Valikko
Kotimaa

Perseily, laastarisuhde ja burkini pääsevät sanakirjaan – muistatko näitä menneiden vuosikymmenten flopanneita uudissanoja?

Kielitoimiston sanakirjaan pääsevät alatyylisetkin ilmaisut, jos ne ovat vakiintuneet kieleen.

Ensi vuonna muun muassa burkinista, ikuisuusprojektista ja laastarisuhteesta tulee virallisesti osa nykyistä suomen kieltä – ainakin jos virallisuuden rajana pidetään sitä, onko sanasta kirjoitettu artikkelia Kielitoimiston sanakirjaan.

Suomen nykykieltä kuvaavaan teokseen lisätään ensi vuoden alkupuolella noin 600 sanaa.

Eksän eli entisen puolison tai seurustelukumppanin kaveriksi sanakirjaan tulee nyksä eli nykyinen kumppani. Myös erosta toipumiseen käytetty suhde, laastarisuhde, saa oman hakusanansa.

Ruokatrendejä seuraaville kypsentämätön raakaruoka on jo tuttu juttu. Viime kesien trendilaji, sup-lautailu eli melonta seisaaltaan, pääsee sanakirjaan ainakin verbimuodossa suppailla.

”Uusien sanojen joukossa on hyvin monenlaista sanastoa”, kuvailee Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönros.

Yksi uutuussanoista on musliminaisten kokovartalouimapukuun viittaava sana burkini. Otsikoihin tämä bikini- ja burka-sanat yhdistävä uudissana nousi tämän vuoden elokuussa, kun ranskalaiskaupunki Cannesin pormestari julisti burkini-kiellon kaupungin uimarannoille.

Sanakirjaan pääsee myös ikuisuusprojekti: siis homma, jonka päättymistä saa odottaa tovin jos toisenkin. Oman artikkelinsa saa myös digitaalista tekstiä tehostava emoji, jolla voidaan tarkoittaa hymiömerkin lisäksi muutakin symbolia.

Kotimaisten kielten keskuksessa laaditun suomen kielen sanakirjan tarkoituksena on kuvata suomen nykyisen yleiskielen keskeiset sanat. Keskeisen sanaston lisäksi mukana on myös joitakin harvinaisempia sanoja, erikoisalojen termejä, arkikielisiä sanoja sekä slangia ja murretta.

Kielen ilmiöitä on vaikea ennustaa, ja monet yleiskieleen uineet sanat kuolevat pois.

”Se on kiinni siitä, miten kieliyhteisö eli me kaikki otamme sanat käyttöön”, Grönros sanoo.

Kokeile, muistatko uudissanoja, jotka eivät koskaan juurtuneet kieleen. Juttu jatkuu visan alla.

Sanakirjaan lisätään usein myös sellaisia sanoja, joiden luulisi olleen siellä jo pitkään. Ensi vuonna oman artikkelinsa saavat esimerkiksi monelle teini-iästä tuttu koje hammasraudat ja retroherkku uunijäätelö.

Tällaisissa tapauksissa kyse on usein siitä, että ne ovat vain sattumalta jääneet puuttumaan yli 100 000 hakusanan joukosta.

”Sekin on suhteellista, miten uusi sana on. Joskus laajaan käyttöön tuleva sana on ollut pienen piirin käytössä jo paljon aikaisemmin”, Grönros toteaa.

Hänen mukaansa on myös vaikea sanoa, miksi osa sanoista säilyy ja toiset taas näivettyvät kuoliaaksi.

Sanakirjasanoille ei ole soveliaisuussääntöjä. Ensi vuoden uutuuksien joukkoon lukeutuu muun muassa alatyyliseksi merkittyyn perse-substantiiviin liittyvä verbi perseillä, jonka voi tulkita tarkoittavan huonoa käytöstä. Monet tutut kirosanatkin ovat päätyneet kansien väliin jo aiemmin.

”Sanakirja kuvaa kaikenlaista kielenkäyttöä. Sanaa vain luonnehditaan tarvittaessa esimerkiksi alatyyliseksi, halventavaksi tai arkiseksi”, Grönros selvittää ja jatkaa:

”Jos sana on hyvin yleinen ja vakiintunut kielenkäyttöön, se lisätään sanakirjaan tyyliarvosta riippumatta.”

Milloin sanan voidaan katsoa täyttävän nämä kriteerit?

”Siihen ei ole selvää mittaria. Seuraamme, kuinka paljon ja kuinka laajasti sanaa käytetään. Katsomme sanomalehtiarkistoista, verkkosivuilta ja muista aineistoista, miten usein sana esiintyy ja onko se vakiintunut.”

Esimerkiksi hallinnolliset tai lainopilliset termit saattavat päätyä sanakirjaan hyvinkin nopeasti. Muun muassa sanan yleisradiovero tiedetään säilyvän kielessä ainakin toistaiseksi, joten se otettiin heti sanakirjaan.

Britannian EU-eroa kuvaava termi brexit taas ei välttämättä pääse yleiskielen sanakirjaan, sillä yksittäiseen tapahtumaan viittaavalle termille ei ole yleiskielistä käyttötarkoitusta.

Uusia sanoja sanakirjaan metsästää lähinnä sanakirjatoimitus, johon kuuluu kuusi suomen kielen ammattilaista. Ehdotuksia tulee myös kansalaisilta.

Toimitus ”sanastaa” eli poimii kielenkäytöstä sanauutuuksia. Kun sanastaja huomaa uuden sanan esimerkiksi lehtitekstissä, hän kirjoittaa siitä sanalipun, johon merkitään, missä yhteydessä sana on esiintynyt.

Paperisia ja sähköisiä sanalippuja on nyt jo yli viisi miljoonaa.

Yksinkertaisen kuuloinen prosessi vaikeutuu, kun aletaan miettiä, miten merkitystä kuvataan sanakirjassa. Kun kirjoitetaan uusi artikkeli tai muutetaan vanhoja, tulee ottaa huomioon kaikki ne artikkelit, joihin lisäys tai muutos liittyy jotenkin.

Kielitoimiston sanakirjasta ei poisteta sanoja kovin paljoa. Joskus nykyihmiselle vieraiksi käyneitä sanoja kuitenkin merkitään esimerkiksi vanhentuneiksi tai harvinaisiksi.

Nämäkin sanat pääsevät mukaan

 Granola: mysliä muistuttava aamiaisruoka, joka sisältää usein paahdettuja kaurahiutaleita.

 Hamppari: puhekielinen sana hampurilaiselle.

 Hevi-osasto: päivittäistavarakaupan hedelmä- ja vihannesosasto.

 Höntsätä: pelailla leikkimielisesti esimerkiksi sählyä tai jalkapalloa.

 Ilmiöpohjainen: uudesta opetussuunnitelmasta tuttu sana. Viittaa esimerkiksi kouluopetukseen, joka nojaa todellisen maailman ilmiöihin.

 Jösses: ihmetystä kuvaava lausahdus tai huudahdus.

 Lapsentahtinen: lapsen rytmin mukaan tapahtuva toiminta.

 Mehustella: herkutella tai kehuskella jollain asialla.

Lähde: Kotus. (Sanojen merkitykset ovat toimituksen laatimia.)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää