Valikko
Kotimaa

OAJ: Opettajien perehdytys uuteen opetussuunnitelmaan riittämätöntä – ”Näinä säästöjen aikoina koulutusta on kovin vähän”

OAJ:n mukaan opettajien perehdytys uudistukseen vaihtelee

Uuden opetussuunnitelman tuominen perusopetukseen on aiheuttanut joissakin kunnissa kipuilua. Opetusalan ammattijärjestö OAJ kertoo saavansa opettajakunnalta viestejä esimerkiksi siitä, että uusia oppimateriaaleja tai digivälineistöä ei ole hankittu tarpeeksi, vaikka uusi opetussuunnitelma (ops) pyrkii edistämään digitaalisuuden hyödyntämistä opetuksessa.

Myös opettajien täydennyskoulutuksen perusteellisuus vaihtelee.

”Olemme olleet huolissamme siitä, että kunnissa ops-prosessiin on laitettu resursseja hyvin vaihtelevasti. Joissakin kunnissa opettajille on varattu työaikaa muutoksen valmisteluun ja sitä on toteutettu yhdessä. Olen kuitenkin kuullut kunnasta, jossa opettajalle on yhdessä päivässä kalvosulkeisina esitelty, että tällainen uudesta opetussuunnitelmasta tuli”, sanoo OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo.

”Tässä on isoja muutoksia, kun myös pedagogiikka muuttuu. Uutta ei mitenkään pysty omaksumaan yhden koulutuspäivän aikana.”

Salo ei halua yksilöidä kuntia, mutta hänen mukaansa viestejä esimerkiksi liian vähäisestä täydennyskoulutuksesta on tullut sekä isoista että pienistä kunnista.

Täydennyskoulutusvastuu on työnantajalla, mutta valtiokin osallistuu opetustoimen henkilöstön kouluttamiseen, sanoo hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta.

”Opetushallitus jakaa 15 miljoonaa euroa muun muassa opetustoimen henkilöstökoulutukseen, josta merkittävä osa menee siihen, että tuetaan uuteen opetussuunnitelmaan siirtymistä”, Lahtinen sanoo.

”Yksi koulutuskokonaisuus on tutoreiden perehdyttäminen. Meillä on maassa noin 2 500 peruskoulua, ja tavoitteena on, että jokaisella koululla olisi tutor, joka huolehtisi työyhteisöä siirtymisessä uuteen opetussuunnitelma-ajatteluun.”

Uusi opetussuunnitelma on aiheuttanut huolta myös lasten vanhemmille. Nimimerkki Pettynyt äiti kysyi HS:n mielipidepalstalla keskiviikkona, mitä voi huoltaja voi tehdä, jos opettaja ei näytä toteuttavan uutta opetussuunnitelmaa. Kirjoittajan mukaan hänen ala-asteella olevan lapsensa opetus on luentomaista vailla toiminnallisuutta ja digitaalisuutta.

OAJ:n Salo muistuttaa, että pulmatilanteissa huoltajan paras keino on keskustella avoimesti opettajan kanssa.

”Sanoisin, että kotoa käsin on hyvin vaikea arvioida, että millaista opiskelu koulussa on. Jos [huoltajalla] on kysymyksiä, ohjeeni on, että tämä ottaisi hyvässä hengessä yhteyttä opettajaan. Hyvä kodin ja koulun yhteistyö on tätä, että voidaan keskustella”, Salo sanoo.

Uutta opetussuunnitelmaa aletaan toteuttaa vaiheittain. Salon mukaan tietyt asiat, kuten uusi tuntijako, otetaan luonnollisesti käyttöön heti. Sen sijaan pedagoginen muutos tapahtuu hitaammin.

”Esimerkiksi opettamisen tapa ja oppimisprosessit muuttuvat vähitellen. Eihän kukaan voi ajatella, että ne muuttuvat sormia napsauttamalla.”

Esi-, perus- ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteet valmistuivat vuoden 2014 lopussa. Perusteet ovat valtakunnalliset, ja niiden puitteissa koulutuksen järjestäjät eli käytännössä kunnat sekä yksittäiset koulut toteuttavat opetuksen.

Kattavia selvityksiä uuden opetussuunnitelman käyttöönotosta ei vielä ole, mutta niitä on tulossa. Perusteiden toimeenpanoa ja toimivuutta arvioi Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi neljässä vaiheessa vuosina 2016–2020. Ensimmäisen vaiheen arviointiaineisto kerätään opetuksen järjestäjiltä sekä joiltakin kouluilta keväällä 2017.

 

Poimintoja HS-kyselystä: Kuinka uuden opetussuunnitelman käyttöönotto on sujunut?

”Opetussuunnitelman noudattaminen on virkavelvollisuus, mutta ei siihen kirjattu ilmiöoppiminenkaan ihan kaikkea kata. Jos räikeitä ops-virheitä tehdään, niistä voi tehdä kantelun, mutta voisi olla ihan reilua antaa opettajillekin työrauha vaikka vuodeksi. Uutta opittavaa on heilläkin paljon.”

”Yläkoulun opettajan kommentti: Uuden opsin käyttöönotto vaatii myös opettajien koulutusta. Vanhoista tavoista on helppo pitää kiinni, jos ei saa eväitä muutokseen. Näinä säästöjen aikoina koulutusta on kovin vähän.”

”Ekaluokkalaisen poikani tulisi uuden opsin mukaan mukaan perehtyä ohjelmoinnin alkeisiin. Luokasta tosin puuttuu tietokone. Se siitä digiloikasta.:D”

”Kaikella on paikkansa. Teetän [kielten opettajana] paljon osallistavia toimintoja, mutta verbimuotoja, sanastoja, prepositioita ja fraaseja on kielissä pakko opetella. Ihan ulkoakin.”

”Pienryhmässä opiskelevan ekaluokkalaiseni opettaja on oikea helmi. Hän on lempeä, ottaa huomioon ja osaa eriyttää [opetusta] oppilaiden tasojen mukaan. Lapsi on saanut erikoistehtäviä, joita ilolla tekee, ja koulu on kivaa. Oppilailta on yhteisesti kysytty, mitä kukakin tahtoo oppia ekana vuonna, ja nämä ajatukset on myös otettu huomioon. Tämän myötä ekaluokkalainen saa esimerkiksi käyttää ohjelmointiin opettavaa peliä.”

”Uuden opsin käyttöönotto riippuu täysin opettajasta ja tietysti koulun rehtorista. Eroja voi olla vierekkäisten luokkien välillä valtavasti, saman koulun sisällä. – – Uuden opsin toimivuutta arjessa on siis mahdotonta arvioida, sillä läheskään kaikki opettajat eivät vielä ole todellisuudessa sitä ottaneet käyttöön. Itse työskentelen koulunkäyntiavustajana.”

”Hallitus on antanut opetuksen järjestäjille mahdottoman yhtälön: perusopetuksen uudistaminen ja digitalisointi samaan aikaan resurssien leikkausten kanssa. Laitteet maksavat ja opettajien koulutus maksaa – kunnilla ei yksinkertaisesti ole varaa varustaa kouluja riittävällä määrällä digitaalisia laitteita. Monessa koulussa käytetään ikivanhoja kierrätyskirjoja, kun rahaa ei vaan ole riittävästi kaikkeen koulunpitoon tarvittavaan materiaaliin.”

”Uuden opetussuunnitelman ottaminen käyttöön ei tapahdu hetkessä. Uskon, että opettajat, joilla on vanha tuttu toimintatapa järjestää opetusta, eivät osaa ottaa uutta lähestymistapaa ennen siihen ohjaamista. Puutteina uudessa opetussuunnitelmassa on mielestäni koulujen varustus. Koulujen tulisi järjestää riittävästi tukea sekä koulutuksia uudesta opetussuunnitelmasta.”

”Opettajan olisi tärkeää vanhempainilloissa kertoa avoimesti omasta pedagogisesta ajattelustaan: mitä hän ajattelee oppimisesta, mitkä ovat tämän lukuvuoden tärkeimmät tavoitteet suhteessa opetussuunnitelmaan ja opettajan omiin näkemyksiin, millaisia työtapoja hän käyttää ja miten hän arvioinnin toteuttaa. Osaava ammattilainen osaa nämä asiat kertoa vaikka unissaan.”

Uusi opetussuunnitelma

 Uusi opetussuunnitelma otetaan perusopetuksessa käyttöön vaiheittain.

 Vuosiluokilla 1–6 se on ollut käytössä tästä syksystä lähtien.

 Seitsemännellä vuosiluokalla uusi se otetaan käyttöön 1.8.2017, kahdeksannella vuosiluokalla 1.8.2018 ja yhdeksännellä vuosiluokalla 1.8.2019.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Peruskoulu
 • Opetus-uudistus
 • Koulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää