Valikko
Kotimaa    |   HS-analyysi

Olli Rehn siirtyy Suomen Pankkiin – tuleeko Paula Lehtomäestä uusi elinkeinoministeri? Vai onko tiedossa isompi kierrätys?

Suomen Pankin johtokunnan jäsenillä on hulppeat edut. Varapuheenjohtaja tienaa 20 256,30 euroa kuukaudessa.

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi hetki sitten, että Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on valittu Suomen Pankin johtokunnan uusiksi jäseniksi.

Elinkeinoministeri Olli Rehnillä on ollut iso rooli Juha Sipilän (kesk) hallituksessa. Toimittaja Unto Hämäläinen nimesi sunnuntain kolumnissaan Rehnin hallituksen ”voimahahmoksi”.

Rehnin merkitys perustuu Hämäläisen mukaan hänen vahvaan EU-osaamiseensa sekä myös Rehnin isoon roolin työmarkkinajärjestöjen kanssa käydyissä neuvotteluissa. Rehnin sovittelu vaikutti siihen, että kilpailukykysopimus saatiin lopulta solmittua.

Sipilällä on siis kova miettiminen siinä, kenet hän nostaa elinkeinoministeriksi Rehnin paikalle.

Valtaosa keskustan kansanedustajista varmasti itse uskoo olevansa sopivia ja päteviä ministeriauton kyytiin. Käytännössä lista on kuitenkin lyhyempi.

Nimityksen myötä Olli Rehn jättää eduskunnan. Hänen paikalleen kansanedustajaksi nousee Paula Lehtomäki.

Lehtomäki on Juha Sipilän valtiosihteeri valtioneuvoston kansliassa. Valtiosihteerinä Lehtomäki ansaitsee 12 350 euroa kuukaudessa. Kansanedustajana Lehtomäen palkasta lähtisi pois kolmannes.

Ministerin pesti paikkaisi Lehtomäen palkanpudotusta.

Jos Lehtomäki jostain syystä ei ota kansanedustajan paikkaa vastaan, eduskuntaan nousee Helsingin vaalipiiristä THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska.

Ministerispekulaatioissa on vahvoilla myös Mika Lintilä.

Viidennen kauden kansanedustaja Lintilä on sivuutettu kerta toisensa jälkeen ministerivalinnoissa. Ehkä nyt on vihdoin hänen vuoronsa. Elinkeinoministerin salkku sopisi Lintilälle, sillä hän on pitkään johtanut keskustan sisäistä talouspoliittista työryhmää.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen hinkuu kovasti ministeriksi. Kokemusta työ- ja elinkeinoministeriöstä hänellä riittää, sillä onhan Pekkarinen ollut siellä ministerinä 2003–2011.

Tuomo Puumala on profiloitunut lähinnä koulutuspoliitikkona.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on myös kovassa nosteessa, mutta Sipilä tuskin ottaa hallitukseensa kahta ministeriä Uudenmaan vaalipiiristä. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on myös Uudeltamaalta.

Mutta.

Anne Berner on kietoutunut Finavia-sotkuun niin syvälle, että pääministeri Sipilällä saattaa olla halu jossain vaiheessa viheltää peli poikki ja vaihtaa ministeriä. Sipilä on puolustanut Berneriä tiukasti, mutta poliittiset realiteetit voivat alkaa vähitellen vaikuttaa. Berneristä uhkaa tulla puolueelle rasite.

Sipilä saattaakin tehdä isomman ministerikierrätyksen. Toki sellainen on muutenkin tulossa, sillä jossain vaiheessa ensi vuonna Annika Saarikko nousee Juha Rehulan tilalle peruspalveluministeriksi.

Jos Sipilä päättää laittaa Bernerin vaihtoon ja tarjolla on kaksi ministerisalkkua, toinen niistä menee vääjäämättä jollekin keskustan kansanedustajalle. Keskustan eduskuntaryhmä kipuilee edelleen siitä, että maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen syrjäytti Esa Härmälän Metsähallituksen johdosta. Sipilä ei varmaankaan halua suututtaa ryhmää uudelleen.

Jos salkkuja on jaossa kaksi, niin Sipilä voi nostaa elinkeinoministeriksi todellisen yllätysnimen. Yllätysnimi ei välttämättä ole kansanedustaja, vaan esimerkiksi yritysjohtaja.

Suomen Pankin johtokunnassa istuu nykyisellään kolme johtajaa. Näistä vapautuu kaksi, sillä Pentti Hakkaraiselle tulee kolmas viiden vuoden kausi täyteen tammikuun lopussa. Toiselle johtokunnan jäsenelle Seppo Honkapohjalle tulee loppuvuodesta täyteen toinen kausi. Hän voisi hakea jatkokautta, mutta ei aio niin tehdä.

Eduskunnan pankkivaltuusto valitsi siis molemmille seuraajat perjantaina. Samalla se päätti, että sekä Nykänen että Rehn aloittavat helmikuun alusta. Näin ollen johtokunta toimii nelihenkisenä Honkapohjan eläköitymiseen asti.

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen toinen ja viimeinen seitsemän vuoden kausi päättyy kesällä 2018. Nyt valittavista johtokunnan jäsenistä saattaa hyvinkin löytyä pääjohtajan seuraaja.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenen edut ovat erittäin hyvät.

Johtokunnan jäsenen palkka on 16 088 euroa kuukaudessa. Luontaisetuina johtokunnan jäsen saa vapaan autoedun sekä ja matkapuhelinedun. Lisäksi on tarjolla työterveyshuolto sekä hammashoito. Hammashoito on tosin rajattu 400 euroon vuodessa.

Toinen nyt valittavista johtokunnan jäsenistä nimitetään johtokunnan varapuheenjohtajaksi, jonka palkka on johtokunnan jäsentä suurempi. Nykyisen varapuheenjohtajan Pentti Hakkaraisen kokonaispalkka on 20 256,30 euroa kuukaudessa. Tämä palkka sisältää luontaisedut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Pankki
 • Johtajanimitys
 • Suvi-Anne Siimes

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää