Valikko
Kotimaa

Pankin tiloissa sovitun asuntolainan voi jatkossa perua 14 päivässä – taustalla uusi EU-direktiivi

Uudet säädökset vahvistetaan presidentin esittelyssä perjantaina. Ne tulevat voimaan ensi vuoden alussa.

Asuntolainan ottajan mahdollisuudet peruuttaa lainasopimus laajenee, kun kuluttajansuojalakiin lisätään uusia säännöksiä asuntoluotoista ja kuluttajaluotoista.

Oikeusministeriössä valmistellut uudet säännökset perustuvat EU-direktiiviin. Ne vahvistetaan presidentin esittelyssä perjantaina. Säädökset tulevat voimaan ensi vuoden alussa.

Kuluttajansuojalakiin tulevat erityissäännökset koskevat sellaisia asuntoluottoja ja muita kuluttajaluottoja, joiden vakuudeksi annetaan asunto.

Asuntoluottojen peruutusoikeus laajenee siten, että ensi vuoden alusta lähtien on oikeus peruuttaa myös luotonantajan liiketiloissa tehty asuntoluottosopimus kahden viikon kuluessa.

Nykyisin peruuttamisoikeus koskee vain etämyynnissä ja kotimyynnissä tarjottuja asuntoluottoja.

Luotonantajan on vastaisuudessa vertailun helpottamiseksi annettava asuntoluottoa koskevat tiedot vakiomuotoisella lomakkeella ennen luottosopimuksen tekemistä.

Uutta on myös se, että kaikkia luotonantajia koskee luoton kytkykaupan kielto.

Luottotarjouksen ehtona ei saa olla, että kuluttajan pitää samalla tehdä sopimus toisesta palvelusta, kuten vakuutuksesta, joko luotonantajan tai tämän kanssa yhteistoiminnassa toimivan tahon kanssa.

Sen sijaa jatkossakin sallitaan yhdistetyt tarjoukset, joissa kuluttaja saa luoton edullisemmin ehdoin ostaessaan myös jonkin toisen palvelun. Kuluttajalla pitää halutessaan olla oikeus saada luotto myös ilman tämän lisäpalvelun ostamista.

Koron muuttamisen säännöksiä selvennetään niin, että kuluttajaluoton korko voi muuttua vain viitekoron muutosten mukaisesti, ja edellyttäen, että koron muuttamisesta on sovittu luottosopimuksessa. Muilla perusteilla lainan marginaalia tai kokonaiskorkoa ei saa muuttaa.

Asuntoluotossa luotonantajalla on oikeus periä marginaali kokonaan myös silloin, kun viitekorko on negatiivinen, jos luottosopimuksessa näin on sovittu.

Kuluttajaluoton lyhennyksestä perittävän suoraveloitusmaksun korotus ei saa olla suurempi kuin tosiasiallinen lisäys suoraveloituksen kustannuksissa.

Tulevaisuudessa vertaislainojen välittäminen edellyttää välittäjän rekisteröintiä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttajansuoja
 • Asuntolaina
 • luotto
 • EU-direktiivit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää