Valikko
Kotimaa    |   HS-analyysi

Olli Rehn siirtyy Suomen Pankkiin – tuleeko Paula Lehtomäestä uusi elinkeinoministeri? Vai onko tiedossa isompi kierrätys?

Suomen Pankin johtokunnan jäsenillä on hulppeat edut. Varapuheenjohtaja tienaa 20 256,30 euroa kuukaudessa.

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi hetki sitten, että Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on valittu Suomen Pankin johtokunnan uusiksi jäseniksi.

Elinkeinoministeri Olli Rehnillä on ollut iso rooli Juha Sipilän (kesk) hallituksessa. Toimittaja Unto Hämäläinen nimesi sunnuntain kolumnissaan Rehnin hallituksen ”voimahahmoksi”.

Rehnin merkitys perustuu Hämäläisen mukaan hänen vahvaan EU-osaamiseensa sekä myös Rehnin isoon roolin työmarkkinajärjestöjen kanssa käydyissä neuvotteluissa. Rehnin sovittelu vaikutti siihen, että kilpailukykysopimus saatiin lopulta solmittua.

Sipilällä on siis kova miettiminen siinä, kenet hän nostaa elinkeinoministeriksi Rehnin paikalle.

Valtaosa keskustan kansanedustajista varmasti itse uskoo olevansa sopivia ja päteviä ministeriauton kyytiin. Käytännössä lista on kuitenkin lyhyempi.

Nimityksen myötä Olli Rehn jättää eduskunnan. Hänen paikalleen kansanedustajaksi nousee Paula Lehtomäki.

Lehtomäki on Juha Sipilän valtiosihteeri valtioneuvoston kansliassa. Valtiosihteerinä Lehtomäki ansaitsee 12 350 euroa kuukaudessa. Kansanedustajana Lehtomäen palkasta lähtisi pois kolmannes.

Ministerin pesti paikkaisi Lehtomäen palkanpudotusta.

Jos Lehtomäki jostain syystä ei ota kansanedustajan paikkaa vastaan, eduskuntaan nousee Helsingin vaalipiiristä THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska.

Ministerispekulaatioissa on vahvoilla myös Mika Lintilä.

Viidennen kauden kansanedustaja Lintilä on sivuutettu kerta toisensa jälkeen ministerivalinnoissa. Ehkä nyt on vihdoin hänen vuoronsa. Elinkeinoministerin salkku sopisi Lintilälle, sillä hän on pitkään johtanut keskustan sisäistä talouspoliittista työryhmää.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen hinkuu kovasti ministeriksi. Kokemusta työ- ja elinkeinoministeriöstä hänellä riittää, sillä onhan Pekkarinen ollut siellä ministerinä 2003–2011.

Tuomo Puumala on profiloitunut lähinnä koulutuspoliitikkona.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on myös kovassa nosteessa, mutta Sipilä tuskin ottaa hallitukseensa kahta ministeriä Uudenmaan vaalipiiristä. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on myös Uudeltamaalta.

Mutta.

Anne Berner on kietoutunut Finavia-sotkuun niin syvälle, että pääministeri Sipilällä saattaa olla halu jossain vaiheessa viheltää peli poikki ja vaihtaa ministeriä. Sipilä on puolustanut Berneriä tiukasti, mutta poliittiset realiteetit voivat alkaa vähitellen vaikuttaa. Berneristä uhkaa tulla puolueelle rasite.

Sipilä saattaakin tehdä isomman ministerikierrätyksen. Toki sellainen on muutenkin tulossa, sillä jossain vaiheessa ensi vuonna Annika Saarikko nousee Juha Rehulan tilalle peruspalveluministeriksi.

Jos Sipilä päättää laittaa Bernerin vaihtoon ja tarjolla on kaksi ministerisalkkua, toinen niistä menee vääjäämättä jollekin keskustan kansanedustajalle. Keskustan eduskuntaryhmä kipuilee edelleen siitä, että maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen syrjäytti Esa Härmälän Metsähallituksen johdosta. Sipilä ei varmaankaan halua suututtaa ryhmää uudelleen.

Jos salkkuja on jaossa kaksi, niin Sipilä voi nostaa elinkeinoministeriksi todellisen yllätysnimen. Yllätysnimi ei välttämättä ole kansanedustaja, vaan esimerkiksi yritysjohtaja.

Suomen Pankin johtokunnassa istuu nykyisellään kolme johtajaa. Näistä vapautuu kaksi, sillä Pentti Hakkaraiselle tulee kolmas viiden vuoden kausi täyteen tammikuun lopussa. Toiselle johtokunnan jäsenelle Seppo Honkapohjalle tulee loppuvuodesta täyteen toinen kausi. Hän voisi hakea jatkokautta, mutta ei aio niin tehdä.

Eduskunnan pankkivaltuusto valitsi siis molemmille seuraajat perjantaina. Samalla se päätti, että sekä Nykänen että Rehn aloittavat helmikuun alusta. Näin ollen johtokunta toimii nelihenkisenä Honkapohjan eläköitymiseen asti.

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen toinen ja viimeinen seitsemän vuoden kausi päättyy kesällä 2018. Nyt valittavista johtokunnan jäsenistä saattaa hyvinkin löytyä pääjohtajan seuraaja.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenen edut ovat erittäin hyvät.

Johtokunnan jäsenen palkka on 16 088 euroa kuukaudessa. Luontaisetuina johtokunnan jäsen saa vapaan autoedun sekä ja matkapuhelinedun. Lisäksi on tarjolla työterveyshuolto sekä hammashoito. Hammashoito on tosin rajattu 400 euroon vuodessa.

Toinen nyt valittavista johtokunnan jäsenistä nimitetään johtokunnan varapuheenjohtajaksi, jonka palkka on johtokunnan jäsentä suurempi. Nykyisen varapuheenjohtajan Pentti Hakkaraisen kokonaispalkka on 20 256,30 euroa kuukaudessa. Tämä palkka sisältää luontaisedut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Pankki
 • Johtajanimitys
 • Suvi-Anne Siimes

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää