Valikko
Kotimaa

Esitys Lex Lindströmistä loppusuoralla: eläkkeelle pääsevien kuukausitulot nousemassa jopa 200 euroa, mukaan entistä isompi joukko iäkkäitä

Eläkelaki maksaa 34 miljoonaa euroa. Mukaan pääsevät 60 vuotta viimeistään 31.8.2016 täyttäneet pitkäaikaistyöttömät.

Hallituksen esitys iäkkäiden pitkäaikaistyöttömien eläkelaista Lex Lindströmistä on loppusuoralla.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan nimetyllä lailla päästetään lähes yhtäjaksoisesti viisi vuotta työttöminä olleet yli 60-vuotiaat eläkkeelle ennen kuin he tulevat varsinaiseen vanhuuseläkeikään.

HS:n haltuunsa saaman esitysluonnoksen mukaan keskimääräisen eläketuelle pääsevän pitkäaikaistyöttömän nettotulot nousevat jopa 200 eurolla kuukaudessa.

Tämä johtuu siitä, että he siirtyvät työmarkkinatuelta eläketuen piiriin. Lisäksi etuuksia käsitellään eri tavalla kunnallisverotuksessa ja eläkkeensaajan asumistuki on keskimäärin yleistä asumistukea korkeampi.

Esitysluonnos on lähestulkoon valmis. Sen pitäisi olla hallituksen käsittelyssä parin viikon kuluessa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) kaavailtiin HS:n tietojen mukaan alustavasti, että eläketuelle pääsisivät ne yli viisi vuotta työttöminä olleet, jotka täyttivät 60 vuotta 1.1.2016 mennessä.

Hallituksen esityksessä raja on kuitenkin vedetty tämän vuoden elokuun loppuun. 1.9.2016 tai sitä myöhemmin 60 vuotta täyttäneet pitkäaikaistyöttömät eivät siis pääsisi erillispäätöksellä eläkkeelle ennen varsinaista vanhuuseläkeikää.

Lex Lindströmin eläketuen piiriin tulee ensi vuonna noin 5 300 henkilöä. Eläketuen saajien määrän arvioidaan laskevan vuoteen 2020 mennessä noin 2 100 henkilöön, kun ihmiset siirtyvät vanhuuseläkkeelle. Viimeiset eläketuet maksettaisiin vuonna 2021.

Hallitus arvioi syksyn budjettiriihessä, että Lex Lindströmin kustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa. Arvio on pitänyt hyvin, koska lakiesityksessä nettokustannusten julkiselle sektorille arvioidaan olevan vuosina 2017–2021 yhteensä 34 miljoonaa euroa.

Syksyn budjettiriihessä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini linjasi, että Lex Lindström on puolueen ehdoton tavoite, joka aiotaan ajaa läpi.

Monet sosiaalipolitiikan asiantuntijat ovat suhtautuneet lakiin kriittisesti. Asiantuntijoiden mielestä ikääntyneiden ja pitkään työttöminä olleiden siirto suoraan eläkkeelle on taka-askel, antaa väärän viestin ja kertoo periksi antamisesta työttömyydelle.

Hallituspuolueista ainakin kokoomus on myös ollut epäilevällä kannalla. Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi elokuussa, ettei laista voi tehdä automaatiota.

Suomessa oli heinäkuussa 34 900 yli 60-vuotiasta pitkäaikaistyötöntä eli yli vuoden työttömänä työnhakijana ollutta. Heistä noin 4 800 on ollut työttömänä yli viisi vuotta.

TEM:n arvion mukaan tällaisista yli 60-vuotiaista pitkäaikaistyöttömistä vain noin prosentti on myöhemmin työllistynyt.

Lex Lindströmiä vastaavan kertaluonteisen uudistuksen ajoi vuonna 2005 läpi Sdp:n entinen kansanedustaja Ilkka Taipale. Tuolloin noin 4 000 eläkkeelle päässeen kriteerit olivat 57 vuoden ikä ja 10 vuoden työttömyys.

Työttömyys pitkittyy

 Suomessa oli heinäkuussa 378 400 työtöntä työnhakijaa.

 Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli heinäkuussa 127 200, mikä on 14 100 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

 Heinäkuussa Suomessa oli 34 900 yli 60-vuotiasta pitkäaikaistyötöntä. Heistä noin 4 800 on ollut työttömänä yli viisi vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläkeläiset
 • Eläke
 • Eläkeikä
 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää