Valikko
Kotimaa    |   HS-analyysi

Suomen uusi palkkamalli on yhä täysin levällään – ja taistelun aiheutti yksi pieni sääntömuutos

Työnantajaleirissä on syntynyt epäily, ettei laajaa yhteisymmärrystä synny siitä, miten palkat tulevaisuudessa muodostuvat.

Kulisseissa käydään parhaillaan sekavaa valtataistelua siitä, millä tavalla palkankorotukset määritellään tulevaisuudessa.

Taistelun aiheutti yksi pieni sääntömuutos. Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa valtaa käyttävät liitot päättivät kuohia keskusjärjestönsä niin, ettei se voi enää sopia keskitetysti palkansaajien keskusjärjestöjen kanssa palkoista. Niin Suomessa on tehty lukemattomia kertoja 1960-luvun lopulta lähtien.

Näin hävisi merkittävä osa valtaa myös suomalaisen päätöskoneiston keskeisiltä pelureilta eli palkansaajien SAK:lta, STTK:lta ja Akavalta. Nyt valta pomppii vientialojen kentällä kuin villi pallo, josta muut liitot yrittävät saada otteen. Kaikki sanovat vain ajavansa Suomen etua, mutta etua ei voi ajaa ilman sananvaltaa.

Sekä palkansaajat että työnantajat ovat kuitenkin jokseenkin yhtä mieltä siitä, että alakohtaisissa palkkaneuvotteluissa olisi hyvä olla jotkin pelisäännöt. Palkkaneuvottelujen tuoksinassa kun helposti alkaa tulla toinen toistaan kovempia palkkavaatimuksia, vaikka korotuksiin ei olisi varaa.

Parhaillaan Suomessa korjataan tuskaisella kilpailukykysopimuksella osittain liittojen välisissä palkkaneuvotteluissa rapautunutta kilpailukykyä. Esikuvana on Ruotsin malli, jossa on pyritty siihen, että vientialojen palkanmaksuvara asettaa katon palkankorotuksille.

Tämän takia vientiliitot ovat jo keväästä lähtien keskustelleet, millainen palkkamallin pitäisi olla.

Teknologiateollisuus haluaisi panna homman pyörimään ja kertoa jo pian julkisuuteen, millaisilla reunaehdoilla vientiala alkaa valmistautua ensi syksyn liittojen välisiin työehtoneuvotteluihin. Valmista kerrottavaa ei kuitenkaan vielä ole.

Edessä on monta mutkaa, etenkin palkansaajapuolella, ja voi olla, ettei ulostuloa saada aikaiseksi.

Keskusteluissa on pohdittu, että neuvottelujen apuna olisi jonkin ekonomistiryhmän tai useamman näkemys talouden tilasta, jotta palkankorotukset eivät olisi liian suuria. Korotuksista päättäisivät kuitenkin liitot. Korkeampi korotuksia voitaisiin sallia, jos alan sopimus uusiutuu muuten merkittävästi.

Yhtenä mahdollisuutena on pohdittu lakimuutosta siitä, että valtakunnansovittelija ei saisi sopia lakon sovittelussa vientisektoria korkeampia palkkoja. Tämä vaihtoehto tuskin näillä näkymin toteutuu, koska palkansaajien mielestä se rajoittaisi liikaa liittojen valtaa.

Vaikka vientialojen tahdonilmaus ei olisikaan suuri konsensus ja Suomen malli, tarkoitus kuitenkin on, etteivät palkat nouse sen yli, mitä vienti tuo kansantalouteen rahaa.

Tällöin keskeinen kysymys on se, kuka valvoo, etteivät palkat lähde holtittomaan lentoon. EK:n liitot ovat kieltäneet, ettei EK saa sitä tehdä, joten jäljelle jäävät liitot itse.

Työnantajien vientiliittojen haaveena on, että muut EK:n liitot ilmoittaisivat pysyvänsä korkeintaan samalla tasolla omissa palkkaratkaisuissaan kuin vientialat. Neuvotteluja käydään, mutta lopputulos ei ole varma.

Tämä linjaus kovimmillaan hajottaisi palkansaajarintaman ja todennäköisesti aiheuttaisi riidan, joka todella veisi haaveet laajasta kaikkien hyväksymästä Suomen mallista. Julkisen puolen ja palvelualojen työntekijöitä edustavat liitot voivat tulkita ulostulon jopa sodanjulistukseksi, ja Suomen mallin hylkäämiseksi riippuen tietysti siitä, millainen ulostulo on.

Työnantajapuolen vientiliitoissa tuntuu syntyneen vahva epäily, ettei konsensusta Suomen mallista saada aikaiseksi, joten ensi syksyn palkkaneuvottelut pitää avata muuten jo nyt.

Kovin moni muu ala kun ei yksinkertaisesti hyväksy sitä, että vientialat neuvottelisivat käytännössä kaikkien parin miljoonan palkansaajan palkoista. Ne haluavat monipuolisempaa mallia, jossa olisi esimerkiksi tasa-arvo- ja matalapalkkaeriä. Vientialat taas eivät halua muille vientialoja palkankorotusten päälle maksettavia lisiä.

Tämän sotkuisen tilanteen takia Helsingissä istuu monenlaisia ryhmiä pohtimassa Suomen mallia ilman keskinäistä koordinaatioita. STTK ilmoitti keskiviikkona pohtivansa asiaa keskusjärjestötasolla.

Lopputulos voi olla, että ensi syksynä kaikki alat neuvottelevat ihan puhtaasti ilman mitään koordinaatiota tai Suomen mallia. Vientiala tekisi ensin omat ratkaisunsa joko erikseen tai koordinoidusti – ja sen jälkeen katsottaisiin, ketkä seuraavat.

Elintarvikeala sai tällä viikolla aikaiseksi neljän vuoden sopimuksen, jossa se sitoi tulevat palkankorotukset Suomen malliin, vaikka mallia ei vielä edes ole.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palkat
 • Teknologiateollisuus
 • Metalliliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  8. 8

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  9. 9

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  10. 10

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää