Valikko
Kotimaa

Pelkoa herättänyt klovni-ilmiö levisi Suomeenkin – silminnäkijät kertoneet tapauksista eri puolilla maata

Suomessa klovneiksi pukeutuneiden on kerrottu säikytelleen ihmisiä Turussa, Luvialla ja Rovaniemellä. Poliisihallitus sanoo seuraavansa ilmiötä.

Maailmalla huomiota herättänyt klovni-ilmiö näyttää rantautuneen myös Suomeen. Ilmiössä on kyse siitä, että klovniksi pukeutuneet henkilöt pelottelevat yleisillä paikoilla lapsia ja aikuisia.

Tällaisesta toiminnasta on tehty havaintoja ainakin Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Lapissa.

Toiminnan motiivina on tiettävästi yleensä pilailu tai kiusanteko, mutta joissakin ulkomaisissa tapauksissa klovnit ovat myös liikkuneet veitsen kanssa ja vahingoittaneet sivullisia.

Tuorein klovni-ilmiö sai alkunsa muutama kuukausi sitten Yhdysvalloissa, vaikkakin vastaavanlaista pelottelua on harjoitettu pienemmässä mitassa aiemminkin. Tänä vuonna Yhdysvalloissa on jopa suljettu kouluja tapausten vuoksi.

Poikkeuksellinen ilmiö on levinnyt syksyn aikana Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ja Australiaan. Juttu jatkuu eri maiden viestimien klovni-ilmiötä koskevan otsikkokoosteen jälkeen.

Suomessa klovneiksi pukeutuneet henkilöt ovat mahdollisesti säikytelleet ihmisiä Turussa, Luvialla ja Rovaniemellä. Silminnäkijät ovat kertoneet tällaisista tapauksista viestimille, mutta viranomaiset eivät pysty vahvistamaan tai kiistämään tapauksia.

Lapin Kansa kertoi maanantaina tapauksesta, jossa kaksi klovniksi pukeutunut poikaa säikytteli perheenäidin mukaan hänen poikaansa ja tämän kaveria Rovaniemen Saarenkylällä.

Naisen mukaan pelleasuiset henkilöt olivat viime lauantai-iltana hypänneet jostain poikien eteen ja toinen heistä lähti juoksemaan kohti. Naisen poika poistui paikalta polkupyörällä ja huomasi taakse katsoessaan, että toisella pelleistä oli kädessään pesäpallomaila.

Pelleasuiset henkilöt olivat naisen tietojen mukaan myös huudelleet ja uhitelleet tilanteessa.

Lapin poliisilaitoksen komisario Juha Ahonen kertoi tiistaina HS:lle, ettei pelottelutapauksesta ole ainakaan hänen tietojensa mukaan tehty ilmoitusta poliisille.

Ahosen mukaan tällaisessa toiminnassa täytyisi muistaa hyvän ja huonon maun mukainen raja.

”Jos pyritään luomaan kuva, että on henki tai terveys vaarassa ja mukana on vaikka jokin astalo, niin se ei ole hyväksyttävää. Jos ohikulkijaa uhataan astalolla ja hän tuntee turvallisuutensa vaarantuneeksi, voidaan puhua laittomasta uhkauksesta. Siinä menee raja”, Ahonen sanoo.

Porilaismies kertoi puolestaan viime viikolla Satakunnan Kansassa hätkähtäneensä klovnihahmoa Luvialla. Hän oli ollut muun henkilön kanssa matkalla autolla kohti Poria, kun he havaitsivat klovnin seisovan pimeässä suojatien kohdalla olevan liikenteenjakajan tuntumassa.

”Hahmo seisoi uhkaavassa asennossa liikkumatta, kun ajoimme ohi. Hahmon naama oli maalattu valkoisella ja mustalla. Tilanne oli niin outo, että tajusimme näkemämme vasta hetkeä myöhemmin”, mies kertoi Satakunnan Kansalle.

Lehden mukaan myös miehen ystävä vahvistaa kertomuksen.

Poliisilla ei ole tietoa tapauksesta. Komisario Kai Loukkaanhuhta selvitti muutama päivä sitten, ettei ainakaan siihen mennessä ollut ilmoitettu hätäkeskuksen kautta yhtään poliisitehtävää tämäntyyppisestä toiminnasta Satakunnassa.

”Missään nimessä kyse ei ole ainakaan vielä yleisestä ilmiöstä, ellei sitten mediakirjoittelu tee siitä sellaista”, Loukkaanhuhta sanoo.

Myös Turun Sanomat on uutisoinut silminnäkijähavainnosta, jonka mukaan Turun Runosmäen alueella liikkui viime viikon tiistai-iltana kaksi pellenaamioihin pukeutunutta henkilöä pelottelemassa ohikulkijoita. Poliisi ei ollut saanut sielläkään ilmoituksia tapauksista.

Poliisihallitus ilmoitti tiistaina HS:lle seuraavansa ilmiötä.

Pellevillitys on saanut Ruotsissa selvästi suuremmat mittasuhteet kuin Suomessa. Sikäläiset viranomaiset saivat suuren määrän ilmoituksia ihmisiä pelottelevista klovneista viime viikonloppuna.

Ainakin kaksi ihmistä sai vammoja pellehyökkäyksissä Ruotsissa viime viikolla.

Aftonbladetin mukaan kolmen klovniasuisen henkilön epäillään hyökänneen miehen kimppuun sunnuntaina Falköpingissä. Mies vahingoittui tilanteessa rikkinäisestä lasipullosta. Aiemmin viikolla klovniksi pukeutuneen miehen epäillään viestimien mukaan puukottaneen toista miestä olkapäähän Varbergissä.

Mitään selvää syytä pelletapausten leviämiselle ei ole ilmennyt.

Erään teorian mukaan villityksessä olisi ainakin jossain vaiheessa ollut kyse vain Stephen Kingin It-elokuvan (suom. Se) uudelleenfilmatisoinnin markkinoinnista.

Kingin vuonna 1986 julkaistusta kauhuromaanista on tehty elokuva vuonna 1990. Siinä esiintyy pahantahtoinen Pennywise-niminen pellehahmo, joka surmaa lapsia. Elokuvan uuden version on määrä tulla julki ensi vuonna.

King otti kantaa klovnivillitykseen Twitterissä aiemmin lokakuussa: ”Hei kaverit, on aika rauhoittaa pellehysteriaa. Suurin osa niistä on hyviä, piristävät lapsia ja saavat ihmiset nauramaan.”

Oikaisu keskiviikkona 19.10 kello 10.08: Jutussa luki aiemmin, että klovni olisi pelotellut äidin mukaan hänen poikaansa ja tämän kaveria Rovaniemen Saarikylässä. Paikan nimi on Saarenkylä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilkivalta
 • Turvallisuus
 • klovni-ilmiö
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää