Valikko
Kotimaa

Eduskunta kiitteli Pariisin sopimusta – ilmastonmuutoksen torjunnan toivotaan luovan bisnesmahdollisuuksia

Sipilän mukaan Rehn jatkaa ministerinä vuoden loppuun, jotta voi paimentaa kansallisen ilmasto- ja energiastrategian eduskuntaan.

Eduskunnassa näyttää olevan laaja kannatus Pariisissa viime joulukuussa sovitulle ilmastosopimukselle, joka pyrkii vähentämään päästöjä ja rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousua.

Eduskunta kävi aiheesta pitkän keskustelun tiistaina.

Sopimus käsitellään Suomessa eduskunnassa, sillä perustuslain mukaan eduskunnan kuuluu hyväksyä valtiosopimukset ja muut kansainväliset velvoitteet, joilla on vaikutuksia Suomen lakeihin.

Pariisin sopimus on niin sanottu yhdistelmäsopimus, eli se pitää hyväksyä sekä EU-tasolla että erikseen vielä jäsenvaltioissa. EU on sopimuksen jo ratifioinut. Se voi tehdä näin jo ennen kuin sopimus on ehditty hyväksyä jäsenvaltioissa.

Kansanedustajat luonnehtivat sopimusta muun muassa historialliseksi ja käänteentekeväksi.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan valmisteilla oleva Suomen ilmasto- ja energiastrategia tulee sisältämään konkreettisia keinoja siitä, miten Suomi pääsee Pariisin sopimuksen päästövähennystavoitteisiin.

Rehn on valmistellut energiaministerinä kyseistä strategiaa, joka tulee eduskuntaan marras–joulukuun aikana. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi tiistaina tämän olevan pääsyy siihen, että hän on halunnut Rehnin jatkavan ministerinä vuoden loppuun ennen siirtymistään Suomen Pankin johtokuntaan.

”Haluan, että ministeri, joka on asian valmistellut, vie sen keskustelun eduskunnassa läpi”, Sipilä sanoi.

Monet edustajat toivoivat Pariisin sopimuksesta keskusteltaessa, että Suomi pystyisi hyödyntämään ilmastonmuutoksen torjunnan taloudellisesti ja tekemään siitä kannattavaa liiketoimintaa.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen on iso taloudellinen mahdollisuus Suomelle ja avaa meille merkittäviä markkinoita”, Sanna Marin (sd) sanoi.

Marin toivoi, että hallitus perkaisi kotimaiset yritystuet ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta.

Satu Hassin (vihr) mielestä päästökaupan aiheuttamat kustannukset pitäisi hyvittää teollisuudelle niin, että rahat osoitettaisiin päästöjä vähentäviin investointeihin.

”Ei pitäisi antaa riihikuivaa lahjarahaa”, Hassi sanoi.

Soraääniäkin kuului: muun muassa perussuomalaisten ja keskustan Hannu Hoskosen mielestä Suomi on maailman mittakaavassa niin vaatimaton ”pläntti”, etteivät Suomen kunnianhimoisetkaan päästövähennykset estä ilmastonmuutosta.

Ilmastoskeptikkoja ei eduskunnasta löytynyt.

”On ilahduttavaa, että perussuomalaiset, jotka ovat aiemmin hyvin skeptisesti suhtautuneet näihin asioihin, ovat nyt hyväksymässä Pariisin ilmastosopimusta”, Riitta Myller (sd) sanoi.

”Me olemme erittäin huolestuneita ilmastonmuutoksesta. Jotkut ovat eri mieltä syy–seuraus-suhteista, mutta se ei varmaan ole kaikkein tärkein asia”, Leena Meri (ps) sanoi.

Pariisin sopimuksen voimaantulokynnys ylittyi lokakuun alussa, kun muun muassa EU ja sen seitsemän jäsenvaltiota luovuttivat ratifiointiasiakirjansa YK:n pääsihteerille.

”Tavoitteena on, että Suomi voisi luovuttaa ratifiointiasiakirjansa marraskuussa New Yorkissa YK:n pääsihteerille samaan aikaan, kun Marrakechissa on käynnissä kansainvälinen ilmastokokous”, Olli Rehn sanoi eduskunnassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää