Valikko
Kotimaa

Turvapaikanhakijoiden määrä jäämässä selvästi arvioitua pienemmäksi – vastaanottokeskusten lakkautukset jatkuvat

Eniten hakijoita on tullut tänä vuonna Irakista, Afganistanista ja Syyriasta.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on jäämässä tänä vuonna huomattavasti pienemmäksi kuin valtiovarainministeriö on arvioinut. Maahanmuuttoviraston mukaan uusia vastaanottokeskusten lakkautuspäätöksiä on luvassa lähitulevaisuudessa lisää, mahdollisesti vielä tässä kuussa.

Sisäministeriö on arvioinut, että Suomeen saapuisi tänä vuonna yhteensä noin uutta 10 000 turvapaikanhakijaa. Koko vuoden hakijamäärä on kuitenkin jäämässä noin kolmanneksen arvioitua pienemmäksi, jos kuukausittainen hakijamäärä pysyy loppuvuoden viime kuukausien tasolla.

Syyskuun loppuun mennessä turvapaikkahakemuksen oli jättänyt 4 689 ihmistä. Eniten hakijoita on tullut Irakista, Afganistanista ja Syyriasta.

”Koko vuoden hakijamäärä jää varmasti alle sen, mitä olemme alkuvuodesta arvioineet. Jos hakijoita tulee loppuvuoden aikana samaa vauhtia kuin nyt, niin koko vuoden määrä voi olla 6 000–7 000”, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Hänen mukaansa Suomesta turvapaikkaa hakevien määrään vaikuttaa moni asia, mutta akuutteja merkkejä hakijamäärän kasvusta ei ole näköpiirissä.

Esimerkiksi Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole kääntynyt kasvuun syksyn aikana. Suomen ja Venäjän väliaikainen rajasopimus päättyi 6. lokakuuta.

Myös Tanskan ja Ruotsin rajavalvonta ja muut tehostetut valvontatoimet heijastuvat Suomen hakijamäärään.

”Ainakin Tanska on ilmoittanut jatkavansa niitä”, Repo sanoo.

Vuosi sitten alkaneen suuren pakolaisliikkeen pääreitti kulki Syyriasta Turkin ja Kreikan kautta Saksaan. Pieni osa jatkoi myös pohjoisemmaksi Suomeen asti.

Euroopan maat ovat tänä vuonna pyrkinyt sulkemaan reitin laittamalla rajat kiinni Balkanilla ja päättämällä, että Kreikkaan tulleet syyrialaiset palautetaan Turkkiin.

Esko Repo muistuttaa, että hakijamäärät voivat yhä kääntyä merkittävään kasvuun.

”Potentiaalia on. Turkissa on edelleen noin kolme miljoonaa pakolaista”, Repo sanoo.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa ennätykselliset 32 000 ihmistä. Myös vastaanottokeskusten majoituspaikkojen määrä kasvoi sen myötä yli 30 000:n.

Lukuisia vastaanottokeskuksia on suljettu tämän vuoden aikana hakijamäärän vähenemisen myötä.

Tällä hetkellä keskuksissa on noin 23 000 majoituspaikkaa. Maahanmuuttoviraston mukaan määrä vähenee kevääseen mennessä vajaalla kymmenellätuhannella, kun jo tehdyt keskusten irtisanomispäätökset toteutuvat.

”Skenaario on, että vuoden 2017 lopussa paikkoja olisi 8 000–9 000, jos tilanne jatkuu nykyisenlaisena. Nämä ovat kuitenkin vain arvioita. Tilanne tietysti elää sitten, jos tapahtuu erilaisia asioita kuin on arvioitu”, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti viimeksi noin kaksi viikkoa sitten uusien keskusten sulkemisista. Seuraava ilmoitus lakkautuksista voi Nuutisen mukaan tulla tämän kuun lopussa.

Maahanmuuttovirasto haluaa pitää majoituspaikkojen määrän koko ajan mahdollisimman lähellä todellista tarvetta, sillä ylisuuren majoituskapasiteetin ylläpito on kallista.

Vastaanottokeskuksen lakkautuspäätöksestä kestää yleensä puoli vuotta siihen, että kyseinen keskus lopettaa toimintansa. Nuutisen mukaan uusia lakkautuspäätöksiä tehdään tarvittaessa kuukausittain.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Vastaanottokeskukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Valkoisen talon vaikutusvaltaisena neuvonantajana toimiva Trumpin vävy joutui FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteeksi

  4. 4

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  5. 5

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  10. 10

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää