Valikko
Kotimaa

Opetushallitus yrittää purkaa sukupuolittuneita rakenteita kouluista ja sai raivoisaa palautetta – ulkoministeri Soini kutsuu linjausta ”humpuukiksi”

Opetushallituksen mukaan ”poika” ja ”tyttö” -sanoja ei olla kieltämässä, mutta oppilaita ei pitäisi jakaa sukupuolen perusteella eri ryhmiin tai kohdella eri tavoin.

Opetushallituksen ohjeet tasa-arvon edistämiseksi kouluissa on otettu ristiriitaisesti vastaan. HS:n Nyt-liite kertoi tiistaina, että ensi vuoden alusta lähtien Suomen kouluissa ei enää puhuta tytöistä ja pojista, jos kouluille annetut suositukset toteutuvat.

Tiistaina ulkoministeri Timo Soini (ps) puuttui aiheeseen blogissaan ja kutsui Opetushallituksen ohjeita ”humpuukiksi”.

”Poikia ei saisi kutsua pojiksi, eikä tyttöjä tytöiksi. Vaan etunimellä. Oi aikoja, oi tapoja. Haloo, onko siellä pytingissä valot päällä?” hän kirjoittaa.

Opetusneuvos Satu Elo Opetushallituksesta harmittelee harhaluuloa siitä, että ”poika” ja ”tyttö” -sanat kiellettäisiin oppitunneilla kokonaan. Laki velvoittaa kouluja edistämään tasa-arvoa, mutta koulut voivat pääosin itse päättää keinoista.

”Mitään sellaista sääntöä tai määräystä ei ole ollut. Ajatuksena on, että tyttöjä ja poikia ei pidä jakaa erillisiin ryhmiin ikään kuin heillä olisi koulussa erilainen status.”

Opetushallituksen viestinnästä kerrotaan, että palaute on ollut raivokasta ja runsasta. Opetusneuvos Elo on saanut sitä henkilökohtaisestikin.

”Jos olisin lukenut jutun otsikon etukäteen, palaute ei olisi yllättänyt”, hän kertoo.

Nyt-liitteen jutun otsikko on ”Opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista koulussa, pelkästään etunimillä”. Otsikko viittaa Opetushallituksen kouluille antamaan suositukseen, ei määräykseen.

Opetushallituksen Tasa-arvotyö on arvolaji -oppaan esiopetusta käsittelevässä osiossa todetaan: ”Lapsia on tärkeää puhutella nimillä, ei joukkona ’tytöt’ tai ’pojat’. Sukupuoli on vain yksi ominaisuus monien ominaisuuksien joukossa.”

Elon mukaan oppaan suositus ei tarkoita, että sukupuoleen viittaavat sanat pitäisi laittaa luokkahuoneissa pannaan. Oppaassa kerrotaan, kuinka opettajat voivat purkaa sukupuolittuneita rooleja koulussa.

”Tärkeintä on, että lapsen sukupuoli ei ole opetuksen lähtökohta. Opettajan ei pitäisi esimerkiksi sanoa ’Pojat, älkää metelöikö!’, kun kaikki pojat eivät ole syyllisiä”, Elo sanoo.

Ensimmäisen kerran Opetushallituksen sähköpostilaatikossa alkoi kuplia jo viime joulukuussa, kun virasto julkaisi tasa-arvo-oppaansa. Kesällä kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen teki oppaasta kantelun oikeuskanslerille, sillä Opetushallituksen ohjeet hämärtävät hänen mielestään sukupuolieroja.

Oppaassa sanotaankin suoraan, että koulujen pitää kertoa oppilaille sukupuolen moninaisuudesta ja että jokaisella ihmisellä saa olla omanlainen kokemuksensa sukupuolesta. Sukupuolen moninaisuuden ymmärtäminen on oppaan mukaan positiivista ja tärkeää lapsille.

Viime vuoden alussa astui voimaan lakimuutos, joka velvoittaa perusopetusta antavat koulut järjestelmällisesti edistämään tasa-arvoa.

Kaikkien koulujen täytyy laatia tasa-arvosuunnitelma. Koulukohtaisten suunnitelmien pitää olla valmiina vuoden 2017 alkuun mennessä.

”Tasa-arvon edistämisestä kouluissa on syytä keskustella. Koulujen ei pidä vahvistaa sitä pohjaa, joka synnyttää yhteiskuntaan naisten ja miesten töitä tai naisten ja miesten palkkoja”, Elo toteaa.

HS pyysi tiistaina myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok) kommenttia Opetushallituksen suosituksista, mutta hän ei vastannut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää