Valikko
Kotimaa

Perheväkivallan uhrit saavat 24/7-tukipuhelimen – pääasiallisina maksajina ovat ylinopeuksista tuomitut

Loppuvuonna avattavan Nollalinja-palvelun rahoitus kerätään rikoksen tehneiltä.

Loppuvuonna avataan valtakunnallinen auttava puhelin, joka tarjoaa tukea naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan uhreille. Vastaavaa ympärivuorokautista palvelua ei ole Suomessa aiemmin ollut. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava auttava puhelin on ollut käytössä jo kymmenen vuotta.

”Meillä on useita järjestöjen ylläpitämiä auttavia puhelimia, mutta ne toimivat yleensä vain tietyn ajan päivästä. Järjestöiltä saamamme palautteen perusteella tarve ympärivuorokautiselle palvelulle on olemassa”, kehittämispäällikkö Helena Ewalds Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo.

Uuden auttavan puhelimen toiminta poikkeaa nykyisin toimivista siinä, että puhelinpäivystäjinä on sitä työkseen tekeviä ammattilaisia. Esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen auttavassa puhelimessa toimii yleensä vapaaehtoisia. Ammattilaiset ovat kouluttaneet heidät tehtävään..

THL valitsee palveluntuottajan lähipäivien aikana viiden järjestön joukosta. Auttavan puhelimen nimeksi on valittu Nollalinja, ja sen puhelinnumero ja verkkosivu julkaistaan todennäköisesti joulukuun aikana.

”Pyrimme saamaan palvelun käyntiin ennen joulua, sillä perheväkivaltateema nousee aina pyhien aikana esille”, Ewalds sanoo.

Uusi puhelinpalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti lähisuhdeväkivallan uhreille, joista suurin osa on naisia. Palvelun avaaminen pohjaa Suomen viime vuonna ratifioimaan Istanbulin sopimukseen. Se on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Yksi sopimuksen velvoitteista oli ympärivuorokautisen valtakunnallisen maksuttoman auttavan puhelimen perustaminen.

Puhelinpäivystäjät antavat soittajille neuvoja, mutta he ovat myös keskusteluapuna.

”Perheväkivallan uhri voi tarvita aluksi yksinkertaisesti kuuntelijan, joka uskoo häntä. Monen kokemus on, että viranomaisille on vaikea kertoa asiasta tai asiaa ei jopa uskota. Monen uhrin on myös vaikeaa ymmärtää itselleen tapahtunutta. Vaikka uhri tietää, että perheväkivalta on yleistä, hänelle voi tulla epäilys siitä, että hänessä itsessään on vika”, Ewalds kertoo.

Asioiden ääneen sanominen on tärkeä askel tapahtuneen käsittelemisessä.

”Sanan väkivalta sanominen ääneen on tärkeää, sillä monesti uhri ei ymmärrä, että se mitä hänelle tapahtuu, on väkivaltaa. Väkivalta on niin voimakas sana, että usein ajatellaan, että pitää olla puolikuoliaaksi hakattu, jotta sitä voi käyttää”, Ewalds sanoo.

Nollalinjan rahoitus on tarkoitus kerätä rikosuhrimaksulla. 40 tai 80 euron maksu kerätään rikoksen tekijöiltä. Maksun suuruus riippuu rikoksen vakavuudesta. Suurin yksittäinen maksajaryhmä ovat autoilijat, jotka on tuomittu liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Näistä neljäsosa on ylinopeussakkoja.

Rikosuhrimaksun keräämistä ei ole vielä saatu toimimaan viranomaisten tietojärjestelmien ongelmien vuoksi. Maksujen keräys käynnistyy aikaisintaan joulukuussa. Ensi vuoden talousarvioesityksessä on kuitenkin varattu 4,9 miljoonaa euroa avustuksia rikoksen uhrien tukipalveluita tuottaville yhteisöille.

”Eduskunta ajatteli, että uhriasiat ovat niin tärkeitä, että rahaa on jo varattu etupainotteisesti”, erikoissuunnittelija Venla Salmi oikeusministeriöstä kertoo.

Kaikki avustusrahat eivät mene uuteen puhelinpalveluun, vaan niitä jyvitetään muillekin yhteisöille, kuten Rikosuhripäivystykselle, joka on saanut rahoitusta myös muun muassa Raha-automaattiyhdistykseltä sekä Poliisihallituksen määrärahoista.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg iloitsee uuden auttavan puhelimen käynnistymisestä. Suuri osa Rikosuhripäivystyksen asiakkaista on juuri perheväkivallan uhreja.

”Meidän palvelumme on profiloitunut rikoskysymyksiin, ja me pystymme keskusteluavun lisäksi auttamaan ja tukemaan rikosprosessissa”, Åberg kuvailee.

Niin Åbergin kuin Ewaldsin toiveena on, että kun Nollalinjan tunnettuus kasvaa, suurempi osa perheväkivallan uhreista uskaltaa hakea apua.

Soitto Nollalinjaan voi auttaa uhrin muiden tukipalveluiden piiriin. Numeroon voi soittaa nimettömänä, mutta jos soittaja haluaa kertoa, missä kunnassa hän asuu, päivystäjä voi ohjata hänet lähipalveluiden piiriin.

”Jos esimerkiksi soittaja kertoo asuvansa Ylä-Lapissa, päivystäjä voi ohjata hänet Rikosuhripäivystyksen Ivalon toimipisteeseen. Siellä taas voidaan kertoa paikallisista tukipalveluista”, Åberg kuvailee.

Rikosten uhrien tukitoiminnan rahoittamista rikosten tekijöiltä kerättävillä maksuilla on perusteltu pedagogisena ratkaisuna. Ideana on, että rikoksen tekijä ymmärtää syy-yhteyden: teosta on syntynyt rikoksen uhri tai olisi voinut syntyä. Rahoitustapaa on moitittu siitä, että suurin osa maksuista tulee uhrittomista rikoksista.

”Rikosuhrimaksu on EU:n suosittelema tapa, ja se on yleistynyt eri maissa. Tämä on perusteltu ja symbolinen tapa rahoittaa tukipalveluita”, Åberg korostaa.

 

Rikosuhrimaksulla tuetaan tukipalveluita

Rikosuhrimaksun käyttöönotto liittyy viime vuonna voimaantulleeseen EU:n rikosuhridirektiiviin. Sillä on haluttu varmistaa uhrien tukipalveluiden tarjonta. Direktiivin myötä esimerkiksi poliisilla on velvollisuus ohjata rikoksen uhri tukipalveluihin.

Rikosuhrimaksu ei koske lievien rikosten tekijöitä. Näitä rikoksia ovat muun muassa näpistys, ilkivalta tai kunnianloukkaus.

40 euron rikosuhrimaksu lankeaa niille, jotka tuomitaan rikoksesta, jonka maksimituomio on puoli vuotta vankeutta. Näitä ovat muun muassa huumausaineen käyttörikos, rattijuopumus ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

80 euron maksu tulee niistä rikoksista, joiden maksimituomio on yli puoli vuotta vankeutta. Yrityksille ja yhteisöille määrättävä rikosuhrimaksu on 800 euroa.

Auttavia puhelimia:

Rikosuhripäiväyksen auttava puhelin

0203 161 16

(ma-ti klo 13-21 ja ke-pe klo 17-21)

Naisten Linja Suomessa ry:n Naisten linja

0800 02400

(ma-pe 16-20, la-su 12-16)

Suomen mielenterveysseuran SOS-kriisipuhelin

010 195 202

(arkisin 9–07 ja viikonloppuisin sekä juhlapyhinä klo 15–07)

Suvanto ry:n Suvanto-linja kaltoin kohdelluille ikääntyneille ja heidän läheisilleen

0800 067 76

(ti ja to klo 12-16)

Tukinaiset ry:n kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille

0800 978 99

(ma-to klo 9-15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15-21)

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta vuonna 2015

 8 794 poliisille ilmoitettua väkivaltarikosta

 4 901 pahoinpitelyä

 1 277 laitonta uhkausta

 68 % uhreista naisia

 78 % tekijöistä miehiä

 41 % tapauksista tekijänä puoliso

 26 % tapauksista tekijänä vanhempi

 37 % uhreista 25-44-vuotiaita

Lähde: Tilastokeskus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perheväkivalta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  10. 10

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Tunti sitten
  8. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää