Valikko
Kotimaa

Kymmenien suomalaisten säätiöiden toiminnassa epäselvyyksiä – HS:n hankkima lista näyttää 34 tutkinnan kohdetta

Muun muassa Kirsti Paakkasen ja Kirka Babitzinin säätiötä epäillään sääntöjen tai lain rikkomisesta. Säätiöt vakuuttavat korjanneensa toimintansa ja selvittäneensä asiat valvojalle.

Patentti- ja rekisterihallituksen säätiövalvonta selvittää Nuorisosäätiön lisäksi kymmenien suomalaisten säätiöiden toimintaa.

Helsingin Sanomien hankkimien dokumenttien mukaan säätiövalvonnan tutkimukset ovat kesken 34 säätiössä.

Lisäksi säätiövalvonta on antanut vuosina 2015 ja 2016 yksitoista päätöstä siitä, mitä säätiöiden hallitusten pitää epäselvyyksien vuoksi tehdä.

Epäilykset sääntöjen tai lain rikkomuksista ovat eritasoisia. Kesken olevien 34 selvityksen osalta epäilyjen syyt ovat salaisia. Päätöksen saaneiden osalta perusteet ovat julkisia.

Patentti- ja rekisterihallitus on esimerkiksi vaatinut palauttamaan säätiön puheenjohtajalle myönnetyn lainan, joka on otettu säätiön varoista. Lievemmissä tapauksissa kyse on ollut siitä, että säätiö ei ole toteuttanut sääntöjensä mukaista tarkoitusta eli on ollut passiivinen.

Jos valvojan päätös ei ole tehonnut tai säätiön hallituksen toiminta on aiheuttanut suurta vahinkoa, patentti- ja rekisterihallitus on käynnistänyt siviilioikeudenkäyntejä.

Oikeudenkäyntiin hallituksen jäsenten erottamiseksi säätiövalvonta on alkanut kahden säätiön eli Matti Koivurinnan säätiön ja Martti Mäntylä säätiön osalta. Vahingonkorvauksia patentti- ja rekisterihallitus hakee Pietari-säätiön hallitukselta, joka kanteen mukaan on aiheuttanut yli kymmenen miljoonan euron vahingot säätiölle.

Kolmas ryhmä on rikosperusteiset epäilyt. Tällaisesta on kyse esimerkiksi Bensowin lastenkotisäätiössä, jonka entinen hallituksen puheenjohtaja on syytteessä törkeästä veropetoksesta.

Ylen MOT-ohjelman tietojen mukaan säätiön edustajat asuttivat säätiön omistaman Villa Bensowin ja saaristohuvilan sillä perusteella, että hoidettavat lapset loppuivat.

Valvojan selvityksen alla nyt olevista säätiöistä tunnetuimmat ovat Kirsti Paakkasen säätiö ja Kirill Babitzin säätiö.

Marimekon entisen omistajan Kirsti Paakkasen säätiön asioiden hoitaja Kari Miettinen sanoo, että säätiövalvonnan tutkimukset johtuvat väitetystä toiminnan puutteesta.

”Emme olleet kahteen vuoteen 2014 ja 2015 myöntäneet apurahoja, mutta pitkällä tähtäimellä säätiö on toteuttanut tarkoitustaan”, Miettinen selvittää.

”Tänä vuonna apurahaa on jo myönnetty nuorelle muotoilijalle”, sanoo puolestaan Kirsti Paakkanen. Paakkasen säätiön tarkoitus on tukea ja edistää tekstiili- ja vaatetusalan suunnittelua sekä sisustustavaroiden ja -tarvikkeiden suunnittelua ja muotoilua Suomessa.

Laulaja Kirill ”Kirka” Babitzinin säätiön osalta kyse on kahdesta asiasta.

Säätiö ei ole toimittanut selvitystä siitä, onko säätiön hallituksen jäsen maksanut takaisin 11 000 euroa, joka on säätiön varallisuutta. Myös tilinpäätökset vuoden 2012 jälkeen puuttuvat, valvojan asiakirjoista selviää.

Puuttuvien selvitysten vuoksi valvoja on asettanut säätiön hallitukselle 3 300 euron uhkasakon.

Babitzinin säätiön hallituksen puheenjohtaja, Paula Nummela kertoi perjantaina, että paperit ovat jo menossa patentti- ja rekisterihallitukseen. Nummela on edesmenneen Kirka Babitzinin (1950–2007) puoliso.

Babitzinin säätiön tarkoituksena on edistää, tukea sekä kehittää musiikin koulutusta ja harrastusta sekä tukea ja kehittää musiikkitaidetta. Viimeisimmän eli 2012 toimintakertomuksen mukaan ainoa toiminta on ollut Kirill Babitzinin musikaalin suunnittelu.

Sellainen valmistuikin tänä vuonna Valkeakosken kesäteatteriin.

”Hallitus päätti, että Kirill Babitzin säätiö lopettaa toimintansa vuoden 2013 aikana”, Paula Nummelan allekirjoittamassa viimeisimmässä toimintakertomuksessa sanotaan.

Paula Nummela ei perjantaina halunnut kommentoida säätiön toimintaa sen enempää, vaan kehotti kääntymään hänen kirjanpitäjänsä puoleen.

Julkisuudessa tunnettu on myös toinen musiikin harrastusta edistävä säätiö, Erkki Ala-Könni säätiö. Kyseessä on legendaarisen kansanmusiikin ja -perinteen kerääjän Erkki Ala-Könnin (1911–1996) elämäntyön jatkaja.

Vuonna 1986 perustetun säätiön tarkoituksena on tukea pyrkimyksiä kulttuuriperinteen, erityisesti eri kansanperinnemuotojen audiovisuaaliseksi tallentamiseksi sekä ”suorittaa muuta tallennusta ja vaalintaa”.

Säätiötä koskeva epäselvyys tuli patentti- ja rekisterihallituksen ratkaistavaksi 2015, kun Ala-Könnin entisen assistentin Vuokko Kivisaaren kuolinpesä vaati säätiöltä 281 000 euron palkkasaatavia. Säätiö ja kuolinpesä ehtivätkin sopia mittaamattoman arvokkaan soitin- ja nauhoitekokoelman luovuttamisesta Kivisaaren perillisille lokakuussa 2015.

Patentti- ja rekisterihallitus kuitenkin päätti, että Ala-Könnin säätiö ei saa luovuttaa kokoelmaa kuolinpesälle. Perusteluina oli muun muassa se, että 1990-luvulla syntyneestä palkkasaatavasta ei ole luotettavaa selvitystä.

Keskustataustaisen Nuorisäätiön tutkinta on yhä kesken patentti- ja rekisterihallituksessa. Säätiövalvonta selvittää mahdollisia lähipiirin kauppoja ja sitä, onko säätiön johto toteuttanut huolellisesti säätiön tarkoitusta.

Ylen selvitys herätti Patentti- ja rekisterihallituksen tutkimaan säätiölain noudattamista elokuun lopulla. Ylen selvityksen mukaan yhtiön asiamies on vallankäyttäjänä myös kiinteistösijoitusyhtiössä, joka on käynyt asuntokaupoilla samassa kohteessa Nuorisosäätiön kanssa.

Asiamies Aki Haaro ja toinen keskustavaikuttaja, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen ovat lisäksi laajentaneet säätiön toimintaa kovan rahan rakennuttamiseen.

Sääntöjen mukaan Nuorisosäätiön tarkoituksena on sosiaalinen nuorisotyö ja erityisesti nuorison kasvatustyön kehittäminen sekä nuorten itsenäistymisen tukeminen.

Säätiö on hyödyllinen varallisuusmassa

 Säätiö on hyödylliseen tarkoitukseen luovutettu varallisuusmassa, ja sen tarkoitus määritellään säätiötä perustettaessa.

 Säätiöllä ei ole omistajia, osakkaita tai jäseniä, mutta sen on noudattava sääntöjään.

 Vajaa vuosi sitten voimaan tullut uusi säätiölaki lisäsi säätiötoiminnan julkisuutta ja tiukensi valvontaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Säätiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koirarotu – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin

  8. 8

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  9. 9

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  10. 10

   Kahvi uhkaa loppua, jos ilmastonmuutos etenee – ”Tämä on dramaattisen vakavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  10. 10

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karhut maalaavat tauluja ja apinat valokuvaavat – Heikki Lehtosaaren intohimona on eläinten tekemä taide, kokoelmassa on jo noin kolmesataa teosta
  3. Ministerit kertoivat uusista keinoista vauhdittaa vientiä – Hallitus perustaa uuden yksikön yhdistämällä Tekesin ja Finpron
  4. Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin
  5. Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”
  6. Markku Kanerva lupaa muutoksia Huuhkajien kokoonpanoon illan otteluun: ”Pohjalla on tietty ajatus, katson vähän pidemmälle”
  7. Apteekeilla on nyt poikkeuksellisia vaikeuksia saada mielialalääkkeitä ja ehkäisyrenkaita – voi katkaista jatkuvia lääkityksiä
  8. Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat
  9. Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista
  10. Apu loppuu poliisin suruviestin jälkeen, syytetyn joutuu kohtaamaan taukohuoneessa – näin henkirikoksen uhrien omaiset kuvaavat kärsimystään
  11. Nuorten suoratoistokuuntelu kannattelee äänitemyyntiä – ala kasvoi jo toista vuotta peräkkäin
  12. Näytä lisää