Valikko
Kotimaa

Turvapaikanhakijoiden määrä jäämässä selvästi arvioitua pienemmäksi – vastaanottokeskusten lakkautukset jatkuvat

Eniten hakijoita on tullut tänä vuonna Irakista, Afganistanista ja Syyriasta.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on jäämässä tänä vuonna huomattavasti pienemmäksi kuin valtiovarainministeriö on arvioinut. Maahanmuuttoviraston mukaan uusia vastaanottokeskusten lakkautuspäätöksiä on luvassa lähitulevaisuudessa lisää, mahdollisesti vielä tässä kuussa.

Sisäministeriö on arvioinut, että Suomeen saapuisi tänä vuonna yhteensä noin uutta 10 000 turvapaikanhakijaa. Koko vuoden hakijamäärä on kuitenkin jäämässä noin kolmanneksen arvioitua pienemmäksi, jos kuukausittainen hakijamäärä pysyy loppuvuoden viime kuukausien tasolla.

Syyskuun loppuun mennessä turvapaikkahakemuksen oli jättänyt 4 689 ihmistä. Eniten hakijoita on tullut Irakista, Afganistanista ja Syyriasta.

”Koko vuoden hakijamäärä jää varmasti alle sen, mitä olemme alkuvuodesta arvioineet. Jos hakijoita tulee loppuvuoden aikana samaa vauhtia kuin nyt, niin koko vuoden määrä voi olla 6 000–7 000”, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Hänen mukaansa Suomesta turvapaikkaa hakevien määrään vaikuttaa moni asia, mutta akuutteja merkkejä hakijamäärän kasvusta ei ole näköpiirissä.

Esimerkiksi Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole kääntynyt kasvuun syksyn aikana. Suomen ja Venäjän väliaikainen rajasopimus päättyi 6. lokakuuta.

Myös Tanskan ja Ruotsin rajavalvonta ja muut tehostetut valvontatoimet heijastuvat Suomen hakijamäärään.

”Ainakin Tanska on ilmoittanut jatkavansa niitä”, Repo sanoo.

Vuosi sitten alkaneen suuren pakolaisliikkeen pääreitti kulki Syyriasta Turkin ja Kreikan kautta Saksaan. Pieni osa jatkoi myös pohjoisemmaksi Suomeen asti.

Euroopan maat ovat tänä vuonna pyrkinyt sulkemaan reitin laittamalla rajat kiinni Balkanilla ja päättämällä, että Kreikkaan tulleet syyrialaiset palautetaan Turkkiin.

Esko Repo muistuttaa, että hakijamäärät voivat yhä kääntyä merkittävään kasvuun.

”Potentiaalia on. Turkissa on edelleen noin kolme miljoonaa pakolaista”, Repo sanoo.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa ennätykselliset 32 000 ihmistä. Myös vastaanottokeskusten majoituspaikkojen määrä kasvoi sen myötä yli 30 000:n.

Lukuisia vastaanottokeskuksia on suljettu tämän vuoden aikana hakijamäärän vähenemisen myötä.

Tällä hetkellä keskuksissa on noin 23 000 majoituspaikkaa. Maahanmuuttoviraston mukaan määrä vähenee kevääseen mennessä vajaalla kymmenellätuhannella, kun jo tehdyt keskusten irtisanomispäätökset toteutuvat.

”Skenaario on, että vuoden 2017 lopussa paikkoja olisi 8 000–9 000, jos tilanne jatkuu nykyisenlaisena. Nämä ovat kuitenkin vain arvioita. Tilanne tietysti elää sitten, jos tapahtuu erilaisia asioita kuin on arvioitu”, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti viimeksi noin kaksi viikkoa sitten uusien keskusten sulkemisista. Seuraava ilmoitus lakkautuksista voi Nuutisen mukaan tulla tämän kuun lopussa.

Maahanmuuttovirasto haluaa pitää majoituspaikkojen määrän koko ajan mahdollisimman lähellä todellista tarvetta, sillä ylisuuren majoituskapasiteetin ylläpito on kallista.

Vastaanottokeskuksen lakkautuspäätöksestä kestää yleensä puoli vuotta siihen, että kyseinen keskus lopettaa toimintansa. Nuutisen mukaan uusia lakkautuspäätöksiä tehdään tarvittaessa kuukausittain.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Vastaanottokeskukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää