Kotimaa

Eineksiä saa syödä rauhassa, sanoo elintarvikeasiantuntija: ”On elitististä pitää kaikkia eineksiä huonoina”

Etsi vähäsuolainen, suosi kalaa ja täydennä kasviksilla – kun syö eineksiä oikein, niitä voi syödä vaikka monta kertaa päivässä.

Einekset alkoivat huolestuttaa kuluttajia viitisen vuotta sitten. Lisäaineiden pelossa niitä alettiin kaihtaa ja itse tehtyä ruokaa arvostaa.

Eineksiä pelätään turhaan, sanoo elintarvikeasiantuntija Annikka Koivu Kuluttajaliitosta.

”On elitististä kategorisoida kaikki einekset huonoiksi ilman perusteita. Valmisruoka on pelastus esimerkiksi kiireisille tai vanhuksille.”

Koivun mukaan ei ole olemassa suositusta, kuinka usein eineksiä saisi syödä. Se on hänen mielestään outo kysymys.

”Eineksethän ovat tavallista ruokaa, jota valmistetaan suuri määrä kerralla ja pakataan.”

Ravitsemuksellisesti valmisruoassa on Koivun mukaan oikeastaan vain yksi suuri huolen aihe: runsas suolan määrä. Eineksistä on kuluttajien tyytymättömyyden vuoksi vähennetty lisäaineita. Vaihtokaupassa niihin lisättiin suolaa.

”Tietyt lisäaineet toivat makua. Kun niitä vähennettiin, makua alettiin hakea suolasta.”

Koivun mukaan valmisruoan terveellisyyttä arvioidessa olennaista on se, mikä on henkilön ruokavalio kokonaisuudessaan.

Jos elää eineksillä, syö todennäköisesti liian vähän kuitupitoisia tuotteita ja tyydyttymätöntä rasvaa. Myös kasvikset ovat ensisijaisen tärkeitä, jotta saa vitamiineja ja kivennäisaineita.

Valmisaterioita kannattaakin aina täydentää.

”Jos kaupan valmisruoka-ateriaan kuuluu perunamuusia ja lihapullia, saa proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa, mutta tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita jää puuttumaan. Niitä saa kasviksista.”

Kasvisten päälle voi lorauttaa kasviöljyä. Kuitua ateriaan saa syömällä lisukkeena kuitupitoista leipää.

”Jos syö valmisaterian, jälkiruoaksi kannattaa ottaa hedelmä tai marjoja, eikä sokeripitoista herkkua.”

Jos ruokavalio on kokonaisuudessaan terveellinen, Koivu ei pidä ongelmana, vaikka söisi säännöllisesti eineksiä.

Etenkään, jos einekset ovat hyvin valittuja. Niissä nimittäin on eroa.

Parhaina Koivu pitää valmisruokia, joissa on kasviksia, kalaa ja vähän suolaa sekä tyydyttynyttä rasvaa.

Osassa eineksistä on myös Sydänmerkki, jonka saavat vain elintarvikkeet, joissa rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty.

Suolan määrä kannattaa tarkistaa ruokapaketin kyljestä. Suositeltu suolan maksimimäärä on alle viisi grammaa vuorokaudessa. Kuitenkin yhdessä valmisruoka-annoksessa voi olla kolme grammaa suolaa.

Tyydyttynyt rasva ilmoitetaan tuoteselosteessa grammoina, mitä on vaikea tulkita.

”Tuoteselosteessa korkeasta tyydyttyneen rasvan määrästä kertoo se, jos sitä on kolmasosa kokonaisrasvasta. Jos tuotteessa on paljon kermaa, voita ja punaista lihaa, siinä on usein myös paljon tyydyttynyttä rasvaa.”

Jos syö paljon eineksiä, kannattaa niitä syödä Koivun mukaan monipuolisesti. Esimerkiksi säännöllinen pakastepitsan syöminen ei ole hyväksi.

”Pakastepitsoissa on lähinnä rasvaa, hiilihydraattia ja suolaa. Jos syö niitä jatkuvasti, tulee varmasti terveysongelmia jossain vaiheessa. Kuitenkin terveelliseen ruokavalioon mahtuu sekin, että syö silloin tällöin pakastepitsan.”

Entä sitten sellainen päivä, että söisi lounaaksi valmislasagnen ja päivälliseksi valmiskaalilaatikon? Koivun mukaan ne ovat kelpo ruokia, kunhan niitä täydentää.

Päivän suolakiintiö tulee niillä todennäköisesti täyteen, joten suolaa ei kannata sinä päivänä muuten käyttää.

Lisäaineista ei tarvitse Koivun mukaan olla huolissaan.

”Esimerkiksi kaalilaatikko on yksinkertainen ruoka, jossa on vähän raaka-aineita eikä välttämättä lainkaan lisäaineita. Enemmän ihmiset saavat lisäaineita karkeista ja limuista: ne ovat todella prosessoituja. Sen sijaan valmisruoat ovat vähemmän prosessoituja kuin kuvitellaan.”

Itse kokatussa ruoassa on eineksiin verrattuna etenkin se hyöty, että suolan määrää voi kontrolloida. Itse tehdystä myös tietää tarkemmin, mitä raaka-aineita siinä on.

Välttämättä itse tehty ei ole kuitenkaan terveellisempää kuin valmisruoka, Koivu sanoo.

”Jos tekee itse makaronilaatikon, saattaa laittaa siihen kermaa ja juustoraastekuorrutuksen.”

Muutama vuosi sitten oli kohuja einesten raaka-aineista. Esimerkiksi lihapullissa olikin kanannahkaa.

Koivun mielestä on hyvä, että eläimen ruho käytetään kokonaan – vaikka sitten einesten valmistukseen.

”Tärkeää olisi kuitenkin kertoa selvästi, mitä raaka-aineita tuotteissa on.”

Koivun mukaan on hankala yhtälö, jos kuluttajat haluavat einekseen halvan hinnan ja parhaan lihan.

”Ei silloin yleensä saa parasta fileetä.”

Koivu uskoo, että valmistajat ovat tällä hetkellä tarkkoja raaka-aineiden kanssa. Kohut heikentävät myyntiä.

Toisaalta kaikki ei tule aina esiin.

”Maailmalla elintarvikehuijaukset varmaankin lisääntyvät tulevaisuudessa. Haluaisin kuitenkin luottaa suomalaisiin yrityksiin.”

Valmisruokien terveellisyyttä voi vertailla Kuluttajaliiton Syö hyvin -sivustolla: http://syohyvaa.fi/tuotevertailut/kategoriat/valmisruoat-2/

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • einekset
 • valmisruoka
 • Ruoka
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  5. 5

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  6. 6

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  9. 9

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  10. 10

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää