Kotimaa

Professori: Kohua herättäneillä ohjustesteillä voi olla Suomelle kauppapoliittisia seurauksia

Aleksanteri-instituutin professori Markku Kivinen muistuttaa, että asekauppa ei koskaan ole ulkopoliittisesti neutraalia.

Hollannin pyynnöstä Suomessa tehdyllä venäläisvalmisteisen ohjuksen räjäytyksellä tuskin on ulkopoliittisia vaikutuksia Suomen ja Venäjän suhteisiin, arvioi Aleksanteri-instituutin professori Markku Kivinen.

Suomessa räjäytettiin vuosi sitten venäläisvalmisteinen Buk-ohjus osana rikostutkintaa, jolla selvitetään, kuka on vastuussa malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta Ukrainan ilmatilassa 2014. Onnettomuudessa kuoli 298 ihmistä.

”En usko, että sillä on poliittisia seuraamuksia Suomen ja Venäjän suhteille. Tämä on aika marginaalinen asia kuitenkin, jos vertaa sitä malesialaiskoneen alasampumiseen tai Ukrainan tilanteeseen”, Kivinen sanoo.

Asekauppaan liittyvillä salassapitopykälillä sen sijaan voi olla isokin taloudellinen ja kauppapoliittinen merkitys. Presidentti Sauli Niinistö sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että Suomi on mahdollisesti rikkonut Buk-ohjusten hankintasopimusta antaessaan kansainvälisten sopimusten mukaisesti virka-apua Hollannille rikostutkinnassa.

Niinistö kommentoi asiaa pikaisesti koolle kutsutussa tiedotustilaisuudessa, kun kansainvälisen tutkijaryhmän johtaja oli sanonut HS:lle, ettei Suomi ole antanut lupaa täällä tehdyn testin tulosten käyttämiseen kansainvälisessä rikostutkinnassa.

Katso mitä presidentti Niinistö sanoi ohjustestistä tästä.

”Asekauppasopimuksissa voi olla esimerkiksi pykäliä, että sopimusrikkomuksen vuoksi joudutaan luopumaan koko kalustosta tai vastaavaa. Nämä ovat aika kalliita järjestelmiä, joten asialla voi olla iso taloudellinenkin merkitys”, Kivinen sanoo.

”Minulla on sellainen käsitys, että Suomella on aika paljon näitä ohjuksia. Ne ovat aika edullisia ja hyvin toimiva järjestelmä. ”

Kivisen mukaan sanktioita on vaikea arvioida näkemättä itse kauppasopimusta.

Kivisen mielestä Suomessa käyty keskustelu ohjustestin salaamisesta on ollut tarpeeton.

”Presidentti antama selitys kertoo, että testin salaamiselle oli hyvä syy.”

Hän muistuttaa, että asekauppa ei koskaan ole ulkopoliittisesti neutraalia.

”Aseethan ovat aina periaatteessa salaisia. Yhdysvaltojenkin kanssa on ollut neuvotteluja siitä, mitä aseita Suomelle voidaan myydä ja mitä ei.”

Buk-ohjukset tulivat Suomeen 1990-luvulla, kun Venäjä kuittasi Neuvostoliiton aikaisia velkoja osittain erilaisilla tavaratoimituksilla.

Kivisen mielestä presidentti Niinistö on ymmärrettävästi tuohtunut siitä, että hollantilaiset ovat tuoneet julkisuuteen tietoja ohjustestistä toisin kuin oli sovittu.

”Hollannissa ei ehkä täysin ymmärretty, että Suomi ottaa sovitut asiat todesta. Mutta hollantilaisen tutkinnanjohtajan ulostulo asiassa oli ilmeisesti ennemmin lipsahdus.”

Kivisen mukaan Venäjän televisiossa on jo kommentoitu ohjustestiä kertomalla, että Suomelle samoin kuin Ukrainalle myydyt Buk-ohjukset ovat eri tyyppisiä kuin Venäjän armeijan käyttämät.

”Tämä liittyy keskusteluun siitä, kuka ampui malesialaiskoneen. On totta, että Buk-ohjuksia on eri tyyppisiä.”

Tausta: Näin Suomi sai Buk-ohjukset

”Minun vastuullani oli ilmatorjunta-asejärjestelmien kehittäminen. Se hankinta oli pitkä prosessi”, muistelee silloinen majuri, everstiluutnantti evp Esa Kelloniemi Buk-ohjusjärjestelmän hankkimista Venäjältä vuonna 1996.

Kelloniemi toimi 1990-luvun puolessavälissä Puolustusvoimien pääesikunnan ilmatorjuntaosastolla.

Everstiluutnantti evp ja Tuusulassa sijaitsevan ilmatorjuntamuseon nykyinen johtaja Esa Kelloniemi muistelee, että keskusteluissa oli esillä monia vaihtoehtoja. Suomi etsi uutta ohjusjärjestelmää aluksi niin Yhdysvalloista kuin Ranskastakin.

Lopulta valinta osui venäläiseen Buk-ohjusjärjestelmään. Suomi ja Venäjä olivat käyneet keskusteluita, kuinka Neuvostoliitolta jäänyttä velkaa voisi lyhentää.

”Silloin meiltä kysyttiin, onko olemassa ilmatorjuntajärjestelmää, jonka voisimme hankkia. Vastasimme, että Buk-järjestelmään olemme tutustuneet”, Kelloniemi kertoo.

Neuvottelut Buk-ohjusjärjestelmän hankkimisesta käynnistyivät alkuvuodesta 1995, ja jo loppuvuodesta oli varmaa, että se tulee Suomeen.

Kelloniemen mukaan Venäjä ei ollut vielä silloin myynyt Buk-ohjusjärjestelmää rajojensa ulkopuolelle.

”Suomi taisi olla ensimmäinen länsimaa, joka sai sen käyttöönsä, eikä sitä tietääkseni ole oikeas­taan myyty länsimaihin. Esimerkiksi Ukrainassa ja Georgiassa se on kuitenkin ollut käytössä”, hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  6. 6

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  7. 7

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  10. 10

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää