Kotimaa

Aluehallintoviraston ylijohtaja vapauttaisi alkoholimainonnan – ”Täytyy miettiä, mitä oikeasti pitää valvoa”

Avin ylitarkastajan mukaan jyväskyläläistä Shaker-baaria ei vaadita poistamaan cocktail-sanan käyttöä nettisivultaan. Tervon mukaan kyse on väärinkäsityksestä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylijohtaja Minna Karhunen on kyllästynyt jatkuviin alkoholia koskeviin sääntelykohuihin ja virkamiesten syyttelyyn.

Viimeksi aihe nousi pintaan viikonloppuna, kun jyväskyläläisen Shaker-ravintolan ravintoloitsija valitti avin kieltäneen cocktail-sanan käytön Keskisuomalainen-lehden artikkelissa.

Karhusen mielestä ongelma on alkoholin mainontaa koskevassa lainsäädännössä, joka on ankara mutta epäselvä.

”Alkoholin mainontakiellon pitäisi olla niin yksiselitteinen, ettei tällaista tulkintakeskustelua käydä. Nyt puhutaan siitä, onko cocktail-sanan käyttö kielletty, mikä on aivan naurettavaa. Itse olen sitä mieltä, että mainonnan voisi sallia kokonaan”, Karhunen sanoo.

”On tosi kurjaa, että yksittäiset virkamiehet joutuvat ottamaan kaiken paskan niskaan, kun lainsäädäntö on oikeasti epäselvä.”

Karhusen mielestä alkoholimainontaa vastaan taistelu on nettimaailmassa voimavarojen haaskausta. Hän kohdistaisi resurssit sen sijaan esimerkiksi harmaan talouden torjuntaan, tarjoilun estämiseen alaikäisille ja lupavalvontaan.

”Jos tästä joskus keskustellaan, nyt on se hetki. – – Meidän täytyy miettiä, mitä oikeasti pitää valvoa.”

Myös Karhusen edeltäjä Anneli Taina kannatti alkoholimainonnan täydellistä vapauttamista vuonna 2014.

Suomen kuuden avin virallinen kanta on lievempi. Viraston mukaan alkoholimainontaa koskevan lain pitäisi olla yksiselitteisempi, jotta tulkintariidoilta vältyttäisiin.

Karhusen mielestä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi kauppanimien kieltämistä. Tällöin Koskenkorvan, Bacardin ja muiden brändien nimet olisi kielletty ja muu sallittu.

Karhunen sallisi myös kuvat alkoholijuomista, kunhan niissä ei ole brändien nimiä. Tällä hetkellä avi saattaa puuttua tällaisiin kuviin esimerkiksi ravintoloiden kotisivuilla tai Facebook-profiileissa.

Aluehallintoviraston ylitarkastajan Kalle Tervon mukaan jyväskyläläistä drinkkibaaria Shakeria ei vaadita poistamaan cocktail-sanaa nettisivuiltaan tai muusta mainosmateriaalistaan. Tervon mukaan kyse on väärinkäsityksestä.

”Meidän näkökulmamme on se, että jos liiketoimintaidea on tämän kaltainen kuin Shakerilla, niin ei avi puutu cocktail-sanan käyttöön. On ihan selvä, ettei yksittäisten cocktail- tai viski-termien etsiminen ravintoloiden nettisivuilta ole valvonnan prioriteetti.”

Keskisuomalainen kertoi sunnuntaina, että drinkkibaarina itseään mainostavan Shakerin ravintoloitsijan mukaan Länsi- ja Sisä-Suomen avi on kieltänyt ravintolalta cocktail-sanan käytön. Ravintoloitsijan mukaan avi on kertonut hänelle, että cocktail-sana liittyy väkeviin alkoholijuomiin, joiden epäsuorakin mainostaminen on Suomessa lain mukaan kielletty.

Shakerin tapauksessa kyse on ollut väkevien alkoholijuomien mainonnasta, Tervo sanoo.

”Tarkastaja oli viime viikolla yhteydessä Shakeriin pääasiassa siksi, että ravintolan nettisivulla mainittiin useita väkevien alkoholijuomien markkinointinimikkeitä. Siellä myös kerrottiin mitä cocktailit ja muut väkevät alkoholijuomat sisältävät”, Tervo sanoo.

”Suomen alkoholilainsäädäntö on hyvin tiukka: väkevien alkoholijuomien markkinointi on kielletty. Tarkastaja sanoi, että Shakerin mainonta on ongelmallista, ja tässä yhteydessä oli puhuttu myös cocktail-sanan käytöstä.”

Tervon mukaan Shakerin ravintoloitsijalle oli jäänyt epäselväksi, saako sanaa käyttää vai ei. Ravintoloitsija oli myöhemmin tiedustellut asiaa tarkastajalta, joka oli vastannut linkittämällä Valviran alkoholivalvontaa koskevan ohjelman ja kertomalla, ettei ota kantaa yksittäisiin sanoihin.

Avi on nyt keskustellut ravintoloitsijan kanssa ja asia on selvä, Tervo sanoo. Shakerilla on hänen mukaansa tiedossa, että väkevien alkoholijuomien markkinointi on kielletty. Avi saattaa puuttua esimerkiksi kuviin, joissa näkyy cocktail ja takana on esimerkiksi vodkapulloja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aluehallintovirasto
 • Alkoholipolitiikka
 • Valvira
 • Baarit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  6. 6

   Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

  7. 7

   BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin

  8. 8

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  9. 9

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  10. 10

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää