Valikko
Kotimaa

Aivoinfarktin hoidossa isot erot – ”Potilas ei tiedä, mikä on sairaaloiden hoidon laatu”

”Laaturekisteri on aivan välttämätön. Hintojen ja laadun pitää olla julkisia aivan kuin menisi parturiin”, sanoo peruspalveluministeri Juha Rehula.

Mahdollisuudet selviytyä aivoinfarktista tai sydänkohtauksesta riippuvat paljon siitä, missä päin Suomea pääsee hoitoon.

”Hoitotuloksissa on isot ­alueelliset erot. Aivoinfarktin kuolleisuudessa 28 päivän sisällä ero on jopa 400 prosenttia parhaimman ja heikoimman alueen välillä”, sanoo johtaja Arne Köhler Boston Consulting Groupista, joka on julkaissut raportin tulevan sote-uudistuksen haasteista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kerännyt kymmenen vuoden aikana tietoa sydänja aivoinfarktin, teko­nivel­kirurgian, lonkkamurtumien ja keskosten hoidosta ja hoitotuloksista.

”Jos kaikki sairaalat olisivat parhaimman tasolla, todella paljon kuolemia säästyisi”, sanoo tutkimusprofessori Unto Häkkinen THL:stä.

Hän huomauttaa, että erot eivät ole kaikilta osin tilastollisesti luotettavia, koska joissakin sairaaloissa potilasmäärät ovat niin pieniä.

Sairaalat keräävät tietoa hoitotuloksista, mutta Suomesta puuttuvat toistaiseksi sekä valtakunnalliset hoitotulosten mittarit että julkiset laaturekisterit.

”Suomessa potilas ei tiedä, mikä on sairaaloiden hoidon laatu”, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax sanoo.

Vertailukelpoista ja julkista tietoa tarvitaan, kun sote-uudistus siirtää vastuuta hoitopaikan valitsemisesta potilaille jo vajaan kolmen vuoden kuluttua.

”Laaturekisteri pitäisi olla käytössä heti, kun valinnanvapaus tulee voimaan. Ilman sitä valinnoissa mennään ihan mielikuvapohjalta, tai mainonnalla voidaan ohjata ihmisiä tekemään valintoja, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon”, Brax sanoo.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) tuntee ongelman ja on samaa mieltä.

”Laaturekisteri on aivan välttämätön. Hintojen ja laadun pitää olla julkisia aivan kuin menisi parturiin. Samalla on tarkkaan määritettävä, mitä se hyvä laatu on”, Rehula sanoo.

Unto Häkkinen sanoo puhuneensa asiasta jo 15 vuotta.

”Toistaiseksi kukaan ei ole lämmennyt tälle.”

Häkkisen mukaan olisi aivan välttämätöntä seurata tarkemmin esimerkiksi diabetespotilaiden hoitotasapainoa tai muistisairaiden hoitotuloksia.

Ruotsi on edellä muita maita ja otti julkiset laaturekisterit käyttöön jo kymmenen vuotta sitten. Hoitopaikkojen väliset erot ovat Ruotsissa sen myötä kaventuneet merkittävästi.

”Ruotsissa satsataan tähän 20 miljoonaa euroa vuodessa. Meillä on toistaiseksi muutama ihminen tehnyt tätä muiden töiden ohessa”, Unto Häkkinen sanoo.

Ruotsissa on jo yli sata laaturekisteriä, jotka ovat kaikkien nähtävissä netissä. Esimerkiksi sydänsairauksien hoitotuloksista löytyy vertailu osoitteessa swedeheart.se.

”Laatuvertailun julkisuus oli aluksi sokki Ruotsissakin ja mediaryöppy ajoittain armotonta. Toimittajat kävivät jopa kysymässä lääkäreiltä, eikö teitä hävetä työskennellä näin huonossa sairaalassa”, Ruotsissa tuohon aikaan työskennellyt Arne Köhler kertoo.

”Sitten huonoimmat sairaalat alkoivat korjata toimintaansa, ja hoitotulokset paranivat.”

Hyvä hoito ei tarkoita pelkästään sitä, että esimerkiksi leikkaus onnistui.

”Yksittäisen toimenpiteen sijaan olennaista on mitata koko hoitoprosessin laatu ja saavutettu terveyshyöty. Miten nopeasti potilas kuntoutui takaisin töihin, selvisikö hän hoidosta ilman komplikaatioita tai välttyikö infarktipotilas uudelta infarktilta”, Köhler sanoo.

Suomen pirstaleisen terveydenhoitojärjestelmän vuoksi kirurgi ei yleensä tiedä, mitä potilaalle tapahtuu sairaalasta poistumisen jälkeen.

Brax ja Köhler korostavat, että hoitotulosten laatuerot eivät johdu rahan puutteesta.

”Hyvä laatu ei ole kiinni resurssien määrästä. Iso osa kustannuksista johtuu uusintakäynneistä, komplikaatioista ja turhista toimenpiteistä”, Brax sanoo.

Uudenlaisen laatuajattelun ytimessä on rahoitusmalli, joka sote-uudistuksessa aiotaankin muuttaa.

”Kun nyt maksetaan toimenpiteistä, jatkossa on maksettava ihmisten pitämisestä terveenä. Se on paljon vaativampi tehtävä”, Brax muistuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito
 • Sote-uudistus
 • aivoinfarkti
 • sydänkohtaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää