Valikko
Kotimaa    |   HS-analyysi

Hallituksen ”täyskäännös” korkeakoulu­politiikassa hämmentää – mitä satojen miljoonien lisärahoitus tarkoittaa?

Hallitus päätti pääomituksesta jo elokuun budjettiriihessä, mutta kertoi siitä vasta viime tiistaina Nobel-palkinnon siivittämänä, kirjoittaa analyysissään HS:n Marjukka Liiten.

Viikonvaihteessa korkeakoulupiireissä sekä iloittiin että ihmeteltiin, kun Lännen Media kertoi hallituksen muuttaneen suuntaansa korkeakoulupolitiikassa lupauksella satojen miljoonien lisärahoituksesta, kun tähän asti se on lähinnä leikannut rahoitusta. Esimerkiksi Yle siteerasi uutista kertomalla hallituksen tehneen täyskäännöksen korkeakoulupolitiikassaan.

Mistään kelkankäännöstä ei kuitenkaan ole kyse, sillä uutta pääomitusta luvattiin jo hallitusohjelmassa ja siitä päätettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) viikon takaisen tiedotteen mukaan elokuun budjettiriihessä. Ilmeisesti vasta Suomen talous-Nobel innosti kertomaan päätöksestä juuri nyt.

Olihan tuore taloustieteen nobelisti Bengt Holmström myös yksi kolmesta ”talousviisaasta”, jotka yliopistojen pääomitusta jälleen elokuussa hallitukselle suosittelivat ja jota myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kannatti rahoituskeinona, kun budjettikehykset ovat kireällä.

Hallituksen linja korkeakoulurahoituksessa oli siis alusta asti se, että perusrahoitusta vähennetään ja ulkopuolista rahoitusta ja pääomitusta lisätään. Aiemmissa pääomituksissa varat ovat menneet nimenomaan korkeakoulujen pääomiin, joita on sitten sijoitettu ja käytetty mahdollisia tuottoja itse korkeakoulujen toimintaan, kuten opetukseen ja tutkimukseen.

Nyt jo termistä pääomittaminen näyttää olevan myös toisenlaista tulkintaa. Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, yksi hallituksen käyttämistä kolmesta talousviisaasta, on sitä mieltä, että korkeakoulut voisivat käyttää saamansa lisäpääoman heti vaikka jonkin laitteen ostamiseen, jolloin se palvelisi heti itse toimintaa.

”Tietysti paras tapa olisi peruuttaa jo tehdyt leikkaukset, mutta se nyt ei näytä olevan mahdollista, jolloin kertaluonteinen pääomitus on vaihtoehtoinen keino eikä sikäli kyse ole suunnanmuutoksesta”, Vihriälä selvittää HS:lle.

Arvioihin siitä, kuinka merkittävästä pääomituksesta on kyse, vaikuttavat siis lopulliset summat, mutta myös se, miten pääomitus määritellään ja mitkä ovat sen ehdot, eli voiko rahaa käyttää heti toimintaan vai pitääkö se ensin sijoittaa, ja odottaa tuottoja.

Opetusministeri ei lähtenyt maanantaina tarkentamaan tulollaan olevia summia, mutta paljastaa, ettei pääomittaminen olekaan ainoa keino.

”Työryhmälle on annettu lavea toimeksianto etsiä parhaat keinot. Pääomituksen lisäksi myös muita keinoja käydään läpi. Odotamme, mitä työryhmä esittää. Olen kuitenkin todennut, että mittakaavan tulee olla tuntuva, jotta sillä on vaikutusta. Kriteerinä tulee olla korkea laatu ja kansainväliset mitat täyttävien osaamiskeskittymien rakentaminen”, Grahn-Laasonen kertoo sähköpostissa HS:lle.

Vaikka kyseessä olisi ”tuntuva” eli satojen miljoonien tai miljardin potti, ei se korvaa tehtyjä leikkauksia perusrahoitukseen tai kilpailukykysopimuksen (kiky) aiheuttamia lisämenoja. Myös rahan jakajia on paljon eli 14 yliopistoa ja yli 20 ammattikorkeakoulua.

Ylipistojen suora valtionrahoitus on palannut noin vuoden 2009 tasolle.

Pelkästään yliopistoilta vietyjen kiky-leikkausten kompensoiminen vaatisi 3–4 prosentin tuotolla jo yli miljardin pääomasijoitusta, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen on laskenut. Kilpailukykysopimus toi yliopistojen rahoitukseen viime kesänä vielä 13,9 miljoonan euron lisäleikkauksen.

Eräiden laskelmien mukaan tarvittaisiin jopa 3,5 miljardin euron pääomitus, jotta korkeakoulujen noin sadan miljoonan euron vuositason menoleikkaukset tulisivat korvatuiksi, mikäli ehtona on pääomien sijoittaminen. Ja nyt puhutaan siis satojen miljoonien pääomituksesta.

Tiederahoituksessa on lisääntynyt lähinnä vain ankarasti kilpailtu rahoitus, ja niin sanotusta hankerahoituksesta ripotellaan sinne tänne pienehköjä summia esimerkiksi korkeakoulujen digitalisaatioon ja nuorten tutkijoiden tukemiseen. Näidenkin rahojen hakemiseen tärvääntyy kovasti aikaa ja energiaa.

Korkeakoulujen pääomitusta ovat tehneet edellisetkin hallitukset. Suuret satojen miljoonien potit lähtivät liikkeelle, kun yliopistolakia uudistettiin ja perustettiin esimerkiksi uudenlainen säätiöyliopisto, Aalto-yliopisto, vuonna 2009. Toinenkin säätiöyliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, näki päivänvalon.

Tuolloin myös muille eli julkisoikeudellisille yliopistoille haluttiin antaa mahdollisuus suurempaan taloudelliseen itsenäisyyteen. Myös niille luvattiin niin sanottuna vastinrahana valtiolta lisää pääomaa, mikäli ne ensin keräävät yksityisiltä lahjoituksia.

Parhaillaankin on vielä meneillään edellisen hallituksen aikana sovittu varojenkeruukierros, jossa valtio lupasi enintään kolminkertaistaa summan, jonka yliopistot saavat kerättyä. Pääomitusta varten on varattuna ensi vuoden budjettiin 150 miljoonaa euroa.

Ja juuri kun yliopistoissa ja pikkuhiljaa myös ammattikorkeakouluissa on opittu keräämään varoja vastinrahan toivossa ja sitä varten on palkattu myös lisää vihattuja byrokraatteja, tällä uudella pääomituksella ei porkkanana tai ”kiristysruuvina” olekaan lahjoitusten keruu, vaan hallituksen lempilapsi, niin sanottu rakenteellinen kehittäminen.

Rakenteellinen kehittäminen tarkoittaa suomeksi sanottuna yksikköjen karsintaa. Hienommin sitä voi kutsua myös profiloitumiseksi ja päällekkäisyyksien vähentämiseksi. Monilla alueilla on meneillään myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyökuvioita, jotka voivat johtaa jopa korkeakoulujen yhdistymisiin tai ainakin konserneihin.

Korkeakoulujen tulee siis ensin esittää uskottavia profiloitumissuunnitelmia ennen kuin pääomituspotista on luvassa osia.

”Vaarana on, että pitkävaikutteiset päätökset tehdään tämänhetkisen profiloitumis- ja strategiaretoriikan perusteella. Kaikki kunnia sillekin, mutta nyt näkyvästi esiin nostetun perustutkimuksen luonteeseen kuuluu, ettei sen läpimurtoja nähdä etukäteen”, Koikkalainen arvioi blogissaan.

Pääomituksen sitominen rakenteelliseen kehittämiseen on uusi tapa vahvistaa tutkimuksen poliittista ohjausta, Koikkalainen päättelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • Pääoma
 • Koulutus
 • Ammattikorkeakoulut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Näin brittimedia kirjoittaa X Factorista ja Saara Aallosta – ”Voitaisiinko vain julistaa molemmat voittajiksi ja jatkaa elämäämme”

  2. 2

   Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

  3. 3

   Asiakaspalvelijat kertovat salaisuutensa: Mitä he oikeasti ajattelevat asiakkaistaan?

  4. 4

   Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

  5. 5

   HS tapasi Turkissa suomalais­runoilijan, joka pelkäsi vainoa ja pakeni Jyväskylään: ”Alkoi olla hikiset paikat”

  6. 6

   Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton – lauantain finaaliesitykset jäivät vaisummiksi kuin olisi suonut

  7. 7

   Helsingin kaupunki teki kannustusvideon Saara Aallolle – ”In Finland we have this thing called ’Torilla tavataan’!”

  8. 8

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  9. 9

   Poliisi: Imatran kolmoissurmasta epäilty varasti metsästyskiväärin tuttavaltaan – ”Aseen omistajaa ei epäillä mistään”

  10. 10

   Suomi käännytti Hamidin, Zaidin, Nawarin ja Murtadhan, nyt he pelkäävät ja piileskelevät – HS vieraili Irakiin palanneiden luona Bagdadissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

  2. 2

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  3. 3

   Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

  4. 4

   Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton – lauantain finaaliesitykset jäivät vaisummiksi kuin olisi suonut

  5. 5

   Vakavat betoniongelmat löivät rakennusalan ällikällä – ”En muista, milloin Suomessa olisi purettu noin merkittäviä kohteita”

  6. 6

   Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

  7. 7

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  8. 8

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  9. 9

   Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

  10. 10

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  4. 4

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  5. 5

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  8. 8

   Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

  9. 9

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  10. 10

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  11. Näytä lisää