Kotimaa

”Lelusalakuljettaja” Rami Adham on kerännyt verkossa yli 80 000 euroa – rahat hän sanoo käyttävänsä koulujen rakentamiseen Syyriaan

Adham erosi Sdp:n jäsenyydestä sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna, että Adhamilla on yhteyksiä syyrialaisiin ääriliikkeisiin.

”Lelusalakuljettajaksi” kutsuttu suomensyyrialainen Rami Adham on kerännyt verkossa toimivalla gofundme-sivustolla 81 000 euron joukkorahoituksen toimintaansa Syyriassa.

Adham erosi Sdp:n jäsenyydestä sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna, että Adhamilla on yhteyksiä syyrialaisiin ääriliikkeisiin.

Aikaisemmin Adham on tullut tunnetuksi hyväntekijänä, joka on järjestänyt useita avustuskuljetuksia Syyriaan. Hän on muun muassa vienyt runsaasti leluja lapsille.

Adham kirjoitti gofundme-sivustolle olevansa Alepposta kotoisin oleva kuuden lapsen isä, joka on asunut Suomessa vuodesta 1989. Hän kertoo, että on jokaisen oikeus antaa ja saada apua, kun on avun tarve. Hän kirjoittaa, että hänen avustustoimintansa alkoi viisi vuotta sitten, kun hän päätti omistautua Syyrian lasten auttamiseen.

Saadut rahat hän sanoo käyttävänsä koulujen rakentamiseen Syyriaan lähelle Turkin rajaa.

Adham kirjoittaa kuluttaneensa kaikki säästönsä ostaakseen lääkkeitä, ruokaa, vettä ja leluja viedäkseen ne sitten Syyriaan. Hän sanoo käyneensä Syyriassa 27 kertaa neljän vuoden aikana. Kirjoitus on tehty 23. elokuuta 2016.

Tiistaiaamuun mennessä rahoitusta oli kertynyt 81 673 euroa. 57 ihmistä on kommentoinut avustuspyyntöä. Monet kutsuvat Adhamia enkeliksi, mutta joukossa on myös ainakin yksi kirjoittaja, joka epäilee Adhamia islamistiksi, joka kerää terroristeille rahaa.

Adham sanoo HS:lle, ettei rahoja ole vielä käytetty. Tarkoitus on kerätä 100  000 euroa. ”Me olemme rakentaneet kolme koulua Syyrian pakolaisleireille ja tämä mahdollistaa neljännen koulun sekä toiminnan pyörittämisen. Ja vielä päiväkerhon”, Adham sanoo.

Hän sanoo matkustavansa marraskuussa Syyriaan, jolloin rahoja todennäköisesti tarvitaan. ”Nämä eivät mene minun tililleni, kuten jotkut epäilevät, vaan Suomi Syyria Yhteisön tilille”, Adham sanoo.

Maanantaina Suomen tietotoimisto STT kertoi, että Adham on syyllistynut vuosien varrella useisiin pahoinpitelyihin ja saanut teoistaan sakkoja. Adham on tuomittu ehdolliseen vankeuteen ainakin parissa pahoinpitely- ja dopingrikosjutussa.

Helsingin Sanomien uutisessa viikonloppuna kerrottiin, kuinka Adham esiintyy Facebook-sivuillaan jihadistisaarnaajaksi tunnetun miehen kanssa. Sivustoilla Adham on myös esittänyt shiiamuslimien vastaisia näkemyksiä.

Adham kertoi HS:lle viikonloppuna, ettei hänellä ole yhteyksiä ääriliikkeisiin. Hän sanoi, että hänen shiiamuslimeja koskevat kommentit ovat irrotettu asiayhteydestä.

Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen keskusteli HS:n kirjoituksen jälkeen Adhamin kanssa. Myös kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa on ilmoittanut selvittävänsä, millaisia yhteyksiä Adhamilla on Syyrian ääriliikkeisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Syyria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  5. 5

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  6. 6

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  9. 9

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  10. 10

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää