Kotimaa

Supo saamassa lisää oikeuksia tiedustella ihmisiä ja tietoliikennettä Suomessa ja ulkomailla – uudistus edellyttää myös perustuslain muutosta

Työryhmä kasvattaisi merkittävästi Supon valtaa ja oikeutta tiedustella Suomessa ja ulkomailla. Samalla suomalaisille kaavaillaan oikeutta omiin Supo-tietoihinsa nykyistä aikaisemmin.

Sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Kauko Aaltomaa vetäisee tyhjälle paperille aikajanan. Se kuvaa Suojelupoliisin (Supo) uusia oikeuksia seurata ihmisten viestintää ja muuta tekemistä.

Supo on saamassa oikeuden seurata kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavia uhkia. Sen vastapainoksi Supoon kohdistuva valvonta tehostuisi ja suomalaiset saattavat saada oikeuden omiin Supo-tietoihinsa nykyistä varhemmin.

Esimerkiksi kansanedustajien on ollut vaikea ymmärtää sitä, miksi Supo tarvitsee taas lisää valtuuksia. Supolla on nykyisinkin hyvin laajat oikeudet seurata suomalaisia rikosten selvittämiseksi ja ennalta estämiseksi: Supo saa nykyisin muun muassa kuunnella puhelimia, seurata viestinliikennettä ja tarkkailla ihmisiä, kun se paljastaa ja estää ennalta terroristisia rikoksia sekä vakoilu- ja maanpetosrikoksia.

”Tiedustelu on tätä varhaisemman vaiheen toimintaa. Silloin puhutaan kansalliseen turvallisuuteen ja uhkaan liittyvistä hankkeista, joita ei voi rikoslaissa edes määritellä”, sanoo Aaltomaa, joka johtaa Supon uusia oikeuksia pohtivaa työryhmää.

Siviilitiedustelua suunnitteleva työryhmä aikoo ehdottaa, että Supo saisi valtuudet tiedustella, vaikka konkreettista rikosepäilyä tai rikoksen estämistarkoitusta ei ole.

Muutos on merkittävä, sillä poliisin tehtävänä on perinteisesti ollut paljastaa, estää ja tutkia rikoksia. Jos eduskunta hyväksyy siviilitiedustelulain, Supo saa valtuuden hankkia tietoa kansallista turvallisuutta vaarantavasta toiminnasta.

Toinen iso muutos on se, että Supo saisi oikeuden täysimittaiseen ihmisten ja tietotekniseen tiedusteluun myös ulkomailla.

Tämä työryhmän ehdotus kasvattaa Supon päällikön valtaa merkittävästi. Päätösvalta tiedustelusta ulkomailla olisi aina Supon päälliköllä, joka viime kädessä päättäisi myös poliittisten päättäjien tiedustelutoiveiden toteuttamisesta.

”Supon päällikön valta on esityksen mukaan suuri, mutta jossain sen päätösvallan pitää olla”, Aaltomaa sanoo.

Kotimaassa Supon päällikkö saisi päättää peitetoiminnasta eli soluttautumisesta ihmisryhmiin.

Sen sijaan Suomen sisällä tehtävästä telekuuntelusta ja televalvonnasta päättäisi Helsingin käräjäoikeus. Käräjäoikeus myöntää nykyisinkin kuunteluluvat, kun kyse on rikostutkinnasta tai rikosten estämisestä.

Supon valta kasvaisi myös sen vuoksi, että se saisi käyttöönsä uuden tiedonhankintakeinon tietoliikennetiedustelun.

”Se tarkoittaisi Suomen rajat ylittävän tietoliikenteen kohdistettua seurantaa, mitä Supo ei nykyisin tee”, Aaltomaa sanoo.

Tämä tiedustelu tapahtuisi yhteistyössä puolustusvoimien kanssa entisessä Tikkakosken Viestikoelaitoksessa, joka on nykyisin osa puolustusvoimien tiedustelulaitosta.

Paljon tunteita herättänyt tietoliikennetiedustelu on vaikea pala poliittisille päättäjille, sillä toiminta lähenee massavalvontaa. Aaltomaan mukaan kyse on kuitenkin ”kohdennetusta valvonnasta” eikä Suomi aio suodattaa kaikkea rajat ylittävää tietoliikennettä.

”Eri lähteistä tullut tiedustelutieto auttaa kohdentamaan tietoliikenteen valvonnan”, Aaltomaa sanoo.

Miten tarkka kohdentaminen tapahtuu, on poliisin operatiivista ja taktista tietoa eikä hakuehdoista kerrota edes poliittisille päättäjille.

Tietoliikennetiedustelu vaatii kuitenkin perustuslain muuttamista, sillä nykyisin kirjesalaisuus Suomessa on vahva. Asiaa on pohdittu oikeusministeriön työryhmässä, joka julkistaa linjauksensa tiistaina 11. lokakuuta.

Vielä yksi Supon valtaa kasvattava asia olisi se, että tiedustelun yhteydessä Ratakadulle kertyy kaikenlaista itse tiedusteluun kuulumatonta tietoa. Supo voi saada tietoa rikoksesta tai suunnitelmasta, joka ei liity terrorismin tai vakoilun torjuntaan.

Tällöin Supon olisi pakko tai sillä olisi oikeus kertoa tämä tieto rikostutkijoille

”Jos Supo saa tiedustelun yhteydessä vihiä törkeistä rikoksista, sen olisi pakko kertoa tieto rikospoliisille. Lisäksi Supolla olisi oikeus luovuttaa tieto rikospoliisille muissa tapauksissa”, Aaltomaa sanoo.

Törkeä rikos on esimerkiksi suunnitelma jonkun surmaamiseksi, mistä Supon olisi pakko kertoa rikospoliisille. Oikeus tiedustelutiedon välittämiseen Supolla olisi esimerkiksi silloin, kun kyse on törkeästä omaisuusrikoksesta.

Lisäksi Supo saisi aina luovuttaa tietoa rikospoliisille rikoksen estämiseksi ja poliisin toiminnan suuntaamiseksi.

Supon valtaa vähentää puolestaan se, että laajojen tiedusteluvaltuuksien vuoksi Supo on menettämässä oikeudet itse tehdä esitutkinta havaitsemistaan rikoksista. Terroristiset ja vakoilurikokset tutkisi suunnitelmien mukana keskusrikospoliisi.

Tämä merkitsee paluuta entiseen, sillä Supolla on ollut esitutkintavaltuudet vasta 1980-luvulta lähtien.

Valvottavan kansalaisen oikeuksia on parantamassa se, että he saattavat saada itseään koskevat Supo-tiedot nykyistä aikaisemmin. Nykylain mukaan suomalainen saa itseään koskevat Supo-tiedot 60 vuotta merkinnän syntymisestä, jos sattuu olemaan enää hengissä.

Sen sijaan esimerkiksi Sveitsin tiedustelupalvelu NDB kertoo kysyjälle kolmen vuoden odottelun jälkeen tiedon siitä, onko henkilö rekisteröity. Rekisteröinnin syyn ja tiedon luonteen kysyjä saa tietää 10–45 vuoden kuluttua tiedustelusta.

”On luotava järjestelmä, jossa kohteilla pitää olla tietyissä tilanteissa oikeus tehokkaisiin oikeusturvakeinoihin”, Aaltomaa sanoo.

Käytännössä työryhmä pohtii, pitäisikö Supon kertoa valvonnasta kohteilleen nykyistä aikaisemmin.

Kaikkia ihmisryhmiä Supokaan ei saisi tiedustella vapaasti. Työryhmä kaavailee, että pappi, asianajaja, lääkäri ja lehtimies nauttisivat samankaltaista suojaa tiedustelulta kuin rikostorjunnassa.

Tiedustelulle kaavaillaan uutta valvojaa

 Supoa valvovat nykyisin eduskunnan oikeusasiamies, oikeuskansleri ja tietosuojavaltuutettu.

 Työryhmä kaavailee lakia tiedustelutoiminnan valvonnasta, mikä merkitsee Supolle ja armeijan tiedustelulle uutta oikeudellista valvojaa.

 Valvojalla olisi rajoittamaton tiedonsaanti- ja tarkastusoikeus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiedustelulaki
 • Terrorismi
 • Vakoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää