Kotimaa

Väki valuu kohti etelää – Katso HS:n laskurilla, kuinka kotikuntasi työikäisen väestön määrä muuttuu

Jo yli puolet suomalaisista asuu 200 kilometrin säteellä Helsingistä. Väestöllinen keskipiste valuu Kanta-Hämeen Hauholta kohti etelää noin kilometrin vuodessa. Erot väestön rakenteessa kasvavat tuoreen tilaston mukaan entisestään, sillä neljä muuttajaa viidestä on nuoria tai nuoria aikuisia.

Suomi on jakaantumassa kovaa vauhtia alueisiin, joissa asuu paljon ihmisiä ja alueisiin, joissa ei asu juuri ketään. Alueelliset erot väestörakenteessa kasvavat, kun valtaosa nuorista ja terveistä muuttaa kaupunkeihin opiskelun ja työpaikkojen perässä.

”Neljä viidestä muuttajasta on nuoria tai nuoria aikuisia. He arvostavat entistä enemmän kaupungin pöhinää, ja moni on valmis jopa asumaan hieman ahtaammin sen vuoksi. Jos kaupungilla on hyvä imago, se vetää nuoria”, valtiotieteen tohtori ja tutkija Timo Aro sanoo.

Jo 1970-luvulla alkaneen rakennemuutoksen seuraukset näkyvät nyt aiempaa voimakkaammin, kun väki vanhenee ja vanhenee muuttotappioalueilla.

”1980- ja 90-luvuilla muutos ei näkynyt vielä niin selvästi, kun syntyvyys oli kuolleisuutta suurempaa suuressa osassa maata. Nyt erot ikärakenteessa tulevat selvästi esiin. Eroa lisää vielä se, että maahanmuutto keskittyy suuriin kaupunkeihin ja maahanmuuttajat ovat enimmäkseen nuoria ja nuoria aikuisia”, Aro sanoo.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan työikäisen väestön määrä kasvaa vain 49 kunnassa seuraavien 15 vuoden aikana. Kuntia on 313.

”Suomi ei ole hyvinvointiin ja elinvoimaan liittyvien muuttujien perusteella alueellisesti yhdenmukainen, tasalaatuinen eikä tasapainoinen kokonaisuus”, Timo Aro sanoo.

Aron mielestä kasvavat erot alueiden väestörakenteessa pitäisi huomioida nykyistä paremmin päätöksenteossa ja erityisesti maakunta- ja sote-uudistuksessa. Porissa asuva Aro on selvittänyt yhdessä Veli-Matti Laaksosen kanssa maakuntien välisiä kehitys- ja kantokykyeroja Satakunnan maakunnan toimeksiannosta.

Jos Suomen jakaa pieniin ruutuihin (250 kertaa 250 metriä), asumattomia ruutuja on noin 93 prosenttia maapinta-alasta.

Asutut ruudut sijaitsevat pääosin Kokkola-Joensuu -linjan eteläpuolella. Tällä alueella asuu lähes 90 prosenttia suomalaisista. Lopuista kymmenestä prosentista joka toinen asuu Oulun ja Kemi-Tornion alueilla.

Yli puolet suomalaista asuu 200 kilometrin säteellä Helsingistä, joka kolmas sadan kilometrin säteellä. Viimeisen 25 vuoden aikana suurin määrällinen ja suhteellinen väestönkasvupaine on kohdistunut 20 kilometrin säteelle Helsingistä.

Suomen väestöllinen keskipiste löytyykin Kanta-Hämeestä Hauholta, ja se valuu kohti etelää noin kilometrin vuodessa. Väestö vähenee kahdessa kolmesta kunnasta Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä Etelä- ja Länsi-Suomen suurten kasvukeskusten reuna-alueilla.

Väestön lisäystä ovat viimeisen viiden vuoden aikana saaneet suhteellisesti eniten Pirkkala ja Lempäälä Tampereen seudulla, Liminka Oulun seudulla sekä Espoo ja Kauniainen pääkaupunkiseudulla.

Alta voit katsoa, miten kuntien väkiluvun ennustetaan muuttuvan. Juttu jatkuu haun jälkeen.

Kaupunkiseutujen vetovoimaa selittävät ennen kaikkea korkeakoulut ja siihen liittyvä väestön osaamistaso. Myös uusia työpaikkoja syntyy pääasiassa asutuskeskuksiin ja suurille tai keskisuurille kaupunkiseuduille.

”Ratkaiseva tekijä ovat myös hyvät liikenneyhteydet. Kolmas tekijä on kaupungin imago nuorten silmissä”, Aro sanoo.

Vahvin vetovoima on Helsingin metropolialueella, Tampereen, Turun ja Oulun seuduilla.

”Helsingin ja Tampereen välinen käytävä on koko maan dynaamisinta aluetta. Turku menestyy myös, mutta sen imu ei ole samalla tavalla vahvistanut kuin sen lähimpiä ympäryskuntia.”

Helsingin seudun vahvuus hyödyttää Aron mukaan laajasti koko Uuttamaata sekä osaa Päijät- ja Kanta-Hämeestä.

”Jopa metsäteollisuuden rakennemuutoksesta kärsivä Kymenlaakso voi hyötyä siitä, koska sieltä on hyvät liikenneyhteydet Helsinkiin.”

Selvitysten mukaan suurin osa suomalaisista valitsisi asuinpaikakseen mieluiten Tampereen. Pääkaupunkiseutu ei pärjää tässä vertailussa muun muassa kalliin asumisen vuoksi.

Toiseksi vetovoimaisin ryhmä ovat muut korkeakoulukaupungit kuten Kuopio, Jyväskylä, Joensuu ja Vaasa sekä korkeakoulukaupunkien ulkopuolelta Seinäjoki.

Esimerkiksi Kuopio on vahva aluekeskus ja yliopistokaupunki. Se on pärjännyt hyvin taantumankin aikana, koska sen teollisuus on kotimarkkinavetoista. Jyväskylällä on viime vuosina mennyt työllisyydessä heikommin, koska sen teollisuus on vientivetoisempaa ja herkkä rakennemuutoksille.

”Mutta muuten Jyväskylä on hyvin vetovoimainen kaupunki.”

Pohjois-Karjalassa Joensuu imee väkeä maakunnan muista kunnista, jotka kuihtuvat.

Kolmas muuttajia vetävien kaupunkien ryhmä ovat maakuntien keskuskaupungit kuten Pori, Lappeenranta, Seinäjoki, Rovaniemi, Hämeenlinna, Kokkola ja Mikkeli.

”Maakuntien sisällä tapahtuu samanlainen kehitys kuin koko maassa suuremmassa mittakaavassa. Keskuskaupungit vahvistuvat, mutta kakkoskaupungit ja seutukeskukset ovat vaikeuksissa.”

Esimerkiksi Etelä-Savossa Mikkeli on Aron mukaan on pystynyt pitämään pään pinnan yläpuolella, mutta Savonlinna on vaikeuksissa.

Oma menestystarinansa on Vaasan, Seinäjoen ja Kokkolan muodostama kolmio.

”Siellä on muun muassa paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja hyvä työpaikkakehitys ja Vaasassa vahvaa energiateollisuuden osaamista”, Aro sanoo.

Lappi taas on selvästi kahtiajakoinen.

”Rovaniemi ja Tunturi-Lappi pärjäävät. Matkailu ja kaivannaisteollisuus ovat tasoittaneet väestökehitystä. Kittilä on varsinainen dynamo, mutta Itä-Lappi on syöksykierteessä.”

Myös Kainuulla on väestökehityksessä suuria vaikeuksia.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana vahvat alueet vahvistuvat entisestään ja heikot heikkenevät. Heikkenevillä alueilla on jo nyt vaikeuksia vastata asukkaiden palvelutarpeisiin. Alueiden väliset kantokykyerot ovat jo nyt suuret ja ne kasvavat.

Toisaalta kasvavat kaupungit velkaantuvat investoidessaan asuinalueisiin, kouluihin ja päiväkoteihin. Tyhjenevissä pikkukunnissa vastaavia rakennuksia jää tyhjäksi.

Asuntojen hinnat karkaavat pienituloisten ulottumattomiin varsinkin pääkaupunkiseudulla. Maaseudulla taas asunnoilla on monin paikoin jäljellä vain käyttöarvo.

Aluesuunnittelun ja -politiikan professori Sami Moisio Helsingin yliopistosta arvioi, että kaupunkien välinen kilpailu osaavista asukkaista kasvaa. Kun talous muuttuu tietointensiiviseksi, korkeakoulujen merkitys kilpailutekijänä korostuu entisestään.

”Jos katsotaan tilannetta 20 vuoden päästä, vahvimpia ovat ne kaupungit, joissa on yliopiston pääkampus”, Moisio sanoo.

Vehviläinen: Maakuntien pitää löytää vahvuutensa

Sekä kunnissa että tulevissa maakunnissa on herättävä uudenlaiseen vastuuseen oman alueen kehittämiseksi, sanoo kunta- ja uudistusministeri Anu Vehvilänen (kesk).

”Vireillä oleva aluehallintouudistus tarkoittaa sitä, että maakunnat saavat uudenlaista vastuuta. Jokaisessa maakunnassa on löydettävä yhteinen näkymä siitä, mitkä ovat omat vahvuudet ja miten alueen asioita ajetaan yhdessä.”

Vehviläisen mukaan on selvää, että valtakunnallisen uudistuksen kuten soten on toteutettava lähtökohtaisesti koko maassa samoja tavoitteita kuten perustuslain edellyttämät yhtäläiset palvelut.

”Alueelliset erityispiirteet on huomioitava maakunnissa. Maakuntavaltuustoille tulee valta päättää esimerkiksi siitä, millainen palveluverkosto parhaiten palvelee kunkin maakunnan asukkaita.”

Maakuntien erot huomioidaan sote-palvelujen rahoituksessa, josta valtaosa tulee valtiolta maakunnille tarveperusteisesti. Se tarkoittaa sitä, että rahoituksen määrä perustuu muun muassa asukkaiden ikään ja sairastavuuteen.

Vehviläisen mielestä uusi teknologia kuten digitaaliset palvelut avaavat uusia mahdollisuuksia parantaa palveluja myös harvaanasutuilla alueilla ja samalla hillitä kustannusten nousua.

Ikääntyvä väestö ja kapea elinkeinorakenne ovat jo ylivoimainen yhtälö monessa pienessä kunnassa.

”Koko sote-uudistusta on lähdetty tekemään juuri siksi, että moni yksittäinen kunta ei kykene järjestämään sote-palveluja heikon kantokykynsä vuoksi. Siksi vastuu siirretään maakunnille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muuttoliike
 • Väestö
 • Maakunnat
 • kunta
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  9. 9

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  10. 10

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun muut autonvalmistajat hehkuttavat sähköautojaan, BMW:n teho-osasto tekee jotain aivan muuta: Uudessa M5:ssä on 600 hevosvoimaa
  3. Amerikkalaistutkimus: Lemmikki ei lisääkään suoraan lapsen hyvinvointia – Koiran tai kissan avulla voi käsitellä vaikeita tunteita, sanoo lastenpsykiatri
  4. Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä
  5. Johaug pääsi varsin vähällä – CAS pelasti silti hiihdon ja antidopingtyön uskottavuuden
  6. Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”
  7. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä
  8. Tutkimus: ”Huono”, eli alipalkattu, liian valvottu ja tyytymättömyyttä herättävä työ aiheuttaa pahoinvointia merkittävästi enemmän kuin jatkuva työttömyys
  9. Taiteilija Ilona Rista teki jo toisen puuteoksen Euroopan hiukkasfysiikan tutkimus­keskukseen Cerniin
  10. Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi
  11. Tunti sitten
  12. Poliisi paljasti metamfetamiinin maahantuontiliigan – Huume tuotiin Virosta, yksi isoimmista myyjistä asui Vantaalla
  13. Näytä lisää