Valikko
Kotimaa

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Tuomioistuimen ulkopuolisen menettelyn käyttöön vaaditaan jatkossa rikoksesta epäillyn suostumus.

Poliisi voi jatkossa päättää sakoista lievissä liikennerikoksissa sekä näpistysrikoksissa suoraan ilman syyttäjän vahvistusta. Jo kuusi vuotta sitten hyväksytty sakkolaki tulee voimaan todennäköisesti joulukuussa.

Vuonna 2010 hyväksytty laki on viivästynyt poliisin tietojärjestelmien muutostöiden vuoksi. Yhteensovittamista on tehty niin poliisin, syyttäjän, oikeushallinnon kuin Trafinkin tietojärjestelmiin.

”Odotamme viimeistä vahvistusta siitä, että tietojärjestelmät ovat kunnossa. Lain lopullinen voimaantuloaika määräytyy presidentin esittelyssä”, lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkanen oikeusministeriöstä kertoo.

Mitä sitten muuttuu vaikkapa ylinopeudesta kiinni jääneen autoilijan kohdalla?

Nykytilanne: poliisi tekee tapahtumapaikalla tapauksesta suppean esitutkinnan ja antaa kuljettajalle sakkolapun eli rangaistusvaatimuksen. Tämän syyttäjä myöhemmin vahvistaa.

Jos autoilija haluaa valittaa rangaistuksesta, hänen on tehtävä se syyttäjälaitokselle kirjallisesti. Silloin syyttäjä nostaa syytteen, hylkää sakot tai lieventää niitä.

Uudistus: poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen jo tapahtumapaikalla. Poliisin päätösvalta on rajattu liikennerikoksiin ja näpistyksiin, ja poliisi voi antaa korkeintaan 20 päiväsakon rangaistuksen.

Poliisin antama sakko on kuitenkin riippuvainen tekijän suostumuksesta.

”Kansalaisella on enemmän vaikutusmahdollisuuksia menettelytavan valintaan. Suostumuksen antaminen tarkoittaa, että henkilö tunnustaa teon ja hyväksyy seuraamuksen. Hän luopuu oikeudestaan suulliseen käsittelyyn ja suostuu asian käsittelemiseen sakkomenettelyssä ”, poliisitarkastaja Matti Högman Poliisihallituksesta kertoo.

Myös rikesakon saaneen pitää antaa suostumuksensa tuomioistuimen ulkopuoliseen menettelyyn. Jos suostumusta ei anna, tarkoittaa se poliisille lisätöitä.

”Silloin sakkoasia käsitellään normaalissa rikosprosessissa, eli se menee rikostutkintaan ja sen jälkeen syyteharkintaan. Korostan sitä, että jos henkilö ei anna suostumustaan, hän ei välty rikosvastuusta. Asia vain käsitellään pidemmän kaavan mukaan”, Högman sanoo.

Ne, jotka eivät anna suostumustaan, saavat poliisilta käteensä rangaistusvaatimuksen. Maksamalla sakon tai ainakin osan siitä 30 päivän aikana he hyväksyvät rangaistuksen.

Sakkolain muutoksen taustalla on muun muassa syyttäjien työmäärän helpottaminen. Uudistus vähentää syyttäjien käsittelemien lievien rikosjuttujen määrää jopa 70 prosentilla.

”Kun syyttäjien työtaakkaa helpotetaan, he voivat keskittyä oikeuslaitoksen ydintehtäviin”, Hinkkanen sanoo.

Jo nyt yli kolme neljäsosaa kaikista rikosasioista käsitellään tuomioistuimen ulkopuolisessa menettelyssä. Jatkossa tuomioistuinten ulkopuolisten päätösten määrä ehkä kasvaa entisestään.

Oikeusministeriön työryhmä on pohtimassa hallitusohjelman mukaisesti mahdollisuutta laajentaa sakkomenettelyä niihin rikoksiin, joissa enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, vesiliikennejuopumus ja huumausainerikos.

Muutoksesta seuraisi 10 miljoonan euron vuosisäästöt. Tavoitteena on, että poliisi kirjoittaisi näissä tapauksissa sakot, jotka syyttäjä vahvistaisi. Tuomioistuin käsittelisi edelleen tapaukset, joissa rangaistuksena on vapaudenmenetys.

Kymmenien liikenne­rikkomusten enimmäisrangaistukset lievenevät

 Uuden sakkolain myötä kymmenien eri liikennerikkomusten rangaistukset lievenevät. Muutos koskee niitä rikkomuksia, joissa rikesakko on vaihtoehtoinen rangaistus päiväsakon kanssa.

 Yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi rikesakko on jatkossa näissä rikkomuksissa ainoa rangaistus.

 Kaikkiin syyttäjän tai poliisin määräämiin sakkoihin voi hakea muutosta käräjäoikeudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikennerikokset
 • Sakko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää