Kotimaa

Väkevän alkoholin mainontaan tulossa lievennyksiä – Testaa, kuinka hyvin tunnet viinanmyynnin säännöt

Väkevien alkoholijuomien mainontakieltoa aiotaan lieventää tulevassa alkoholilain kokonaisuudistuksessa, kertoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Väkevien alkoholijuomien mainontakieltoa aiotaan lieventää tulevassa alkoholilain kokonaisuudistuksessa. Lakia on valmisteltu jo vuoden verran, eivätkä muutokset liity käynnissä olevaan keskusteluun ja kohuun, kertoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Mainontakielto on noussut taas viime päivinä puheenaiheeksi, kun jyväskyläläisen drinkkibaarin ravintoloitsija kertoi sanomalehti Keskisuomalaisessa, että aluehallintovirasto (avi) olisi kieltänyt ravintolalta cocktail-sanan käytön netissä.

Avin mukaan kyse oli väärinkäsityksestä.

Alkoholilain kokonaisuudistus on parhaillaan virkamiesten valmistelussa. Se lähtee lausuntokierrokselle marraskuussa.

Viranomaiset avista ja Valvirasta ovat ilmoittaneet pitävänsä lainsäädäntöä epäselvänä ja ankarana. Etelä-Suomen avin ylijohtajan Minna Karhusen mielestä mainontakielto pitäisi poistaa kokonaan (HS 11.10). Myös Valviran yksikönpäällikkö Kari Kunnas kaipaa lakiin huomattavia parannuksia.

”Toivomme sen olevan niin selkeä, että sitä voi valvoa. Tällä hetkellä mainontaa sääntelee kaksi pykälää, mutta olemme joutuneet kirjoittamaan pitkät ohjeet siitä, mitä ne tarkoittavat käytännön elämässä.”

Tuomisen mukaan väkevän alkoholin mainontaa ei olla vapauttamassa, mutta sääntelyä yritetään selkeyttää. Se tarkoittaa muutosta ”lievempään suuntaan”.

”Meillä on suunnitelmissa lieventää väkevien juomien mainontakieltoa valmistajien, tukkumyyjien ja ravintoloiden kohdalla niin, että cocktailin ja muiden vastaavien sanojen tulkinnasta päästäisiin eroon”, Tuominen valottaa.

Valviran Kunnas haluaisi esimerkiksi poistaa happy hourin mainontakiellon sekä antaa valmistajalle ja tukkumyyjälle oikeuden kertoa tuotteistaan. Kunnaksen mielestä lain sanamuodot ovat nyt tulkinnallisia.

”Jos vain todetaan, että väkevän alkoholijuoman mainonta on kielletty, mitä se tarkoittaa eri tilanteissa? Myös hyvän tavan vastainen tai kuluttajan kannalta sopimaton mainonta on kielletty. Nämä ovat hyvin vaikeita käsitteitä”, hän sanoo.

”Yksi tapa selkeyttää tilannetta on pykälien kääntäminen niin päin, että asioiden kieltämisen sijaan kerrottaisiin yksiselitteisesti, mikä on sallittua.”

Lain selkeyttämistä toivoo myös yrittäjä Tarja Palomäki, joka pyörittää Helsingissä viittä ravintolaa. Palomäen mukaan avi on kieltänyt joitain vuosia sitten hänen ravintoloiltaan drinkki-sanan käytön.

”Sen jälkeen emme ole muitakaan sanoja uskaltaneet viljellä. Nykyinen laki on todella epäselvä, täysin naurettava. Ylipäänsä se, että kielletään tiettyjä sanoja, on täysin näpertelyä”, hän sanoo.

”Emme saa antaa tietoa laadukkaammistakaan tuotteista, kuten muodissa olevista erikoisoluista. Sama koskee cocktaileja. Ne ovat todella trendikkäitä, mutta emme voi kertoa niistä asiakkaille. Avista saataisiin kyllä hyvä säästökohde. Voit laittaa tämän lehteen.”

Karhunen ehdottaa lain selkeyttämiseksi esimerkiksi kauppanimien kieltämistä. Tulkintariidoilta voitaisiin välttyä, jos Koskenkorvan, Bacardin ja muiden brändien nimet olisi kielletty ja muu sallittu.

”Tämä on tietenkin yksi vaihtoehto, jolla sanojen tulkinnasta päästäisiin eroon. Mutta on myös muita vaihtoehtoja”, Tuominen sanoo.

Hän ei halua vielä avata niitä.

Tuomisen mielestä alkoholilaki on sinänsä erittäin yksinkertainen: sen mukaan väkevien alkoholien mainonta on kielletty.

Ongelmia syntyy, kun ravintoloitsijat mainostavat esimerkiksi Irish coffeeta tai cocktailia. Viranomainen joutuu tällöin miettimään, onko kyseessä kiertotie väkevien mainostamiseen.

”Voi joutua helposti tilanteeseen, joka on kilpajuoksua tai kuin väittelyä lapsen kanssa. Kysytään, miksei tätä sanaa voi käyttää ja entä jos käyttäisin tätä. Ennen näitä masinoituja kohuja ajateltiin, että en sitten mainosta cocktailia, kun tiedän itse, että siinä on väkeviä.”

Testaa kuinka hyvin tunnet ravintoloiden myyntisääntöjä.

Mietojenkin juomien mainonta on rajoitettua

 Alkoholimainonnan rajoittamisen tarkoituksena on vähentää alkoholista aiheutuvia haittoja.

 Väkevien alkoholijuomien mainonta on ollut kiellettyä vuodesta 1977 alkaen. Se on sallittua vain poikkeustapauksissa, kuten väkeviä alkoholijuomia anniskelevissa ravintoloissa.

 Mietoja alkoholijuomia saa mainostaa rajoitetusti. Ulkomainonta ja alaikäisiin kohdistuva mainonta on kielletty.

 Alkoholimainonnan valvonta kuuluu ensisijaisesti aluehallintovirastoille. Valtakunnallisesti sitä valvoo Valvira.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  5. 5

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää