Valikko
Kotimaa

Olli Rehn ja Marja Nykänen Suomen Pankin johtokuntaan – Rehn jatkaa elinkeinoministerinä vuoden loppuun

Kummankin uuden johtajan toimikausi Suomen Pankissa alkaa helmikuun alussa 2017, uusi elinkeinoministeri valitaan kahden viikon päästä.

Keskustassa ministerinimitystä kärkkyvät joutuvat pureskelemaan kynsiään vielä hetken, sillä perjantaina Suomen Pankkiin nimitetylle elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) nimitetään seuraaja vajaan kahden viikon päästä, 27. lokakuuta.

Varsinaisiin ministerin tehtäviin seuraaja pääsee vasta ensi vuoden puolella, sillä Rehn aikoo jatkaa hallituksessa ja elinkeinoministerinä vuoden loppuun asti. Rehn kertoi sopineensa asiasta pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.

Rehnin toimikausi Suomen Pankissa alkaa helmikuun alussa 2017.

Rehnin valinnan tehnyt eduskunnan pankkivaltuusto ei ottanut kantaa siihen, miten pitkään Rehnin olisi sopivaa jatkaa ministerinä. Pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) katsoo asian kuuluvan pääministerin päätettäväksi.

Pankkivaltuuston ja nimityksiä valmistelleen työjaoston jäsen, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) sen sijaan olisi suonut, että Rehn jättäisi hallituksen mahdollisimman pian.

”Kaikki tietävät, että hän on poistumassa, joten hän on ministerinä hieman lame duck (rampa ankka). Ja toisaalta pankin riippumattomuuden kannalta. Olisi selkeämpää, että hän jäisi ministerin tehtävästä pois ja alkaisi orientoitua tähän uuteen tehtävään”, Urpilainen sanoi.

Eduskunnan pankkivaltuusto nimitti perjantaina Rehnin lisäksi Suomen Pankin johtokuntaan Marja Nykäsen, joka toimii nykyisin apulaisjohtajana Finanssivalvonnassa. Hänenkin kautensa alkaa helmikuun alussa.

Matti Vanhasen mukaan Nykäsen ja Rehnin valinta oli valtuustossa yksimielinen. Pankkiin oli 19 hakijaa, joista osa oli hakenut vain toista paikkaa, osa molempia.

Jutta Urpilaisen mukaan pankkivaltuusto katsoi ensisijaisesti hakijoiden pätevyyttä ja haki sopivaa tiimiä nykyisen pääjohtajan Erkki Liikasen rinnalle.

Näin päädyttiin siihen, että toisen hakijan toivottiin edustavan raha- ja talouspoliittista osaamista, ja toisen rahoitusmarkkinoiden ja pankkisektorin osaamista.

Urpilainen sanoo, että Nykäsen sukupuoli ”ei ollut haitaksi, mutta ei ensisijainen tekijä”. Suomen Pankin johtokunnassa ei ole ollut naista vuoden 2010 jälkeen.

Matti Vanhanen kehui Marja Nykäsen pitkää pankkialan kokemusta niin yksityiseltä pankkisektorilta kuin Finanssivalvonnasta. Nykänen on koulutukseltaan juristi.

”Hänellä on kokemusta molemmilta puolilta pöytää. Tällä oli suuri vaikutus ratkaisuun”, Vanhanen sanoo.

Lomalta Slovakiasta tavoitettu Marja Nykänen sanoo HS:lle, että hakuprosessi oli positiivinen kokemus.

”Tietysti jos jotain paikkaa hakee, sen myös silloin haluaa saada”, Nykänen sanoo. Hän ei myönnä olevansa yllättynyt.

”Jos olisin saanut lottovoiton, voisin sanoa olevani yllättynyt”, hän naurahtaa.

Nykänen arvioi, että hänen kokemuksensa sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta sekä vahva riskienhallinnan tuntemus painoivat valinnassa.

Olli Rehn järjesti perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi, ettei siirry keskuspankkiin ainakaan motivaation puutteen takia.

”Halusin lähteä kentälle, jonka koen leipälajikseni”, Rehn sanoi.

Rehn on opiskellut kansantaloustiedettä ja väitellyt tohtoriksi pienten eurooppalaisten talouksien talousstrategiasta.

EU:n komission jäsenenä hän vastasi talous- ja raha-asioista ja oli paljon esillä eurokriisin kriittisimpinä hetkinä.

Rehn kertoo kunnioittavansa Suomen Pankin itsenäisyyttä.

”Itsestään selvää on, että en kommentoi ministerinä Suomen Pankin toimialaan liittyviä asioita”, Rehn sanoi. ”En toki valtioneuvoston jäsenenä kommentoisi rahapolitiikkaa muutenkaan.”

”Toivon, että Suomen talouden arvioinnissa valtioneuvosto ja Suomen Pankki toimivat kuitenkin hyvässä yhteistyössä – tietenkin kummankin itsenäisyyttä kunnioittaen.”

Pankin johtokunnassa on nyt kolme jäsentä: pääjohtaja Erkki Liikanen, 66, sekä jäsenet Pentti Hakkarainen, 58, ja Seppo Honkapohja, 65.

Hakkaraiselle tulee kolmas viiden vuoden kausi täyteen tammikuun 2017 lopussa. Seppo Honkapohjalle tulee vuoden 2017 lopussa täyteen toinen kausi, eikä hän hae jatkokautta.

”Väliaikaisesti tulee nyt neljän jäsenen johtokunta. Pankin säännöt sallivat sen”, Vanhanen sanoo.

Jompikumpi uusista johtokunnan jäsenistä valitaan myöhemmin talvella Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajaksi.

Olli Rehn

 Keskustan 54-vuotias kansanedustaja, elinkeinoministeri.

 Filosofian tohtori, kansanedustaja 1991–1995, Euroopan parlamentin jäsen 1995–1996 ja 2014–2015.

 EU:n komission jäsen 2004–2014. Toimi ensin laajentumisesta vastaavana ja myöhemmin talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina.

Marja Nykänen

 Finanssimarkkinoita eli muun muassa pankkeja ja vakuutusyhtiöitä valvovan Finanssivalvonnan (Fiva) apulaisjohtaja, 54-vuotias.

 Oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari.

 Fivassa vuodesta 2010, sitä ennen pääosin Nordean palveluksessa.

 Vastasi pankissa viimeksi konsernin luottosalkun laadun valvonnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Pankki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  6. 6

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  3. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  4. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  5. Tunti sitten
  6. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  7. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  8. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  11. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  12. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  13. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  14. Näytä lisää