Kotimaa    |   HS-analyysi

Olli Rehn siirtyy Suomen Pankkiin – tuleeko Paula Lehtomäestä uusi elinkeinoministeri? Vai onko tiedossa isompi kierrätys?

Suomen Pankin johtokunnan jäsenillä on hulppeat edut. Varapuheenjohtaja tienaa 20 256,30 euroa kuukaudessa.

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi hetki sitten, että Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on valittu Suomen Pankin johtokunnan uusiksi jäseniksi.

Elinkeinoministeri Olli Rehnillä on ollut iso rooli Juha Sipilän (kesk) hallituksessa. Toimittaja Unto Hämäläinen nimesi sunnuntain kolumnissaan Rehnin hallituksen ”voimahahmoksi”.

Rehnin merkitys perustuu Hämäläisen mukaan hänen vahvaan EU-osaamiseensa sekä myös Rehnin isoon roolin työmarkkinajärjestöjen kanssa käydyissä neuvotteluissa. Rehnin sovittelu vaikutti siihen, että kilpailukykysopimus saatiin lopulta solmittua.

Sipilällä on siis kova miettiminen siinä, kenet hän nostaa elinkeinoministeriksi Rehnin paikalle.

Valtaosa keskustan kansanedustajista varmasti itse uskoo olevansa sopivia ja päteviä ministeriauton kyytiin. Käytännössä lista on kuitenkin lyhyempi.

Nimityksen myötä Olli Rehn jättää eduskunnan. Hänen paikalleen kansanedustajaksi nousee Paula Lehtomäki.

Lehtomäki on Juha Sipilän valtiosihteeri valtioneuvoston kansliassa. Valtiosihteerinä Lehtomäki ansaitsee 12 350 euroa kuukaudessa. Kansanedustajana Lehtomäen palkasta lähtisi pois kolmannes.

Ministerin pesti paikkaisi Lehtomäen palkanpudotusta.

Jos Lehtomäki jostain syystä ei ota kansanedustajan paikkaa vastaan, eduskuntaan nousee Helsingin vaalipiiristä THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska.

Ministerispekulaatioissa on vahvoilla myös Mika Lintilä.

Viidennen kauden kansanedustaja Lintilä on sivuutettu kerta toisensa jälkeen ministerivalinnoissa. Ehkä nyt on vihdoin hänen vuoronsa. Elinkeinoministerin salkku sopisi Lintilälle, sillä hän on pitkään johtanut keskustan sisäistä talouspoliittista työryhmää.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen hinkuu kovasti ministeriksi. Kokemusta työ- ja elinkeinoministeriöstä hänellä riittää, sillä onhan Pekkarinen ollut siellä ministerinä 2003–2011.

Tuomo Puumala on profiloitunut lähinnä koulutuspoliitikkona.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on myös kovassa nosteessa, mutta Sipilä tuskin ottaa hallitukseensa kahta ministeriä Uudenmaan vaalipiiristä. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on myös Uudeltamaalta.

Mutta.

Anne Berner on kietoutunut Finavia-sotkuun niin syvälle, että pääministeri Sipilällä saattaa olla halu jossain vaiheessa viheltää peli poikki ja vaihtaa ministeriä. Sipilä on puolustanut Berneriä tiukasti, mutta poliittiset realiteetit voivat alkaa vähitellen vaikuttaa. Berneristä uhkaa tulla puolueelle rasite.

Sipilä saattaakin tehdä isomman ministerikierrätyksen. Toki sellainen on muutenkin tulossa, sillä jossain vaiheessa ensi vuonna Annika Saarikko nousee Juha Rehulan tilalle peruspalveluministeriksi.

Jos Sipilä päättää laittaa Bernerin vaihtoon ja tarjolla on kaksi ministerisalkkua, toinen niistä menee vääjäämättä jollekin keskustan kansanedustajalle. Keskustan eduskuntaryhmä kipuilee edelleen siitä, että maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen syrjäytti Esa Härmälän Metsähallituksen johdosta. Sipilä ei varmaankaan halua suututtaa ryhmää uudelleen.

Jos salkkuja on jaossa kaksi, niin Sipilä voi nostaa elinkeinoministeriksi todellisen yllätysnimen. Yllätysnimi ei välttämättä ole kansanedustaja, vaan esimerkiksi yritysjohtaja.

Suomen Pankin johtokunnassa istuu nykyisellään kolme johtajaa. Näistä vapautuu kaksi, sillä Pentti Hakkaraiselle tulee kolmas viiden vuoden kausi täyteen tammikuun lopussa. Toiselle johtokunnan jäsenelle Seppo Honkapohjalle tulee loppuvuodesta täyteen toinen kausi. Hän voisi hakea jatkokautta, mutta ei aio niin tehdä.

Eduskunnan pankkivaltuusto valitsi siis molemmille seuraajat perjantaina. Samalla se päätti, että sekä Nykänen että Rehn aloittavat helmikuun alusta. Näin ollen johtokunta toimii nelihenkisenä Honkapohjan eläköitymiseen asti.

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen toinen ja viimeinen seitsemän vuoden kausi päättyy kesällä 2018. Nyt valittavista johtokunnan jäsenistä saattaa hyvinkin löytyä pääjohtajan seuraaja.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenen edut ovat erittäin hyvät.

Johtokunnan jäsenen palkka on 16 088 euroa kuukaudessa. Luontaisetuina johtokunnan jäsen saa vapaan autoedun sekä ja matkapuhelinedun. Lisäksi on tarjolla työterveyshuolto sekä hammashoito. Hammashoito on tosin rajattu 400 euroon vuodessa.

Toinen nyt valittavista johtokunnan jäsenistä nimitetään johtokunnan varapuheenjohtajaksi, jonka palkka on johtokunnan jäsentä suurempi. Nykyisen varapuheenjohtajan Pentti Hakkaraisen kokonaispalkka on 20 256,30 euroa kuukaudessa. Tämä palkka sisältää luontaisedut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Pankki
 • Johtajanimitys
 • Suvi-Anne Siimes

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   HS seuraa: Kolmas ihminen on otettu kiinni Espanjan iskujen jälkeen – ainakin 13 kuoli Barcelonan terrori-iskussa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  4. 4

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Hittiliike burpeella voi rikkoa selän, jos keskivartalo ei ole kunnossa – Asiantuntijan mukaan rankat burpee-haasteet sopivat vain harvoille

  8. 8

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  9. 9

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  10. 10

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Kolmas ihminen on otettu kiinni Espanjan iskujen jälkeen – ainakin 13 kuoli Barcelonan terrori-iskussa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   HS seuraa: Kolmas ihminen on otettu kiinni Espanjan iskujen jälkeen – ainakin 13 kuoli Barcelonan terrori-iskussa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää