Valikko
Kotimaa

Esitys Lex Lindströmistä loppusuoralla: eläkkeelle pääsevien kuukausitulot nousemassa jopa 200 euroa, mukaan entistä isompi joukko iäkkäitä

Eläkelaki maksaa 34 miljoonaa euroa. Mukaan pääsevät 60 vuotta viimeistään 31.8.2016 täyttäneet pitkäaikaistyöttömät.

Hallituksen esitys iäkkäiden pitkäaikaistyöttömien eläkelaista Lex Lindströmistä on loppusuoralla.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan nimetyllä lailla päästetään lähes yhtäjaksoisesti viisi vuotta työttöminä olleet yli 60-vuotiaat eläkkeelle ennen kuin he tulevat varsinaiseen vanhuuseläkeikään.

HS:n haltuunsa saaman esitysluonnoksen mukaan keskimääräisen eläketuelle pääsevän pitkäaikaistyöttömän nettotulot nousevat jopa 200 eurolla kuukaudessa.

Tämä johtuu siitä, että he siirtyvät työmarkkinatuelta eläketuen piiriin. Lisäksi etuuksia käsitellään eri tavalla kunnallisverotuksessa ja eläkkeensaajan asumistuki on keskimäärin yleistä asumistukea korkeampi.

Esitysluonnos on lähestulkoon valmis. Sen pitäisi olla hallituksen käsittelyssä parin viikon kuluessa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) kaavailtiin HS:n tietojen mukaan alustavasti, että eläketuelle pääsisivät ne yli viisi vuotta työttöminä olleet, jotka täyttivät 60 vuotta 1.1.2016 mennessä.

Hallituksen esityksessä raja on kuitenkin vedetty tämän vuoden elokuun loppuun. 1.9.2016 tai sitä myöhemmin 60 vuotta täyttäneet pitkäaikaistyöttömät eivät siis pääsisi erillispäätöksellä eläkkeelle ennen varsinaista vanhuuseläkeikää.

Lex Lindströmin eläketuen piiriin tulee ensi vuonna noin 5 300 henkilöä. Eläketuen saajien määrän arvioidaan laskevan vuoteen 2020 mennessä noin 2 100 henkilöön, kun ihmiset siirtyvät vanhuuseläkkeelle. Viimeiset eläketuet maksettaisiin vuonna 2021.

Hallitus arvioi syksyn budjettiriihessä, että Lex Lindströmin kustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa. Arvio on pitänyt hyvin, koska lakiesityksessä nettokustannusten julkiselle sektorille arvioidaan olevan vuosina 2017–2021 yhteensä 34 miljoonaa euroa.

Syksyn budjettiriihessä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini linjasi, että Lex Lindström on puolueen ehdoton tavoite, joka aiotaan ajaa läpi.

Monet sosiaalipolitiikan asiantuntijat ovat suhtautuneet lakiin kriittisesti. Asiantuntijoiden mielestä ikääntyneiden ja pitkään työttöminä olleiden siirto suoraan eläkkeelle on taka-askel, antaa väärän viestin ja kertoo periksi antamisesta työttömyydelle.

Hallituspuolueista ainakin kokoomus on myös ollut epäilevällä kannalla. Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi elokuussa, ettei laista voi tehdä automaatiota.

Suomessa oli heinäkuussa 34 900 yli 60-vuotiasta pitkäaikaistyötöntä eli yli vuoden työttömänä työnhakijana ollutta. Heistä noin 4 800 on ollut työttömänä yli viisi vuotta.

TEM:n arvion mukaan tällaisista yli 60-vuotiaista pitkäaikaistyöttömistä vain noin prosentti on myöhemmin työllistynyt.

Lex Lindströmiä vastaavan kertaluonteisen uudistuksen ajoi vuonna 2005 läpi Sdp:n entinen kansanedustaja Ilkka Taipale. Tuolloin noin 4 000 eläkkeelle päässeen kriteerit olivat 57 vuoden ikä ja 10 vuoden työttömyys.

Työttömyys pitkittyy

 Suomessa oli heinäkuussa 378 400 työtöntä työnhakijaa.

 Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli heinäkuussa 127 200, mikä on 14 100 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

 Heinäkuussa Suomessa oli 34 900 yli 60-vuotiasta pitkäaikaistyötöntä. Heistä noin 4 800 on ollut työttömänä yli viisi vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläkeläiset
 • Eläke
 • Eläkeikä
 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää