Valikko
Kotimaa

STTK:n Palola työllisyysraportista: Nyt riittää

Toimihenkilökeskusjärjestön hallitus pui pitkään työllisyysuudistusta. Tulos: palkansaajia kuritettu riittävästi.

Toimihenkilöitä edustavan keskusjärjestön STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tiivistää järjestön hallituksen viestin työllisyysasioista sanoihin ”nyt riittää”.

STTK:n hallitus käsitteli työllisyystyöryhmän raporttia tiistaina ylimääräisessä kokouksessaan. Hallitus sanoi, että palkansaajia on jo kuritettu riittävästi, eivätkä työryhmän esitykset sellaisenaan sovi jatkotoimien pohjaksi.

Kilpailukykysopimus leikkaa STTK:n mukaan ostovoimaa, siirtää työnantajien maksuja työntekijöiden maksettaviksi ja kohtelee epäoikeudenmukaisesti erityisesti julkisen sektorin pieni- ja keskituloisia. Jo aiemmin maan hallitus on päättänyt työttömyysturvan ja vuorotteluvapaajärjestelmän ehtojen heikentämisestä, eikä näiden toimenpiteiden vaikutusta ole vielä edes voitu arvioida.

”Työttömyysturvajärjestelmän uudistaminen tässä työllisyystilanteessa ja jo tehtyjen kipeiden ratkaisujen perusteella on kohtuutonta”, Palola sanoo tiedotteessa.

STTK:n puheenjohtajan mielestä selvitystyö sisältää kuitenkin hyviä ja kannatettavia ehdotuksia työllistämisen edistämiseksi. Tämä arvio tarkoittaa Palolan mukaan sitä, että kannustavuus ja aktiivitoimenpiteet ovat sinänsä ”hyviä ajatuksia”, mutta esitetyt mallit eivät sellaisinaan ole hyväksyttävissä. Järjestö kannattaa esimerkiksi koulutusmahdollisuuksien laajentamista ja verokannusteita.

Ryhmän työtä on järjestön mukaan hankaloittanut alusta asti rajattu toimeksianto ja erittäin tiukka aikataulu.

Koulutuksesta STTK jätti työryhmän raporttiin täydentävän lausuman. Sen mukaan työttömyysturvan avulla tapahtuva omaehtoinen koulutus on keino parantaa Suomen kilpailukykyä pitkällä tähtäimellä.

”Asia on monimutkainen, mutta STTK:n mielestä sen selvittämiseen tähtäävä lisätoimeksianto olisi ollut maan hallitukselta tarpeellinen”, Palola sanoo.

Vähintään 25-vuotias työtön on vuodesta 2010 lähtien voinut harjoittaa päätoimisia omaehtoisia opintoja 24 kuukauden ajan menettämättä työttömyysetuuttaan. Vaikka opinnot voi valita itse, te-toimistolla on valta ratkaista, täyttävätkö ne hakijan koulutustarpeet ja auttavatko ne työllistymistä.

Työttömyysetuudella opiskelun suosio on noussut, ja sitä on hyödyntänyt jo lähes 100 000 henkilöä. Elokuun lopussa heitä oli 33 400 eli yli 4 000 enemmän kuin vuosi sitten, kun työvoimakoulutuksessa oli vain 18 700 eli tuhatkunta vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Palkansaajajärjestöt ovat nyt esittäneet, että työtön saisi itse vapaammin harkita ja päättää opinnoistaan, kunhan olisi samalla valmis myös ottamaan vastaan työtä. Oikeuden laajentamisen on pelätty lisäävän kustannuksia, koska ”normaali” opintotuki on niukempi.

STTK kannatti myös omavastuupäivämallia työttömyysturvan kannustavuuden lisäämiseksi. Malli ei leikkaisi järjestön mukaan kohtuuttomasti työttömyysturvaa ja olisi tehokkaampi keino kuin kaavamaisesti toteutetut turvan alenemat.

Olisi myös ollut perusteltua, että työryhmä olisi voinut antaa eläketuen kertaluonteisesta toteuttamisesta eli niin sanotusta Lex Lindströmistä myönteisen arvion, STTK arvioi tiedotteessaan.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johdolla istunut työllisyystyöryhmä ei päässyt yksimielisyyteen esityksistä, jotka se luovutti maanantaina valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok). Etenkin ansiosidonnaisen työttömyysturvan muuttaminen on osoittautunut vaikeaksi.

STTK-laisen ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan työllisyystyöryhmässä kaavailtu uusi aktivointimalli pakottaisi työttömät hakemaan kuukausittain lyhyitä työpätkiä tuntituuraajien tapaan. Jos työtä ei löytyisi, pienenisi ansiosidonnainen päiväraha.

”Prolaiset esimiehet ja asiantuntijat eivät löydä tällaisia tuntituuraajien töitä omalta alaltaan. Jos esitys toteutuisi, se pakottaisi hakemaan omasta koulutustaustasta poikkeavia töitä. Olisi järkevää, että koulutettu työtön käyttää erityisesti ammattisuoja-ajan oman alan ja oman koulutustason tehtävien hakemiseen”, Malinen sanoo tiedotteessa.

Pro pitää kuitenkin tärkeänä, että työryhmässä keskusteltiin nuorison työmarkkina-aseman ja koulutuksen parantamisesta. Nuorten lisäksi erityishuomioita kaipaavat Pron mukaan yli 50-vuotiaat työttömät: hallituksen pitäisi etsiä keinoja, joilla heidät saadaan takaisin töihin.

Työttömyyskassa Prossa työttömiä oli noin 9 000 keväällä 2016. Joka neljäs eli noin 2 250 on ollut yli vuoden työttömänä eli on pitkäaikaistyötön.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin esittävät parlamentaarista työllisyysryhmää pohtimaan ratkaisua työllisyyden parantamiseksi.

”Hallitus ja työmarkkinaosapuolet eivät monesta yrityksestä huolimatta ole kyenneet esittämään riittäviä ratkaisuja työllisyyden parantamiseksi. Tarvitsemme siksi parlamentaarisen työllisyysryhmän, jossa kaikki eduskuntapuolueet ovat edustettuina. Ryhmä tulisi asettaa välittömästi ja sen tulisi esittää toimenpide-ehdotuksena lokakuun aikana. Nyt emme enää voi hukata aikaa”, sanoo Henriksson.

Henrikssonin ja Wallinin mukaan työmarkkinoiden uudistaminen edellyttää ratkaisuja, jotka kestävät vaalikausien yli.

”Kolmikantayhteistyö on vastuunalaista vapautta ja toimii vain, jos kaikki osapuolet ymmärtävät tämän. Nyt meidän vaaleissa valittujen politikkojen on kannettava yhteinen vastuumme työttömiä kohtaan”, sanoo Wallin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyyspolitiikka
 • STTK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  8. 8

   Merkittävä venäläispoliitikko uhkaa Yhdysvaltoja ”kivuliailla vastatoimilla” – USA:n edustajainhuone äänesti uusien Venäjä-pakotteiden puolesta

  9. 9

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  10. 10

   Suomalainen sosiaaliturva kannustaa asumaan yksin vaikka se on kimppa-asumista kalliimpaa – Samalla järjestelmä ruokkii syrjäytymistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää