Kotimaa

Olli Rehn ja Marja Nykänen Suomen Pankin johtokuntaan – Rehn jatkaa elinkeinoministerinä vuoden loppuun

Kummankin uuden johtajan toimikausi Suomen Pankissa alkaa helmikuun alussa 2017, uusi elinkeinoministeri valitaan kahden viikon päästä

Eduskunnan pankkivaltuusto on valinnut Suomen Pankin johtokuntaan nykyisen elinkeinoministerin Olli Rehnin (kesk) ja Finanssivalvonnan apulaisjohtajan Marja Nykäsen.

Molempien toimikausi alkaa 1. helmikuuta 2017.

Olli Rehn kertoi tiedotustilaisuudessaan jatkavansa elinkeinoministerinä vuoden loppuun asti. Rehn kertoi sopineensa asiasta pääministeri Juha Sipilän kanssa.

Sipilä kirjoitti blogissaan perjantaina, että on päättänyt kutsua koolle keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen torstaina 27. lokakuuta tekemään valinnan Rehnin seuraajasta. Sipilä on parhaillaan virkamatkalla Meksikossa.

Rehn ei aio kommentoida rahapolitiikkaa elinkeinoministerinä ja kertoo kunnioittavansa Suomen Pankin itsenäisyyttä.

”Itsestään selvää, että en kommentoi ministerinä Suomen Pankin toimialaan liittivyä asioita”, Rehn sanoi. ”En toki valtioneuvoston jäsenenä kommentoisi rahapolitiikkaa muutenkaan.”

”Toivon, että Suomen talouden arvioinnissa valtioneuvosto ja Suomen Pankki toimivat kuitenkin hyvässä yhteistyössä – tietenkin kummankin itsenäisyyttä kunnioittaen.”

”Siirtymiseni Suomen Pankkiin ei johdu motivaation puutteesta”, Rehn sanoo.

Rehn korosti, että nykyisissäkin tehtävissään elinkeinomnisterinä hän pääsi toimimaan Suomen talouden ydinasioiden parissa.

Rehn ei osannut tiedotustilaisuudessa tarkasti sanoa, mitä käytännön vaikutuksia nimityksellä on loppuvuoden aikana hänen elinkeinoministerin tehtäväänsä. Joutuuko hän esimerkiksi jäämään pois jostain ministerivaliokunnasta?

”Kaikkia vaikutuksia ei ole vielä ehditty miettiä. Tärkeää on, että kysymykset otetaan tarkasti. Lonkalta ottaen en näe, että olisi esteitä”, Rehn sanoo.

Rehn kertoi, että päätyi hakemaan Suomen Pankkiin ”omakohtaisen soveltuvuustestin nojalla”.

Hän kertoi miten tuli Helsinkiin 33 vuotta sitten opiskelemaan kansantaloustiedettä. Sittemmin hän on väitellyt pienten eurooppalaisten talouksien talousstrategiasta. Komissiossa Rehn toimi muun muassa talous- ja raha-asioista vastaavana ministerinä.

”Osallistuin silloin myös Euroopan keskuspankin kokouksiin komission edustajana”, Rehn sanoi. Lisäksi hän mainitsi saaneensa kokemusta reaalitaloudesta ”varaosaliikkeen kautta”. Tällä Rehn viittasi siihen, että hänen isällään oli Mikkelissä autoja ja niiden varaosia kaupannut liike.

”Veri vetää rahapolitiikan pariin. Miten sillä voidaan vaikuttaa talouden yleiseen kehitykseen, kestävään kasvuun ja hintavakauteen”, Rehn sanoi.

”Suomen Pankki on yksi tasavaltamme keskeisiä valtiollisia elimiä. Se on yksi eurojärjestelmän kulmakivistä. Se ei ole EKP:n haarakonttori. Muun muassa laadukkaan taloustieteellisen tutkimuksen vuoksi Suomen Pankki on kokoaan suurempi vaikuttaja”, Rehn sanoi.

Rehnin lisäksi pankkivaltuusto nimitti johtokuntaan Finanssivalvonnan apulaisjohtajan Marja Nykäsen.

Pankin johtokunnassa on nyt kolme jäsentä: pääjohtaja Erkki Liikanen, 66, sekä jäsenet Pentti Hakkarainen, 58, ja Seppo Honkapohja, 65. Johtokunnasta avautui kaksi paikkaa, sillä Hakkaraiselle tulee kolmas viiden vuoden kausi täyteen tammikuun 2017 lopussa. Seppo Honkapohjalle tulee loppuvuodesta 2017 täyteen toinen kausi, eikä hän hae jatkokautta.

Kaikkiaan Suomen Pankin johtokuntaan haki 19 henkilöä. Osa haki vain toista paikkaa, osa molempia.

Hakijoiden joukossa olivat muiden muassa Jyväskylän yliopiston koulutustaloustieteen professori Roope Uusitalo, valtiovarainministeriön ylijohtaja Pentti Pikkarainen ja vm:n osastopäällikkö Markus Sovala.

Pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Nykäsen ja Rehnin valinta oli valtuustossa yksimielinen.

Valtuusto oli ensin valinnut yhdeksän ehdokasta haastatteluihin. Tästä määrä oli karsittu neljään.

Lopullinen päätös Nykäsen ja Rehnin valinnan osalta tehtiin Vanhasen mukaan yhdellä keskustelukierroksella valtuustossa.

Valintoja valmistelleeseen ryhmään kuulunut pankkivaltuuston jäsen ja kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) sanoo, että pankkivaltuusto ei painottanut sukupuolta valinnassa.

”Me katsoimme aidosti pätevyyttä. Kun päädyimme siihen, että pannaan nämä paikat yhtä aikaa auki, niin päätimme hakea tiimiä. Tiedämme pääjohtajan ansiot, ja yritimme katsoa, mitä hänen rinnalleen tarvitaan. Silloin päädyttiin, että toisaalta raha- ja talouspolitiikan osaamista ja toisaalta rahoitusmarkkinoiden sekä pankkisektorin osaamista.”

Urpilainen sanoo, että Nykäsen sukupuoli ”ei ollut haitaksi, mutta ei ensisijainen tekijä”.

”On hyvä, että pankissa on molempia sukupuolia.”

Matti Vanhanen kehui Marja Nykäsen pitkää pankkialan kokemusta niin yksityiseltä pankkisektorilta kuin Finanssivalvonnasta. Nykänen on koulutukseltaan juristi.

”Hänellä on kokemusta molemmilta puolilta pöytää. Tällä oli suuri vaikutus ratkaisuun”, Vanhanen sanoo.

Vanhanen ei halunnut ottaa kantaa siihen, missä vaiheessa Olli Rehn joutuu luopumaan ministeripostistaan.

Vanhasen mukaan asia kuuluu pääministerin päätettäväksi.

”Euroopan keskuspankin itsenäisyys on se näkökulma, jonka kautta tätä pitää lähestyä”, Vanhanen sanoi.

Pankkivaltuuston jäsenen Pentti Oinosen (ps) mukaan asia on ”vakavan harkinnan paikka”.

Jutta Urpilainen sanoo henkilökohtaisena mielipiteenään, että Rehnin pitäisi siirtyä pois ministerin tehtävistä.

”Kaikki tietävät, että hän on poistumassa, joten hän on ministerinä hieman lame duck (rampa ankka). Ja toisaalta pankin riippumattomuuden kannalta. Olisi selkeämpää, että hän jäisi ministerin tehtävästä pois ja alkaisi orientoitua tähän uuteen tehtävään.”

Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ei näe ongelmaa siinä, että Rehn jatkaisi ministerinä. Liikanen itse jatkoi pankkinimityksensä jälkeen EU:n komissiossa, ennen kuin aloitti Suomen Pankissa.

Rehn pitää tiedotustilaisuuden valinnastaan puoliltapäivin ja kertonee silloin, miten aikoo menetellä.

Jompi kumpi uusista johtokunnan jäsenistä valitaan Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajaksi. Matti Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa, että tämä valinta tehdään vasta talvella.

Vanhasen mukaan pankkivaltuusto kävi pohdinnan myös siitä, riittääkö johtokuntaan kolme jäsentä. Johtokunta on päätösvaltainen silloin, kun kaikki kolme ovat paikalla, mikä matkojen takia aiheuttaa joskus ongelmia.

Viime keväänä johtokunnan sijaisuusjärjestelmää viilattiin hieman, joten pankkivaltuusto katsoi kolmen riittävän.

”Väliaikaisesti tulee nyt neljän jäsenen johtokunta. Pankin säännöt sallivat sen”, Vanhanen sanoo.

Valinnan tehnyt yhdeksänjäseninen pankkivaltuusto koostuu eduskuntapuolueiden poliitikoista, sillä Suomen Pankki toimii eduskunnan takuulla ja hoidossa.

Pankkivaltuusto nimittää johtokunnan jäsenet. Pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti pankkivaltuuston esityksestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Pankki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  4. 4

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  5. 5

   Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – Sitten kouluväki päätti vedota päättäjiin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

  8. 8

   Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

  9. 9

   Pitkäaikainen väsymys on jo epidemia, väittää unitutkija – Kiistanalaisen ongelman syystä ei ole selvyyttä

  10. 10

   Milloin lapsesta huolehtiminen menee liiallisuuksiin? ”Parempi mennä pikkuisen riskillä kuin olla koko ajan lapsen selän takana”, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  8. 8

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää