Valikko
Kotimaa

Suomesta Isisin riveihin lähteneet pettyivät – ”Miten haavoittaminen ja murhaaminen muuttuu yhtäkkiä hyveeksi”

Supo on tunnistanut noin 70 Suomesta Syyrian taistelu­alueelle lähtenyttä. Vain harva on ollut syrjäytynyt. Moni on ollut aktiivinen töissä opinnoissa ja järjestöissä.

Syrjäytyminen ei selitä musliminuorten motiiveja matkustaa Syyrian ja Irakin konfliktialueille, kuten aiemmin on luultu.

Sen sijaan osalle lähtijöistä on ollut ominaista aktiivisuus työelämässä, opinnoissa ja erityisesti islamilaisissa järjestöissä, kertoo perjantaina julkistettu tutkimus. Isisiin liittyneiden joukossa on kuitenkin ollut syrjäytyneisyyttä. Osalla heistä on ollut myös rikollista taustaa.

Suojelupoliisi on tunnistanut vuodesta 2012 lähtien noin 70 Suomesta Syyrian taistelualueelle lähtenyttä ihmistä. Tutkimuksessa ei löydetty heille yhtenäistä sosiaalista profiilia.

Joukko on kirjava: he ovat asuneet eri puolella Suomea ja edustavat eri kansallisuuksia ja etnisiä ryhmiä. Joukossa on syntyperäisiä suomalaisia ja ulkomailla syntyneitä. Koulutustasotkin vaihtelevat.

Marko Juntusen, Karin Creutz-Sundblomin ja Juha Saarisen Suomesta Syyrian ja Irakin konfliktikentälle suuntautuva liikkuvuus -tutkimuksessa pyrittiin etsimään syitä, miksi suomalaisia musliminuoria on onnistuttu houkuttelemaan konfliktialueille. Keskeinen tutkimustulos oli se, että radikalisoituminen ei ole Suomessa lopullista ideolo­gian omaksumista, vaan prosessi jossa nuoret rakentavat uskonnollisia kantojaan.

Haastattelu-, havainnointi- ja verkkoaineistoon perustuneessa tutkimuksessa ilmeni, että lähtemiseen liittyy tarve auttaa muslimeja. Monien osalta lähtö oli kuitenkin tapahtunut puutteellisen tiedon varassa.

Monet haastatellut katsoivat, että Isisin toiminta on kääntynyt sitä itseään vastaan. He ilmaisivat pettyneensä Isisin tapaisten liikkeiden strategioihin ja toimintatapoihin. Osa aiemmin Isisiä kannattaneista haastatelluista ei enää löydä Isisin toiminnalle uskonnollista oikeutusta.

Tutkimukseen osallistuneilta ei myöskään herunut ymmärrystä aseellisille iskuille läntisiä ”pehmeitä kohteita” vastaan. Tutkijat kertovat, että tällaisen aseellisen toiminnan tuomitseminen oli kaikissa ryhmissä yksimielistä.

”En tajua, mitä tekemistä jollain kahvilassa istuvilla ihmisillä toisessa maassa on sen kanssa, mitä Syyriassa tai Irakissa tapahtuu, niin että heidän haavoittaminen ja murhaaminen muuttuu yhtäkkiä hyveeksi”, sanoi eräs haastateltava, jota oli Suomessa tutkittu terrorismirikostutkinnassa.

Tutkimuksessa ilmeni, että erityisesti kahden ja kolmen hengen pienryhmillä oli keskeinen merkitys sen kannalta, kuka ­todellisuudessa lähti konflikti­alueille.

Lähtijöissä oli niin avio- kuin ystäväpareja. Useat lähteneet olivat sukulaisia.

Tutkijat eivät löytäneet Suomesta järjestelmällistä rekrytointitoimintaa tietoverkoista. He pitävät kuitenkin todennäköisenä, että lähtijät ja Isisiin liittyneet ihmiset ovat rohkaisseet tai rekrytoineet tuttujaan sosiaalisen median välityksellä.

Tutkimuksessa suositellaan, että tehokkain tapa ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista on myötävaikuttaa sellaisen yhteiskunnallisen ilmapiirin kehittymiseen, jossa eri islamilaiset suuntaukset ymmärretään tasaveroiseksi muiden uskontokuntien kanssa.

Suomessa järjestetään iso Syyria-avustuskokous – sodan uhreja autetaan miljardeilla

Suomessa järjestään merkittävä Syyrian avustuskokous alkuvuodesta. Kokouspaikkana on Helsinki.

Helmikuussa Lontoossa järjestetyssä tapaamisessa kymmenet maat ja järjestöt lupautuivat auttamaan Syyrian sodan uhreja vajaalla kymmenellä miljardilla eurolla. Lontoossa Suomen lupaus Syyrialle oli yhteensä 25 miljoonaa euroa.

Suomessa järjestettävästä kokouksesta kerrottiin perjantaina, UNHCR:n johtajan Filippo Grandin Helsingin-vierailun yhteydessä.

Grandin mukaan ”kyseessä on tärkeä ohjelma, jolle pitää antaa korkea profiili”.

”Olemme tästä hyvin iloisia”, Grandi sanoi Helsingissä.

Helsingin kokouksessa on tarkoitus kertoa siitä, kuinka Lontoossa luvatut varat tullaan käyttämään vuosina 2017 ja 2018. Kaupunkiin ovat tulossa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kehitysjärjestö UNDP sekä humanitaarisen avun koordinointijärjestö OCHA.

Kokoukseen on mahdollisesti osallistumassa myös Pohjoismaiden ministereitä. Tilaisuutta isännöi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok).

”Olemme keskustelleet konferenssin isännöinnistä pohjoismaisten kumppaneidemme kanssa. Tämä on askel eteenpäin”, Mykkänen totesi perjantaina.

Ministerin mukaan neuvottelut avustuskonferenssista jatkuvat ensi viikolla.

Kyse ei ole yksin humanitaarisesta avusta sodan uhreille.

Varoja on tarkoitus suunnata myös sodan jälkeiseen aikaan sekä avustaa Syyrian lähimaita, joihin suurin osa sodan pakolaisista on paennut. Helsingissä YK:n järjestöt kertovat tarkemmista suunnitelmista.

Aloite kokouksen järjestämiseksi Helsingissä tuli ulkoministeriön mukaan UNDP:ltä.

Syyrian sota on jatkunut jo yli viisi vuotta. Sodassa on kuollut satojatuhansia ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan väkivaltaa.

Neuvottelut sodan päättymisestä eivät ole edenneet, eikä tulitauostakaan ole tietoa. Edellinen lyhyt tulitauko päättyi syyskuussa avustuskuljetuksen pommitukseen.

Tulitauon päättymisen jälkeen Syyrian armeija aloitti Venäjän tuella massiivisen sotilasoperaation Itä-Aleppon takaisin valtaamiseksi kapinallisilta. Pommituksen kohteiksi ovat joutuneet muun muassa sairaalat sekä muut siviilikohteet. Kaupungissa on saarroksissa noin 250 000 ihmistä.

Täsmennys 15.10. kello 11.15: Tässä jutussa kirjoitettiin aiemmin, että Syyriaan, Irakiin ja terroristijärjestö Isisin riveihin lähteneet suomalaiset musliminuoret eivät ole olleet syrjäytyneitä. Isisiin liittyneiden joukossa on kuitenkin syrjäytyneisyyttä. Osalla heistä on myös rikollista taustaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Suomi
 • Supo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää