Kotimaa

Suomi tilaamassa neljä uutta sotalaivaa 1,2 miljardilla eurolla – Tutkimusapua taistelualuksiin saatu USA:sta

Helsingin telakkaa ei haluttu rakentajaksi koska käytännössä sen omistaa Venäjän valtio. Rauman telakka oli näin käytännössä ainoa vaihtoehto Suomen uusien taistelualusten rakentajaksi.

Suomi on tehnyt kuusi vuotta yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa Suomen tulevien uusien taistelualusten parissa. Merivoimat kiistää, että kyse olisi suunnitteluyhteistyöstä mutta myöntää tutkimusyhteistyön.

Suomen ja Yhdysvaltain välillä on olemassa tutkimusta koskeva tiedonvaihtosopimus. Tietoja on vaihdettu muun muassa alusten taistelunkestävyydestä.

Viimeksi maat ovat tutkineet yhdessä uusien sotalaivojen potkuritekniikkaa.

”Amerikkalaisia on ollut Suomessa, ja osaltaan on ollut tietojenvaihtoa. Olemme toimittaneet heille mittaustuloksia, joita he ovat analysoineet”, sanoo kommodori Veli-Pekka Heinonen Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta.

Merivoimat on tilaamassa neljä uutta sotalaivaa Laivue 2020 -hankkeessa. Laivojen pitäisi olla operatiivisessa käytössä kymmenen vuoden kuluttua.

Laivojen suunnittelu on vielä kesken, mutta se tiedetään, että niihin on tulossa kaksi kääntölapapotkuria. Merivoimat onkin asentanut monitoimialus Louheen koeajopotkureita, joilla on tutkittu jäissäkulkuominaisuuksia ja sopivia potkurimuotoja.

”Se on normaalia tutkimusyhteistyötä. Heillä [amerikkalaisilla] on ollut tarvetta ymmärtää enemmän jäissäkulkuominaisuuksista. He ovat kovin kiinnostuneita Koillisväylästä, kuten moni muukin iso merenkulkuvaltio. Kun kiintojää alkaa avautua uomiksi, niin potkurien kestävyys jäissä alkaa kiinnostaa.”

Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyö uuden sotalaivaluokan osalta ei ole rajoittunut vain potkureihin. Merivoimat aloitti jo vuosia sitten ensimmäisen konkreettisen tutkimushankkeen pintataistelualusten rakennesuunnittelussa Yhdysvaltain ja Saksan kanssa.

Tavoitteena oli kehittää menetelmiä taistelualusten suunnitteluun. Yhteistyöhön kuului muun muassa simulointia ja koetoimintaa laboratoriossa ja merellä vuosina 2010–2011. Suomi haki tietoa siitä, mikä olisi tulevien alusten koko, rakenne ja taistelunkestävyys.

Suomi, Yhdysvallat ja Saksa suorittivat tuolloin kokeita käytöstä poistetuilla suomalaisilla ohjusveneillä. Testejä tehtiin muun muassa kahtena kesänä Merivoimien Örön ampuma-alueella.

Vedessä ja ilmassa tehdyillä räjähdyksillä tutkittiin räjähdyksien vaikutuksia alusten alumiinirakenteisiin. Tuolloin mittauslaitteet tulivat Yhdysvalloista ja Saksasta.

Rauman telakan omistava Rauma Marine Constructions (RMC) solmi syyskuun puolivälissä aiesopimuksen Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kanssa neljän taistelualuksen rakentamisesta. Aiesopimus ei tarkoita varmuudella vielä sitä, että alukset rakennetaan Raumalla.

Telakalla on puoli vuotta aikaa osoittaa, että se kykenee rakentamaan Merivoimille neljä uutta sotalaivaa. Jos se ei siihen kykene, niin laivoista järjestetään uusi kilpailutus.

”Aiesopimus mahdollistaa telakan keskittymisen siihen, että he saavat tuotannon ja talouden sellaiseen tilanteeseen, että pystymme tekemään heidän kanssaan varsinaisen suunnittelusopimuksen”, sanoo kommodori Heinonen.

”Jos jostain syystä ilmenee sellaista, ettemme uskalla sitä tehdä, niin joudumme palaamaan kilpailutukseen.”

Uudet taistelualukset ovat korvetteja eli pienehköjä sotalaivoja. Kooltaan alukset ovat kuitenkin Suomen oloissa isoja eli 90–100 metriä pitkiä ja uppoumaltaan yli 2 000 tonnia.

Esimerkiksi Merivoimien nykyiset miinalaivat ovat vajaat 78 metriä pitkiä ja uppoumaltaan runsaat 1 400 tonnia.

Merivoimien havittelemat alukset ovat nykyisiä isompia muun muassa siksi, että niihin halutaan monipuolisia taistelujärjestelmiä, jotka eivät mahdu pieneen alukseen. Laivojen pitäisi pystyä pinta-alusten, ilma-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan sekä merimiinoitukseen. Niihin halutaan myös helikopterikansi.

Puolustusvoimat on sotalaivojen rakentamisen suhteen kiusallisessa tilanteessa, koska Suomessa on niin vähän niiden rakentamiseen kykeneviä telakoita. Käytännössä tilanne on se, että Rauman telakka on nyt ainoa vaihtoehto.

Kaksi muuta suurta telakkaa eli Helsingin ja Turun telakat ovat poissa pelistä.

Helsingin telakkaa ei haluttu rakentajaksi sen vuoksi, että sen omistaa käytännössä Venäjän valtio. Turun telakka on saksalaisomistuksessa, mikä olisi kelvannut Puolustusvoimille.

Turun telakan omistaja Meyer Werft kuitenkin ilmoitti Puolustusvoimille, ettei se ole kiinnostunut taistelualusten rakentamisesta. Telakan tilauskirjat ovatkin täynnä muita tilauksia pitkälle 2020-luvulle.

Kommodori Heinosen mukaan useita pääasiassa eurooppalaisia telakoita olisi ollut valmis toimimaan kokonaistoimittajana uusien alusten rakentamisessa. Puolustusvoimien perinteisiin kuitenkin kuuluu, että sotalaivat tilataan Suomesta. Pääsyynä tähän on ollut kriisiaikojen huoltovarmuus.

”Tietopyynnössä oli yhtenä vaatimuksena, etteivät laivat saa poistua Suomesta huoltoja varten. Tätä kun edelleen analysoitiin, niin tuntui parhaalta ratkaisulta, että rakennetaan ja ylläpidetään ne täällä”, Heinonen kertoo.

Poikkeuksen säännöstä muodostivat viimeksi tilatut kolme Katanpää-luokan miinantorjunta-alusta, jotka rakennettiin Italiassa. Tuolloin tilaus meni ulkomaille, koska Suomesta ei löytynyt halukasta rakentajaa.

Merivoimien taistelualuksien kokonaishinnaksi on arvioitu yhteensä 1,2 miljardia euroa. Summa on niin suuri, että rahoitus pitää hoitaa erillisrahoituksena normaalin puolustusbudjetin ulkopuolelta.

Arvion mukaan ainakin 60 prosenttia kokonaishinnasta kuluu alusten taistelujärjestelmän ostamiseen ulkomailta. Taistelujärjestelmään kuuluvat taistelunjohtojärjestelmä, sensorit ja aseet.

Taistelujärjestelmästä järjestetään erillinen kansainvälinen tarjouspyyntökilpailu. Tarjouspyyntökilpailun ensimmäinen vaihe on parhaillaan työn alla Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella.

Logistiikkalaitoksella valmistellaan asevalmistajille niin sanottuja osallistumishakemuspyyntöjä, jotka pyritään lähettämään vielä tänä vuonna. Saatujen vastausten perusteella järjestetään varsinainen tarjouspyyntökilpailu, jossa taistelujärjestelmä kilpailutetaan kokonaistoimituksena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Merivoimat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää