Valikko
Kotimaa    |   HS-analyysi

Miten Hornetit saivat venäläishävittäjät kiinni niin nopeasti? ”On ihan selvää, ettei tätä yhdellä tai kahdella koneella hoidettu”

Venäjän vilkastunut sotilaslentotoiminta ja ilmatilanloukkaukset osuivat hetkeen, jolloin Suomen tiivistyvä puolustusyhteistyö länteen on tapetilla. Kysymys on tuskin sattumasta.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjät tavoittivat Suomen ilmatilaa loukanneet venäläiset Suhoi-27-hävittäjät torstaina ilmeisesti siksi, että Ilmavoimat oli tehostetussa valmiudessa.

Puolustusvoimien valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Markku Myllykangas oli vähäsanainen, kun HS kysyi asiaa häneltä perjantaina.

”On ihan selvää, ettei eilistä ole yhdellä eikä kahdella koneella hoidettu. Se on Puolustusvoimien sisäistä asiaa, sitähän me teemme”, Myllykangas sanoi.

”Ihan tässä mennään meidän omilla toimivaltuuksilla.”

Puolustusvoimat julkisti Hornet-lentäjien ottamat kuvat kahdesta venäläishävittäjästä, joiden epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Kuvien nopea julkistus ei liene sattuma: Puolustusvoimat halusi välittää viestin.

Lähin Hornet-lennosto eli Karjalan lennosto päivystää Kuopion Rissalassa. Sieltä kestää lentää Suomenlahdelle jopa parisenkymmentä minuuttia. Hornetit päivystävät joskus myös Tampereella, mutta sieltä lentoaika on vain viitisen minuuttia lyhyempi.

Torstaina Suomen ilmatilaa loukanneet venäläishävittäjät olivat molemmat Suomen ilmatilassa vain minuutin.

Valmiuspäällikkö Myllykangas kommentoi HS:n ihmettelyä venäläisten hävittäjien nopeasta saavuttamisesta lyhytsanaisesti.

”Aivan.”

Voiko tästä tehdä päätelmän, että Puolustusvoimat on ollut normaalia valppaampi?

”Siitä voi tehdä mitä johtopäätöksiä tahansa, mutta se on kuitenkin totta.”

Myllykangas ei suostu kertomaan, onko Ilmavoimat siirtänyt tai siirtämässä Horneteja päivystämään Helsinki-Vantaan lentokentälle, kuten tapahtui kaksi vuotta sitten. Hän huomauttaa, ettei valmiuden tehostaminen juuri näy ulospäin.

”Me emme julkisuuteen huutele, missä meidän koneemme kulloinkin ovat. Ne ovat aina sopivassa paikassa.”

Ilmatilanloukkausten jälkeen puolustusministeriö tiedotti, että ”Itämerellä on ollut torstain aikana vilkasta Venäjän sotilaslentotoimintaa.”

Myllykankaan mukaan Suomenlahden sotilasliikenne ei ole kuitenkaan noussut samalle tasolle kuin vuonna 2014. Tuolloin venäläinen sotilasliikenne kasvoi yllättäen 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Samalla esimerkiksi suomalaisten taistelualusten tekemät tunnistustehtävät lähes kaksinkertaistuivat.

Venäjän arvellaan käyttävän ilmatilanloukkauksia painostuskeinona muita valtioita kohtaan. Venäjä on yleensä kiistänyt ilmatilanloukkaukset tai niiden tahallisuuden.

On epäuskottavaa, että venäläiset ilmaherruushävittäjät olisivat loukanneet Suomen ilmatilaa vahingossa kahdesti saman illan aikana. Torstaisten tapahtumien läheisyyteen osuukin poikkeuksellisen paljon tapahtumia, jotka liittyvät Suomen, Yhdysvaltain, Naton ja Ruotsin tiivistyvään puolustusyhteistyöhön.

Ilmatilanloukkaukset tapahtuivat samana päivänä, kun Yhdysvaltain varapuolustusministeri Bob Work saapui vierailulle Suomeen. Venäjä halusi ilmeisesti näpäyttää myös Yhdysvaltoja.

Work allekirjoitti perjantaina puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) kanssa Helsingissä Suomen ja Yhdysvaltain välisen puolustusjulistuksen, jossa asetetaan tavoitteet maiden puolustusyhteistyön syventämiselle.

Viime maanantaina Ilmavoimat taas julkisti, että se aloittaa lokakuun puolivälissä ilmataisteluharjoitukset Baltiasta käsin toimivien Ranskan ja Saksan ilmavoimien osastojen sekä Ruotsin ilmavoimien osaston kanssa.

Viikoittain lennettävät harjoitukset kestävät vuoden loppuun asti. Niihin osallistuu Suomen Hornetien ja Hawkien lisäksi Gripen-hävittäjiä sekä Nato-maiden Eurofighter- ja Mirage 2000-hävittäjiä.

Ensi viikolla alkaa myös Ilmavoimien Ruska-pääsotaharjoitus, johon osallistuu yli 50 lentokonetta ja helikopteria.

Ruskassa on ensimmäistä kertaa mukana ruotsalaisia taistelukoneita, jotka esittävät harjoituksessa ”punaisia”, jotka hyökkäävät Suomen kansallisen puolustuksen kimppuun. Tarkoitus on, että jo lähitulevaisuudessa ruotsalaiset hävittäjät esittävät harjoituksessa myös ”sinisiä” eli Suomen kansallista puolustusta.

Ja siitä on vain runsas kuukausi aikaa, kun suomalaiset Hornetit olivat ensimmäistä kertaa mukana Ruotsin ilmavoimien pääsotaharjoituksessa Gotlannissa. Tuolloin suomalaiset esittivät hyökkääviä ”punaisia”.

Venäjä käyttää ilmavoimiaan häpeämättä mahtinsa osoittamiseen ympäri maailmaa. Viimeksi tämä näkyi syyskuussa.

Eurooppalaisissa viestimissä on tällä viikolla kohistu siitä, kuinka kaksi venäläistä Tupolev Tu-160 -pommittajaa lensi syyskuun lopulla Venäjän Kuolasta Norjan ja Skotlannin rannikkoa hipoen Ranskan ja Espanjan rannikolle saakka.

Tu-160- eli ”Blackjack”-koneet ovat erittäin nopeita strategisia pommikoneita. Norjan, Britannian, Ranskan ja Espanjan hävittäjät seurasivat vuorotellen pommikoneiden lentoa Espanjan rannikolle saakka.

Espanjalainen El País -sanomalehti kertoi, että Ranskan puolustusministeriö kuvasi konekaksikon lentoa voimannäytöksi, jollaista ei ole nähty sitten kylmän sodan vuosien.

Venäjän valtion lentokoneiden ja laivojen liikenne kasvoi rajusti vuonna 2014 eli sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut keväällä Krimin. Venäläiskoneet loukkasivat silloin Suomen ilmatilaa kahdesti toukokuussa ja kolmesti elokuussa.

Tuolloinen puolustusministeri Carl Haglund (r) kertoi olleensa hyvin turhautunut. Hän piti loukkauksia sellaisina, että ne viittasivat tahallisuuteen.

Elokuun 2014 ilmatilanloukkausten jälkeen Suomen ilmavoimat tehosti näkyvästi toimintaansa. Hornet-hävittäjiä siirreltiin Etelä-Suomessa eri tukikohtiin päivystämään. Koneita sijoitettiin myös Helsinki-Vantaan lentokentälle. Niiden hälytyslennoista tehtiin havaintoja jopa Helsingin keskustan yläpuolella.

Se, että Ilmavoimat julkistaa kuvia tunnistuslennoilta, oli ennen Krimin kriisiä erittäin harvinaista. Käytäntö on kuitenkin muuttunut parin viime vuoden aikana. Tunnistuskuvien julkaisusta on tullut osa Puolustusvoimien viestintää.

Tunnetuin esimerkki tästä tapahtui itsenäisyyspäivän tienoilla vuonna 2014. Tuolloin Venäjän sotilasliikenne Suomenlahdella lisääntyi voimakkaasti. Ilmavoimat julkisti kuvia tunnistuslennoilla kohdatuista venäläisistä sotilaskoneista, vaikka ne eivät edes loukanneet Suomen ilmatilaa.

Teko oli Suomessa ennenkuulumaton. Se oli vahva viesti sotilailta.

Venäläishävittäjien epäillään loukanneen ilmatilaa

 Venäläisen Suhoi Su-27 hävittäjän epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa torstaina Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella.

 Ilmatilaloukkaus tapahtui kello 16.43 ja se kesti yhden minuutin. Kone lensi Suomen ilmatilassa noin 13 kilometriä ja oli enimmillään noin kilometrin syvyydessä.

 Toinen venäläinen Su-27 hävittäjä loukkasi Suomen ilmatilaa myös Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella myöhemmin torstai-iltana kello 21.33.

 Rajavartiolaitos tutkii tapahtumia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmatilaloukkaukset
 • Ilmavoimat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Tappouhkauksia ja tahallisia kolarointeja – Autopaparazzi kertoo, millaista on autojen salakuvaajan arki

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Supo: Terrori-iskujen uhka Suomessa on kohonnut, tiedustelutoiminta ”jatkunut aktiivisena ja aggressiivisena”

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

  8. 8

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Peloton tyttö pääsi Wall Streetille kuukaudeksi uhmaamaan miesten valtaa – Patsaasta tuli valtava hitti, kiistan aihe ja ehkä pysyvä osa New Yorkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  8. 8

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  9. 9

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää