Valikko
Kotimaa

Suomesta Isisin riveihin lähteneet pettyivät – ”Miten haavoittaminen ja murhaaminen muuttuu yhtäkkiä hyveeksi”

Supo on tunnistanut noin 70 Suomesta Syyrian taistelu­alueelle lähtenyttä. Vain harva on ollut syrjäytynyt. Moni on ollut aktiivinen töissä opinnoissa ja järjestöissä.

Syrjäytyminen ei selitä musliminuorten motiiveja matkustaa Syyrian ja Irakin konfliktialueille, kuten aiemmin on luultu.

Sen sijaan osalle lähtijöistä on ollut ominaista aktiivisuus työelämässä, opinnoissa ja erityisesti islamilaisissa järjestöissä, kertoo perjantaina julkistettu tutkimus. Isisiin liittyneiden joukossa on kuitenkin ollut syrjäytyneisyyttä. Osalla heistä on ollut myös rikollista taustaa.

Suojelupoliisi on tunnistanut vuodesta 2012 lähtien noin 70 Suomesta Syyrian taistelualueelle lähtenyttä ihmistä. Tutkimuksessa ei löydetty heille yhtenäistä sosiaalista profiilia.

Joukko on kirjava: he ovat asuneet eri puolella Suomea ja edustavat eri kansallisuuksia ja etnisiä ryhmiä. Joukossa on syntyperäisiä suomalaisia ja ulkomailla syntyneitä. Koulutustasotkin vaihtelevat.

Marko Juntusen, Karin Creutz-Sundblomin ja Juha Saarisen Suomesta Syyrian ja Irakin konfliktikentälle suuntautuva liikkuvuus -tutkimuksessa pyrittiin etsimään syitä, miksi suomalaisia musliminuoria on onnistuttu houkuttelemaan konfliktialueille. Keskeinen tutkimustulos oli se, että radikalisoituminen ei ole Suomessa lopullista ideolo­gian omaksumista, vaan prosessi jossa nuoret rakentavat uskonnollisia kantojaan.

Haastattelu-, havainnointi- ja verkkoaineistoon perustuneessa tutkimuksessa ilmeni, että lähtemiseen liittyy tarve auttaa muslimeja. Monien osalta lähtö oli kuitenkin tapahtunut puutteellisen tiedon varassa.

Monet haastatellut katsoivat, että Isisin toiminta on kääntynyt sitä itseään vastaan. He ilmaisivat pettyneensä Isisin tapaisten liikkeiden strategioihin ja toimintatapoihin. Osa aiemmin Isisiä kannattaneista haastatelluista ei enää löydä Isisin toiminnalle uskonnollista oikeutusta.

Tutkimukseen osallistuneilta ei myöskään herunut ymmärrystä aseellisille iskuille läntisiä ”pehmeitä kohteita” vastaan. Tutkijat kertovat, että tällaisen aseellisen toiminnan tuomitseminen oli kaikissa ryhmissä yksimielistä.

”En tajua, mitä tekemistä jollain kahvilassa istuvilla ihmisillä toisessa maassa on sen kanssa, mitä Syyriassa tai Irakissa tapahtuu, niin että heidän haavoittaminen ja murhaaminen muuttuu yhtäkkiä hyveeksi”, sanoi eräs haastateltava, jota oli Suomessa tutkittu terrorismirikostutkinnassa.

Tutkimuksessa ilmeni, että erityisesti kahden ja kolmen hengen pienryhmillä oli keskeinen merkitys sen kannalta, kuka ­todellisuudessa lähti konflikti­alueille.

Lähtijöissä oli niin avio- kuin ystäväpareja. Useat lähteneet olivat sukulaisia.

Tutkijat eivät löytäneet Suomesta järjestelmällistä rekrytointitoimintaa tietoverkoista. He pitävät kuitenkin todennäköisenä, että lähtijät ja Isisiin liittyneet ihmiset ovat rohkaisseet tai rekrytoineet tuttujaan sosiaalisen median välityksellä.

Tutkimuksessa suositellaan, että tehokkain tapa ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista on myötävaikuttaa sellaisen yhteiskunnallisen ilmapiirin kehittymiseen, jossa eri islamilaiset suuntaukset ymmärretään tasaveroiseksi muiden uskontokuntien kanssa.

Suomessa järjestetään iso Syyria-avustuskokous – sodan uhreja autetaan miljardeilla

Suomessa järjestään merkittävä Syyrian avustuskokous alkuvuodesta. Kokouspaikkana on Helsinki.

Helmikuussa Lontoossa järjestetyssä tapaamisessa kymmenet maat ja järjestöt lupautuivat auttamaan Syyrian sodan uhreja vajaalla kymmenellä miljardilla eurolla. Lontoossa Suomen lupaus Syyrialle oli yhteensä 25 miljoonaa euroa.

Suomessa järjestettävästä kokouksesta kerrottiin perjantaina, UNHCR:n johtajan Filippo Grandin Helsingin-vierailun yhteydessä.

Grandin mukaan ”kyseessä on tärkeä ohjelma, jolle pitää antaa korkea profiili”.

”Olemme tästä hyvin iloisia”, Grandi sanoi Helsingissä.

Helsingin kokouksessa on tarkoitus kertoa siitä, kuinka Lontoossa luvatut varat tullaan käyttämään vuosina 2017 ja 2018. Kaupunkiin ovat tulossa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kehitysjärjestö UNDP sekä humanitaarisen avun koordinointijärjestö OCHA.

Kokoukseen on mahdollisesti osallistumassa myös Pohjoismaiden ministereitä. Tilaisuutta isännöi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok).

”Olemme keskustelleet konferenssin isännöinnistä pohjoismaisten kumppaneidemme kanssa. Tämä on askel eteenpäin”, Mykkänen totesi perjantaina.

Ministerin mukaan neuvottelut avustuskonferenssista jatkuvat ensi viikolla.

Kyse ei ole yksin humanitaarisesta avusta sodan uhreille.

Varoja on tarkoitus suunnata myös sodan jälkeiseen aikaan sekä avustaa Syyrian lähimaita, joihin suurin osa sodan pakolaisista on paennut. Helsingissä YK:n järjestöt kertovat tarkemmista suunnitelmista.

Aloite kokouksen järjestämiseksi Helsingissä tuli ulkoministeriön mukaan UNDP:ltä.

Syyrian sota on jatkunut jo yli viisi vuotta. Sodassa on kuollut satojatuhansia ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan väkivaltaa.

Neuvottelut sodan päättymisestä eivät ole edenneet, eikä tulitauostakaan ole tietoa. Edellinen lyhyt tulitauko päättyi syyskuussa avustuskuljetuksen pommitukseen.

Tulitauon päättymisen jälkeen Syyrian armeija aloitti Venäjän tuella massiivisen sotilasoperaation Itä-Aleppon takaisin valtaamiseksi kapinallisilta. Pommituksen kohteiksi ovat joutuneet muun muassa sairaalat sekä muut siviilikohteet. Kaupungissa on saarroksissa noin 250 000 ihmistä.

Täsmennys 15.10. kello 11.15: Tässä jutussa kirjoitettiin aiemmin, että Syyriaan, Irakiin ja terroristijärjestö Isisin riveihin lähteneet suomalaiset musliminuoret eivät ole olleet syrjäytyneitä. Isisiin liittyneiden joukossa on kuitenkin syrjäytyneisyyttä. Osalla heistä on myös rikollista taustaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Suomi
 • Supo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää