syy.”

Hän muistuttaa, että asekauppa ei koskaan ole ulkopoliittisesti neutraalia.

”Aseethan ovat aina periaatteessa salaisia. Yhdysvaltojenkin kanssa on ollut neuvotteluja siitä, mitä aseita Suomelle voidaan myydä ja mitä ei.”

Buk-ohjukset tulivat Suomeen 1990-luvulla, kun Venäjä kuittasi Neuvostoliiton aikaisia velkoja osittain erilaisilla tavaratoimituksilla.

Kivisen mielestä presidentti Niinistö on ymmärrettävästi tuohtunut siitä, että hollantilaiset ovat tuoneet julkisuuteen tietoja ohjustestistä toisin kuin oli sovittu.

”Hollannissa ei ehkä täysin ymmärretty, että Suomi ottaa sovitut asiat todesta. Mutta hollantilaisen tutkinnanjohtajan ulostulo asiassa oli ilmeisesti ennemmin lipsahdus.”

Kivisen mukaan Venäjän televisiossa on jo kommentoitu ohjustestiä kertomalla, että Suomelle samoin kuin Ukrainalle myydyt Buk-ohjukset ovat eri tyyppisiä kuin Venäjän armeijan käyttämät.

”Tämä liittyy keskusteluun siitä, kuka ampui malesialaiskoneen. On totta, että Buk-ohjuksia on eri tyyppisiä.”

Tausta: Näin Suomi sai Buk-ohjukset

”Minun vastuullani oli ilmatorjunta-asejärjestelmien kehittäminen. Se hankinta oli pitkä prosessi”, muistelee silloinen majuri, everstiluutnantti evp Esa Kelloniemi Buk-ohjusjärjestelmän hankkimista Venäjältä vuonna 1996.

Kelloniemi toimi 1990-luvun puolessavälissä Puolustusvoimien pääesikunnan ilmatorjuntaosastolla.

Everstiluutnantti evp ja Tuusulassa sijaitsevan ilmatorjuntamuseon nykyinen johtaja Esa Kelloniemi muistelee, että keskusteluissa oli esillä monia vaihtoehtoja. Suomi etsi uutta ohjusjärjestelmää aluksi niin Yhdysvalloista kuin Ranskastakin.

Lopulta valinta osui venäläiseen Buk-ohjusjärjestelmään. Suomi ja Venäjä olivat käyneet keskusteluita, kuinka Neuvostoliitolta jäänyttä velkaa voisi lyhentää.

”Silloin meiltä kysyttiin, onko olemassa ilmatorjuntajärjestelmää, jonka voisimme hankkia. Vastasimme, että Buk-järjestelmään olemme tutustuneet”, Kelloniemi kertoo.

Neuvottelut Buk-ohjusjärjestelmän hankkimisesta käynnistyivät alkuvuodesta 1995, ja jo loppuvuodesta oli varmaa, että se tulee Suomeen.

Kelloniemen mukaan Venäjä ei ollut vielä silloin myynyt Buk-ohjusjärjestelmää rajojensa ulkopuolelle.

”Suomi taisi olla ensimmäinen länsimaa, joka sai sen käyttöönsä, eikä sitä tietääkseni ole oikeas­taan myyty länsimaihin. Esimerkiksi Ukrainassa ja Georgiassa se on kuitenkin ollut käytössä”, hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  8. 8

   Suomalaisyritysten avuksi tulossa uusi organisaatio – hallitus yhdistämässä Tekesin ja Finpron

  9. 9

   Selvitys: Euroopan suurimmat pankit kätkevät miljardeja veroparatiiseihin – listalla mukana myös Nordea

  10. 10

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Useiden satojen tuhansien eurojen vahingot”

  9. 9

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää