Valikko
Kotimaa

Aivoinfarktin hoidossa isot erot – ”Potilas ei tiedä, mikä on sairaaloiden hoidon laatu”

”Laaturekisteri on aivan välttämätön. Hintojen ja laadun pitää olla julkisia aivan kuin menisi parturiin”, sanoo peruspalveluministeri Juha Rehula.

Mahdollisuudet selviytyä aivoinfarktista tai sydänkohtauksesta riippuvat paljon siitä, missä päin Suomea pääsee hoitoon.

”Hoitotuloksissa on isot ­alueelliset erot. Aivoinfarktin kuolleisuudessa 28 päivän sisällä ero on jopa 400 prosenttia parhaimman ja heikoimman alueen välillä”, sanoo johtaja Arne Köhler Boston Consulting Groupista, joka on julkaissut raportin tulevan sote-uudistuksen haasteista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kerännyt kymmenen vuoden aikana tietoa sydänja aivoinfarktin, teko­nivel­kirurgian, lonkkamurtumien ja keskosten hoidosta ja hoitotuloksista.

”Jos kaikki sairaalat olisivat parhaimman tasolla, todella paljon kuolemia säästyisi”, sanoo tutkimusprofessori Unto Häkkinen THL:stä.

Hän huomauttaa, että erot eivät ole kaikilta osin tilastollisesti luotettavia, koska joissakin sairaaloissa potilasmäärät ovat niin pieniä.

Sairaalat keräävät tietoa hoitotuloksista, mutta Suomesta puuttuvat toistaiseksi sekä valtakunnalliset hoitotulosten mittarit että julkiset laaturekisterit.

”Suomessa potilas ei tiedä, mikä on sairaaloiden hoidon laatu”, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax sanoo.

Vertailukelpoista ja julkista tietoa tarvitaan, kun sote-uudistus siirtää vastuuta hoitopaikan valitsemisesta potilaille jo vajaan kolmen vuoden kuluttua.

”Laaturekisteri pitäisi olla käytössä heti, kun valinnanvapaus tulee voimaan. Ilman sitä valinnoissa mennään ihan mielikuvapohjalta, tai mainonnalla voidaan ohjata ihmisiä tekemään valintoja, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon”, Brax sanoo.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) tuntee ongelman ja on samaa mieltä.

”Laaturekisteri on aivan välttämätön. Hintojen ja laadun pitää olla julkisia aivan kuin menisi parturiin. Samalla on tarkkaan määritettävä, mitä se hyvä laatu on”, Rehula sanoo.

Unto Häkkinen sanoo puhuneensa asiasta jo 15 vuotta.

”Toistaiseksi kukaan ei ole lämmennyt tälle.”

Häkkisen mukaan olisi aivan välttämätöntä seurata tarkemmin esimerkiksi diabetespotilaiden hoitotasapainoa tai muistisairaiden hoitotuloksia.

Ruotsi on edellä muita maita ja otti julkiset laaturekisterit käyttöön jo kymmenen vuotta sitten. Hoitopaikkojen väliset erot ovat Ruotsissa sen myötä kaventuneet merkittävästi.

”Ruotsissa satsataan tähän 20 miljoonaa euroa vuodessa. Meillä on toistaiseksi muutama ihminen tehnyt tätä muiden töiden ohessa”, Unto Häkkinen sanoo.

Ruotsissa on jo yli sata laaturekisteriä, jotka ovat kaikkien nähtävissä netissä. Esimerkiksi sydänsairauksien hoitotuloksista löytyy vertailu osoitteessa swedeheart.se.

”Laatuvertailun julkisuus oli aluksi sokki Ruotsissakin ja mediaryöppy ajoittain armotonta. Toimittajat kävivät jopa kysymässä lääkäreiltä, eikö teitä hävetä työskennellä näin huonossa sairaalassa”, Ruotsissa tuohon aikaan työskennellyt Arne Köhler kertoo.

”Sitten huonoimmat sairaalat alkoivat korjata toimintaansa, ja hoitotulokset paranivat.”

Hyvä hoito ei tarkoita pelkästään sitä, että esimerkiksi leikkaus onnistui.

”Yksittäisen toimenpiteen sijaan olennaista on mitata koko hoitoprosessin laatu ja saavutettu terveyshyöty. Miten nopeasti potilas kuntoutui takaisin töihin, selvisikö hän hoidosta ilman komplikaatioita tai välttyikö infarktipotilas uudelta infarktilta”, Köhler sanoo.

Suomen pirstaleisen terveydenhoitojärjestelmän vuoksi kirurgi ei yleensä tiedä, mitä potilaalle tapahtuu sairaalasta poistumisen jälkeen.

Brax ja Köhler korostavat, että hoitotulosten laatuerot eivät johdu rahan puutteesta.

”Hyvä laatu ei ole kiinni resurssien määrästä. Iso osa kustannuksista johtuu uusintakäynneistä, komplikaatioista ja turhista toimenpiteistä”, Brax sanoo.

Uudenlaisen laatuajattelun ytimessä on rahoitusmalli, joka sote-uudistuksessa aiotaankin muuttaa.

”Kun nyt maksetaan toimenpiteistä, jatkossa on maksettava ihmisten pitämisestä terveenä. Se on paljon vaativampi tehtävä”, Brax muistuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito
 • Sote-uudistus
 • aivoinfarkti
 • sydänkohtaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  9. 9

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  10. 10

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää