Valikko
Kotimaa

Olli Rehn ja Marja Nykänen Suomen Pankin johtokuntaan – Rehn jatkaa elinkeinoministerinä vuoden loppuun

Kummankin uuden johtajan toimikausi Suomen Pankissa alkaa helmikuun alussa 2017, uusi elinkeinoministeri valitaan kahden viikon päästä

Eduskunnan pankkivaltuusto on valinnut Suomen Pankin johtokuntaan nykyisen elinkeinoministerin Olli Rehnin (kesk) ja Finanssivalvonnan apulaisjohtajan Marja Nykäsen.

Molempien toimikausi alkaa 1. helmikuuta 2017.

Olli Rehn kertoi tiedotustilaisuudessaan jatkavansa elinkeinoministerinä vuoden loppuun asti. Rehn kertoi sopineensa asiasta pääministeri Juha Sipilän kanssa.

Sipilä kirjoitti blogissaan perjantaina, että on päättänyt kutsua koolle keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen torstaina 27. lokakuuta tekemään valinnan Rehnin seuraajasta. Sipilä on parhaillaan virkamatkalla Meksikossa.

Rehn ei aio kommentoida rahapolitiikkaa elinkeinoministerinä ja kertoo kunnioittavansa Suomen Pankin itsenäisyyttä.

”Itsestään selvää, että en kommentoi ministerinä Suomen Pankin toimialaan liittivyä asioita”, Rehn sanoi. ”En toki valtioneuvoston jäsenenä kommentoisi rahapolitiikkaa muutenkaan.”

”Toivon, että Suomen talouden arvioinnissa valtioneuvosto ja Suomen Pankki toimivat kuitenkin hyvässä yhteistyössä – tietenkin kummankin itsenäisyyttä kunnioittaen.”

”Siirtymiseni Suomen Pankkiin ei johdu motivaation puutteesta”, Rehn sanoo.

Rehn korosti, että nykyisissäkin tehtävissään elinkeinomnisterinä hän pääsi toimimaan Suomen talouden ydinasioiden parissa.

Rehn ei osannut tiedotustilaisuudessa tarkasti sanoa, mitä käytännön vaikutuksia nimityksellä on loppuvuoden aikana hänen elinkeinoministerin tehtäväänsä. Joutuuko hän esimerkiksi jäämään pois jostain ministerivaliokunnasta?

”Kaikkia vaikutuksia ei ole vielä ehditty miettiä. Tärkeää on, että kysymykset otetaan tarkasti. Lonkalta ottaen en näe, että olisi esteitä”, Rehn sanoo.

Rehn kertoi, että päätyi hakemaan Suomen Pankkiin ”omakohtaisen soveltuvuustestin nojalla”.

Hän kertoi miten tuli Helsinkiin 33 vuotta sitten opiskelemaan kansantaloustiedettä. Sittemmin hän on väitellyt pienten eurooppalaisten talouksien talousstrategiasta. Komissiossa Rehn toimi muun muassa talous- ja raha-asioista vastaavana ministerinä.

”Osallistuin silloin myös Euroopan keskuspankin kokouksiin komission edustajana”, Rehn sanoi. Lisäksi hän mainitsi saaneensa kokemusta reaalitaloudesta ”varaosaliikkeen kautta”. Tällä Rehn viittasi siihen, että hänen isällään oli Mikkelissä autoja ja niiden varaosia kaupannut liike.

”Veri vetää rahapolitiikan pariin. Miten sillä voidaan vaikuttaa talouden yleiseen kehitykseen, kestävään kasvuun ja hintavakauteen”, Rehn sanoi.

”Suomen Pankki on yksi tasavaltamme keskeisiä valtiollisia elimiä. Se on yksi eurojärjestelmän kulmakivistä. Se ei ole EKP:n haarakonttori. Muun muassa laadukkaan taloustieteellisen tutkimuksen vuoksi Suomen Pankki on kokoaan suurempi vaikuttaja”, Rehn sanoi.

Rehnin lisäksi pankkivaltuusto nimitti johtokuntaan Finanssivalvonnan apulaisjohtajan Marja Nykäsen.

Pankin johtokunnassa on nyt kolme jäsentä: pääjohtaja Erkki Liikanen, 66, sekä jäsenet Pentti Hakkarainen, 58, ja Seppo Honkapohja, 65. Johtokunnasta avautui kaksi paikkaa, sillä Hakkaraiselle tulee kolmas viiden vuoden kausi täyteen tammikuun 2017 lopussa. Seppo Honkapohjalle tulee loppuvuodesta 2017 täyteen toinen kausi, eikä hän hae jatkokautta.

Kaikkiaan Suomen Pankin johtokuntaan haki 19 henkilöä. Osa haki vain toista paikkaa, osa molempia.

Hakijoiden joukossa olivat muiden muassa Jyväskylän yliopiston koulutustaloustieteen professori Roope Uusitalo, valtiovarainministeriön ylijohtaja Pentti Pikkarainen ja vm:n osastopäällikkö Markus Sovala.

Pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Nykäsen ja Rehnin valinta oli valtuustossa yksimielinen.

Valtuusto oli ensin valinnut yhdeksän ehdokasta haastatteluihin. Tästä määrä oli karsittu neljään.

Lopullinen päätös Nykäsen ja Rehnin valinnan osalta tehtiin Vanhasen mukaan yhdellä keskustelukierroksella valtuustossa.

Valintoja valmistelleeseen ryhmään kuulunut pankkivaltuuston jäsen ja kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) sanoo, että pankkivaltuusto ei painottanut sukupuolta valinnassa.

”Me katsoimme aidosti pätevyyttä. Kun päädyimme siihen, että pannaan nämä paikat yhtä aikaa auki, niin päätimme hakea tiimiä. Tiedämme pääjohtajan ansiot, ja yritimme katsoa, mitä hänen rinnalleen tarvitaan. Silloin päädyttiin, että toisaalta raha- ja talouspolitiikan osaamista ja toisaalta rahoitusmarkkinoiden sekä pankkisektorin osaamista.”

Urpilainen sanoo, että Nykäsen sukupuoli ”ei ollut haitaksi, mutta ei ensisijainen tekijä”.

”On hyvä, että pankissa on molempia sukupuolia.”

Matti Vanhanen kehui Marja Nykäsen pitkää pankkialan kokemusta niin yksityiseltä pankkisektorilta kuin Finanssivalvonnasta. Nykänen on koulutukseltaan juristi.

”Hänellä on kokemusta molemmilta puolilta pöytää. Tällä oli suuri vaikutus ratkaisuun”, Vanhanen sanoo.

Vanhanen ei halunnut ottaa kantaa siihen, missä vaiheessa Olli Rehn joutuu luopumaan ministeripostistaan.

Vanhasen mukaan asia kuuluu pääministerin päätettäväksi.

”Euroopan keskuspankin itsenäisyys on se näkökulma, jonka kautta tätä pitää lähestyä”, Vanhanen sanoi.

Pankkivaltuuston jäsenen Pentti Oinosen (ps) mukaan asia on ”vakavan harkinnan paikka”.

Jutta Urpilainen sanoo henkilökohtaisena mielipiteenään, että Rehnin pitäisi siirtyä pois ministerin tehtävistä.

”Kaikki tietävät, että hän on poistumassa, joten hän on ministerinä hieman lame duck (rampa ankka). Ja toisaalta pankin riippumattomuuden kannalta. Olisi selkeämpää, että hän jäisi ministerin tehtävästä pois ja alkaisi orientoitua tähän uuteen tehtävään.”

Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ei näe ongelmaa siinä, että Rehn jatkaisi ministerinä. Liikanen itse jatkoi pankkinimityksensä jälkeen EU:n komissiossa, ennen kuin aloitti Suomen Pankissa.

Rehn pitää tiedotustilaisuuden valinnastaan puoliltapäivin ja kertonee silloin, miten aikoo menetellä.

Jompi kumpi uusista johtokunnan jäsenistä valitaan Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajaksi. Matti Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa, että tämä valinta tehdään vasta talvella.

Vanhasen mukaan pankkivaltuusto kävi pohdinnan myös siitä, riittääkö johtokuntaan kolme jäsentä. Johtokunta on päätösvaltainen silloin, kun kaikki kolme ovat paikalla, mikä matkojen takia aiheuttaa joskus ongelmia.

Viime keväänä johtokunnan sijaisuusjärjestelmää viilattiin hieman, joten pankkivaltuusto katsoi kolmen riittävän.

”Väliaikaisesti tulee nyt neljän jäsenen johtokunta. Pankin säännöt sallivat sen”, Vanhanen sanoo.

Valinnan tehnyt yhdeksänjäseninen pankkivaltuusto koostuu eduskuntapuolueiden poliitikoista, sillä Suomen Pankki toimii eduskunnan takuulla ja hoidossa.

Pankkivaltuusto nimittää johtokunnan jäsenet. Pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti pankkivaltuuston esityksestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Pankki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  3. 3

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  4. 4

   Helsingin pormestari­ehdokkaat haukkuvat pääministeri Sipilän Malmi-puheet pystyyn: ”Näin isoilla asioilla ei voi leikkiä”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  7. 7

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  8. 8

   HS bongasi Lapissa naamioituja Mersuja, jotka piilotettiin nopeasti – ”Siellä on varmaan aika monella salaisuuksia”

  9. 9

   Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

  10. 10

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  4. 4

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  8. 8

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kieli­taidottomille ei enää löydy töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää